Τρίτη 29 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιπολεμική συναυλία στα Προπύλαια

Συναυλία για την ειρήνη πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στις 8 μ.μ. στα Προπύλαια από τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη για Ολους», με την αφιλοκερδή συμμετοχή 30 και πλέον καλλιτεχνών. «Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» είναι τα βασικά συνθήματα της συναυλίας, που έχει τίτλο «Ειρήνη είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση»...

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μ. Αθανασίου, Π. Βλάχος, Δ. Γκοτσόπουλος, Γλυκερία, Φ. Δεληβοριάς, Π. Δρακόπουλος, Εισβολέας, Χ. Ζαραλίκος, Π. Ζήνα, Θανάσιμος, Χ. Θηβαίος, Κ. Θωμαΐδης, Κ. Καλδάρας, Μ. Καμβυσίδη, Μ. Κανελλοπούλου, Ε. Καρακάση, Κ. Λειβαδάς, Μ. Λογιάδης, Μ. Μητσιάς, Δ. Μητσοτάκης, Ν. Μποφίλιου, Γ. Νέγκα, Λ. Νικολακοπούλου, Γ. Νταλάρας, Π. Παπαιωάννου, Μ. Παπαδημητρίου, Ν. Πλατύραχος, Δ. Πουλικάκος, Μ. Τουμασάτου, Κ. Τριανταφυλλίδης, Ε. Τσαλιγοπούλου, Τ. Τσανακλίδου, Ν. Φασουλή, Idra Kayne, Magic de Spell, Sugahspank.

Παρά το γεγονός ότι η συναυλία προβάλλει ένα κοινό για όλους αίτημα, αυτό της ειρήνης, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο όσων θέλουν να επιβάλουν την ευρωατλαντική μονοφωνία και απαιτούν «δηλώσεις νομιμοφροσύνης» σ' αυτήν και από την Τέχνη.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες βομβαρδίστηκαν τις προηγούμενες μέρες είτε με «φιλικές συμβουλές και νουθετήσεις», είτε ακόμα και με χυδαίες επιθέσεις από γνωστά επιτελεία, με αστείες κατηγορίες ότι στηρίζουν την «επέμβαση της Ρωσίας» και ότι «στήνουν στον τοίχο τον ουκρανικό λαό». Ο λόγος είναι ότι πολλοί από αυτούς, με τη στάση τους όλο το διάστημα που διαρκεί ο πόλεμος, αρνήθηκαν να «ξελασπώσουν» το ΝΑΤΟ και τις επεμβάσεις του, αρνήθηκαν να γίνουν μέρος της ευρωατλαντικής προπαγάνδας που ξεπλένει τα εγκλήματα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Δανειζόμαστε τα δικά τους λόγια, ως την καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια να σπιλωθεί κάθε φωνή που αντιμετωπίζει την τέχνη ως γέφυρα φιλίας των λαών και όχι ως εργαλείο της προπαγάνδας των ισχυρών: «Είμαστε με το Δίκαιο και υπάρχει μόνο μια θέση που δεν θα προδώσει ποτέ κανέναν άνθρωπο: "Η θέση με τον άνθρωπο"», όπως έχει αναφέρει η Νατάσσα Μποφίλιου, ή, όπως σημειώνει ο Γιώργος Νταλάρας, «εγώ, λοιπόν, είμαι με τους άμαχους. Με τους ανθρώπους που αφανίζονται, που βλέπουν να καταστρέφονται οι πόλεις τους. Με τα παιδιά που θάβονται κάτω από τα ερείπια. Με τις στρατιές προσφύγων που φεύγουν κυνηγημένοι από τον τόπο τους (...). Σκέφτομαι ένα παιδί κλεισμένο σε ένα υπόγειο, σε μια τρύπα, σε μια σκηνή, χωρίς όνειρα, χωρίς αύριο, στη Σερβία, στη Συρία, στην Υεμένη, στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο, παλιότερα στην Κύπρο, και τρελαίνομαι!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ