Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απαισιοδοξία και απογοήτευση

Οι «επενδύσεις» των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας για επίλυση του Κυπριακού δε φαίνεται να αποδίδουν

Δύσκολα κρύβεται η απογοήτευση Αθήνας και Λευκωσίας από τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς για το Κυπριακό. Με μόνη εξαίρεση τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξακολουθεί να μιλά περί «ιστορικής ευκαιρίας για την επίλυση του προβλήματος», κυβερνητικοί παράγοντες σε Ελλάδα και Κύπρο δε διστάζουν να κάνουν λόγο για «επικείμενο ναυάγιο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, αναφερόμενος σε όσα διεμείφθησαν στην κυβερνητική επιτροπή για το Κυπριακό, δήλωσε ότι οι εξελίξεις είναι απογοητευτικές και επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι επρόκειτο για τακτική κίνηση της Τουρκίας. «Από την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη την Τετάρτη, η εντύπωση είναι ότι ο Ραούφ Ντενκτάς εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις του. Επομένως, η επίσκεψη του Κληρίδη στην Αθήνα αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων και εφόσον υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και επανέλαβε ότι η παρούσα ευκαιρία είναι ιστορική για την επίλυση του ζητήματος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι αναγκαία η βούληση όλων των πλευρών για μια λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Μ. Παπαπέτρου εκτίμησε ότι είναι σωστή η πολιτική που ακολουθούν Αθήνα και Λευκωσία, καθώς θέτει την τουρκική πλευρά ενώπιον διλημμάτων. «Ο παράγων χρόνος λειτουργεί εις βάρος της «Αγκυρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης και απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία να προσέλθει στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών με πολιτική βούληση για έντιμο συμβιβασμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ