Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καλεί ξανά σε «δίκαιη μοιρασιά»

...και πέρασμα των διαδρομών απ' τα εδάφη της

«Εμείς εδώ και πολλά χρόνια μιλάμε για δίκαιη μοιρασιά», τόνισε χτες, αυτήν την φορά, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε τρόπους αξιοποίησης του φυσικού αερίου όλης της Ανατολικής Μεσογείου και επιβεβαιώνοντας τις εντεινόμενες διεργασίες γύρω από διάφορα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή μας.

Μια μέρα μετά τις νέες επισημάνσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το «αυξανόμενο βάρος» που αποκτά η Ανατολική Μεσόγειος «για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι η διατήρηση της πίεσης στον Πούτιν και ταυτόχρονα η συνέχιση της διαφοροποίησης των πηγών Ενέργειας από τη Ρωσία», ο Τσαβούσογλου πήρε την πάσα και υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό το αέριο της περιοχής να μεταφερθεί στην Ευρώπη από τους υπάρχοντες αγωγούς», εννοώντας το δίκτυο που διαθέτει μεταξύ άλλων και η χώρα του.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμα ότι «η οικονομικότερη διαδρομή Ενέργειας είναι η Τουρκία» και ότι «όλοι πιστεύουν τώρα πως είναι απαραίτητες οι εναλλακτικές πηγές Ενέργειας» (στο ρωσικό φυσικό αέριο). Επίσης, αναφέρθηκε και στους αγωγούς TAP και TANAP (που μεταφέρουν αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω και τουρκικών εδαφών) λέγοντας ότι η αύξηση της παραγωγής μέσω αυτών βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη. Τέλος, προσπαθώντας ουσιαστικά να διαφημίσει τη χώρα του ως «ενεργειακό κόμβο», μίλησε και για τους αγωγούς πετρελαίου που ξεκινώντας από Ιράκ και ιρακινό Κουρδιστάν διασχίζουν την Τουρκία κατευθυνόμενοι προς Δύση, εκφράζοντας προβληματισμό για καταστροφές που έχουν γίνει από τζιχαντιστές και καταλήγοντας ως εξής: «Εδώ γίνεται κατανοητή η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Η οικονομικότερη διαδρομή είναι η Τουρκία».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των ημερομηνιών των επίσημων επαφών που θα έχει στο Ισραήλ. Αυτές τελικά θα γίνουν τον Μάη, ενώ στην τουρκική αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος και ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και την αμοιβαία επανατοποθέτηση πρεσβευτών.

Θυμίζουμε ότι στις 9 Μάρτη ο Ισραηλινός Πρόεδρος (για πρώτη φορά μετά το 2003), Ισαάκ Χέρτζογκ, επισκέφτηκε την Αγκυρα, με τον ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν να χαρακτηρίζει την επίσκεψη «σημείο καμπής στις διμερείς σχέσεις» και «ευκαιρία για την ανάπτυξη της ενεργειακής μας συνεργασίας». Ο ίδιος ο Χέρτζογκ είχε σπεύσει να επισημάνει ότι «Ισραήλ και Τουρκία μπορούν και θα έπρεπε να έχουν μια συνεργασία που είναι ικανή να επηρεάσει θετικά ολόκληρη την περιοχή που αποκαλούμε "σπίτι μας"». Πρόσθεσε δε ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία από δω και στο εξής θα βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό». Χτες, ο Ερντογάν επέλεξε να επαναλάβει ότι ο αγωγός «EastMed» (από τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά αποσύρει τη στήριξή τους για τις «εντάσεις» που η όδευσή του δημιουργεί) «δεν θα γίνει».

Σημειωτέον, ο Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί και τα παλαιστινιακά εδάφη, σε μια περίοδο που εκφράζονται όλο και περισσότερες απόψεις για την «ανάγκη διευθέτησης», με φόντο και την αναθέρμανση διπλωματικών επαφών των ΗΠΑ κ.ά. Ενδιαφέρον για μια πιθανή διαμεσολάβηση της Τουρκίας εκφράζει η παλαιστινιακή ηγεσία. Στο περιθώριο του πρόσφατου (διεθνούς διπλωματικού) «Φόρουμ της Αττάλειας», ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ριάντ Μάλκι, τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης μιας «διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να τη φιλοξενήσει επειδή έχει φιλικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές. Ακόμα, ο Μάλκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η ίδια η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει και στο Παλαιστινιακό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ