Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Πρόκειται για πολιτική απειλής και επίθεσης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα κατά την ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ισπανίας, πρόεδρο του Συμβουλίου, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ

Η ΚΕΠΑΑ δεν είναι «πολιτική άμυνας και ασφάλειας» αλλά πολιτική απειλής και επίθεσης.

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, κατά την ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ισπανίας, πρόεδρο του Συμβουλίου, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην παρέμβασή του επισήμανε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Είναι αλήθεια ότι οι θέσεις που διατυπώσατε δεν ακούγονται για πρώτη φορά στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πόσο ένθερμα υπερασπιστήκατε την ανάγκη διατήρησης του ΝΑΤΟ και ενίσχυσης της συνεργασίας του με την ΕΕ στα ζητήματα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ). Θα ήθελα, σε ό,τι με αφορά, να θέσω επιγραμματικά τις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Το Μάρτη θα συνέλθουν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας της ΕΕ. Ποια είναι η ημερήσια διάταξη;

2. Σχετικά με τις δηλώσεις Μπους και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων περί πολέμου "κατά του άξονα του κακού" (Ιράκ, Ιράν, Β. Κορέα) και άμεσης προετοιμασίας του κατά του Ιράκ με το πρόσχημα της πάλης κατά της τρομοκρατίας: Πιστεύετε ότι πράγματι το Ιράκ υποθάλπει την τρομοκρατία και σε κάθε περίπτωση έχει κανείς το δικαίωμα, όπως και να 'ναι τα πράγματα, να βομβαρδίζει μια χώρα προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θύματα;

Σκοπεύετε να αντιδράσετε πριν είναι αργά ή θα συμπράξετε, όπως και στο Αφγανιστάν, με τους Αμερικανούς;

3. Σχετικά με την ΚΕΠΑΑ και ιδιαίτερα με τον ευρωστρατό σημειώνω ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη δήλωσή σας ότι οι υπουργοί και των 15 χωρών-μελών ήταν ενημερωμένοι και ότι είχε ανατεθεί στη Μεγάλη Βρετανία να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στην Κων/πολη, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, καθώς και ότι συμφωνείτε με το κείμενο αυτό, που ωστόσο αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Το ερώτημά μου είναι αν για σας υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα, μέλος της ΕΕ, και στην Τουρκία, που δεν είναι μέλος της. Το ρωτώ αυτό γιατί μας είπατε ότι "η Ελλάδα έχει δικαίωμα ίσης αντιμετώπισης με την Τουρκία από την ΕΕ".

Σε ό,τι αφορά στο συμπέρασμα που βγάζω από όσα μας είπατε για το θέμα αυτό είναι ότι η ΚΕΠΑΑ δεν είναι "πολιτική άμυνας και ασφάλειας", αλλά πολιτική απειλής και επίθεσης».

Στις απαντήσεις του, μεταξύ άλλων, ο Ισπανός υπουργός Εθνικής Αμυνας ζήτησε να θεσμοθετηθεί η Σύνοδος των υπουργών Εθνικής Αμυνας σε Συμβούλιο και ενημέρωσε ότι η ημερήσια διάταξη το Μάρτη θα είναι η τρομοκρατία, η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, ο καθορισμός των άμεσων στόχων (red line goals), η ανάληψη από την ΕΕ ορισμένων δράσεων του ΝΑΤΟ.

Σχετικά με το κείμενο της Κων/πολης για συμμετοχή της Τουρκίας στη διαμόρφωση της ΚΕΠΑΑ και την εξαίρεση του Αιγαίου και της Κύπρου, είπε ότι «συμφωνεί αλλά δεν το δέχτηκε γιατί αντέδρασε μια χώρα-μέλος».

Για τις δηλώσεις Μπους, είπε ότι «δεν είναι σωστό να ταυτίζουμε τη δράση κατά της τρομοκρατίας με δράση κατά μιας χώρας, εκτός και αν υπάρχουν αποδείξεις οπότε τις εξετάζουμε».

Σχετικά με την ΚΕΠΑΑ και το ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι σήμερα δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα την ειρήνη από το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από το ΝΑΤΟ αλλά να συσφίξουμε τη συνεργασία μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ