Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΟΝ - 59 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ
Παρακαταθήκη και για το σήμερα

Συμπληρώνονται σήμερα 59 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων στις 23 Φλεβάρη 1943. Της οργάνωσης που η παρουσία και δράση της λάμπει μαζί με τις ένδοξες σελίδες της Εθνικής Αντίστασης στα σκοτεινά χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα της συμβολής του νεολαιίστικου κινήματος στις πολιτικοκοινωνικές αλλαγές, παρακαταθήκη και για τις σημερινές γενιές.

Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαίων Ελλάδας (ΟΚΝΕ), η νεολαία της πατρίδας μας εξέφρασε με τον πιο δημιουργικό τρόπο την αγωνιστική της ενότητα. Είχε προηγηθεί προπολεμικά το Αντιφασιστικό Μέτωπο Νέων και αργότερα το ΕΑΜ Νέων, ενώ το Φλεβάρη του '43 έγινε δυνατή η ίδρυση της ΕΠΟΝ με συμμετοχή στις γραμμές της 10 πατριωτικών νεολαιίστικων οργανώσεων και η ένταξη στις γραμμές της άνω των 600 χιλιάδων νέων. Απέναντι στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους δωσιλόγους οι νέοι ύψωσαν την αγάπη για την πατρίδα, τον πόθο για τη λευτεριά, αλλά και για μια καλύτερη ζωή, για ένα ευτυχισμένο μέλλον με τα νιάτα «καμαρωτά και χαρούμενα», όπως λέει και το ομώνυμο τραγούδι.

Η ΕΠΟΝ δίδαξε στα νιάτα της πατρίδας μας να ορθώσουν ατρόμητα το ανάστημά τους στη βία, στο φασισμό. Να κατεβαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων, στις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια και να απαιτούν: Ψωμί, συσσίτιο, σχολεία, φάρμακα. Να ξεδιπλώνουν μεγαλειώδεις αγώνες για την Επιβίωση, τη Μόρφωση, τον Πολιτισμό, ενάντια στην αποχαύνωση και τα κάθε είδους ναρκωτικά.

Η θρυλική ΕΠΟΝ ξεκίνησε με 10.000 μέλη και έφτασε τις παραμονές της απελευθέρωσης να αριθμεί 640.000 νέους, νέες και αετόπουλα. Τριάντα δύο χιλιάδες (32.000) ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες πολέμησαν τους κατακτητές από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Πάνω από 1.300 ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες δώσανε τη ζωή τους στο πρώτο χαράκωμα για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Η ΕΠΟΝ πάλεψε ηρωικά και ενάντια στην αγγλοαμερικανική επέμβαση και κατοχή και την ντόπια αντίδραση. Χιλιάδες νέοι και νέες κατατάχθηκαν στις γραμμές του ΔΣΕ και πολέμησαν με το όπλο στα χέρια και έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Σήμερα ο «Ρ» παρουσιάζει μέσα από τα κείμενα του Δημήτρη Σέρβου, μια ξεχωριστή πλευρά της δράσης της Οργάνωσης που λίγο έχει αναδειχτεί, αυτή, της σχέσης της με τον αθλητισμό.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org