Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εποχές Βαν Φλιτ

Εποχές που ο Βαν Φλιτ, οι Αμερικανοί, γενικότερα, έλεγχαν κατευθείαν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, δίνοντάς τους οι ίδιοι εντολές και αναθέτοντάς τους πολεμικές επιχειρήσεις, θυμίζει η αποστολή της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, για να συμμετάσχει στην πολεμική επιχείρηση των Αμερικανών «Διαρκής Ελευθερία».

Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» με τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν και τώρα σχεδιάζεται να συνεχιστεί κατά του Ιράκ ή όπου αλλού επιβάλλουν τα στρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και απειλεί να συμπαρασύρει, συνολικά, τη χώρα μας στον πολεμικό χορό που έχουν στήσει οι ιμπεριαλιστές. Συνολικά, δύο ελληνικές φρεγάτες, τα «ΨΑΡΑ» και η «ΣΑΛΑΜΙΣ», έχουν διατεθεί στους Αμερικανούς γι' αυτόν τον πόλεμο, ενώ, ήδη, ελληνικό εκστρατευτικό σώμα έχει καταφθάσει στο Αφγανιστάν και έπεται συνέχεια.

Η αναχώρηση της ελληνικής φρεγάτας «ΨΑΡΑ», που ορίστηκε για τις 13 Μάρτη, ανακοινώθηκε προχτές από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, κατόπιν σχετικού αιτήματος των Αμερικανών, με τη μορφή στρατιωτικής εντολής, που υποβλήθηκε γραπτώς στο ΓΕΕΘΑ, ενώ, λίγο πριν ανακοινωθεί η αποστολή της φρεγάτας, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τ. Μίλερ, είχε επισκεφθεί στο γραφείο του, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τον Γ. Παπαντωνίου.

Η υπόθεση αυτή είναι ένα ακόμα δείγμα του γεγονότος ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν υπαχθεί κατευθείαν στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Εξάλλου, αυτή είναι η λογική του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, της κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης ανάμεσα στις χώρες - μέλη του και της μετατροπής των ΝΑΤΟικών στρατηγείων σε κέντρα επιχειρήσεων, στο οποία υπάγονται κατευθείαν οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια λογική, που εκφράζεται και με την αναθεώρηση του εθνικού αμυντικού δόγματος της Ελλάδας, το οποίο, από δόγμα προστασίας των συνόρων, έγινε δόγμα προστασίας της διεθνούς νεοταξικής «ασφάλειας» και «σταθερότητας».

Το αίτημα, λοιπόν, δεν υποβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, ή, έστω, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αλλά κατευθείαν στο ΓΕΕΘΑ. Ο υπουργός Αμυνας απλώς ασχολήθηκε με πρακτικά ζητήματα γύρω από την εφαρμογή αυτής της εντολής και, μάλιστα, υπό την καθοδήγηση του Τ. Μίλερ. Προσχηματικά και μόνον προβάλλουν προϋπάρχουσα απόφαση του ΚΥΣΕΑ, που υποτίθεται ότι νομιμοποιεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση έχει παραδώσει τη χώρα και τις Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Ο βαθμός της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και από τη στάση της, αλλά από τις ανάγκες και τις επιλογές των Αμερικανών. Ομως, υπάρχει και ο λαϊκός παράγοντας, που έχει δώσει δείγματα της στάσης του, είτε αυτή καταγράφεται μέσα από διεθνείς δημοσκοπήσεις, είτε εκδηλώνεται με τη συμπεριφορά του ελληνικού λαού και της νεολαίας, όπως έγινε με την άρνηση των νέων να καταταγούν στα νεοταξικά αποσπάσματα του Επαγγελματικού Στρατού, με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν ούτε οι μισές από τις 5.000 θέσεις Επαγγελματικών Οπλιτών που προκήρυξε το ΓΕΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ