Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της εμπλοκής στα ΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια
  • «Αν μας ζητηθεί, θα αναπτύξουμε δυνάμεις και σε χώρες των Βαλκανίων»(!), λέει η κυβέρνηση
  • Ασκήσεις και απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων στον Εβρο που είναι με τη «βούλα» στο στόχαστρο των ανταγωνισμών

Τη βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία προωθεί η κυβέρνηση, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, που κλιμακώνονται, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, που συνεχίζει την εισβολή.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1» για τις «δεσμεύσεις» της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε ότι «έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε δυνάμεις που, κατά καιρούς, δεσμεύονται υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, όπως γίνεται για όλα τα κράτη της Συμμαχίας».

«Εάν μας ζητηθεί», πρόσθεσε, εφησυχάζοντας τον λαό την ώρα που ετοιμασίες γίνονται ήδη, «θα ενεργοποιήσουμε κάποια στοιχεία, τα οποία νομίζω θα τοποθετηθούν σε κάποιες χώρες των Βαλκανίων, στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση μετά τον πολεμικό εξοπλισμό που έστειλε, είναι έτοιμη να στείλει και στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για να ενισχυθεί ο ΝΑΤΟικός «κλοιός». Αλλωστε ήδη πληροφορίες μιλούν για μεταστάθμευση π.χ. συστοιχιών «Patriot», κατ' αναλογία και με αυτή που αναπτύχθηκε μαζί με τους χειριστές της πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία, απέναντι στο Ιράν.

Μετά και τις αντιδράσεις για την «προσυπογραφή» της κυβέρνησης στα ευρωενωσιακά σχέδια που ανακοίνωσε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, για αποστολή αεροσκαφών στην Ουκρανία, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «δεν τίθεται, δηλαδή, κανένα ζήτημα ελληνικών αεροσκαφών ή ελικοπτέρων που θα πάνε στην Πολωνία και θα τα πετάξουν Ουκρανοί πιλότοι», λες και το πρόβλημα είναι ποιος θα τα πετάξει, ή αν όντως θα πάνε στην παρούσα φάση και ιπτάμενα μέσα για να επιχειρούν εκεί δίπλα στα μεταγωγικά «C-130» που έχουν ξεφορτώσει ήδη 4 φορές πολεμικό φορτίο στην Πολωνία με προορισμό τις δυνάμεις της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Μέσα σε όλα τα σχέδια κλιμάκωσης με βάση τις «συμμαχικές υποχρεώσεις»

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως «είμαστε δεσμευμένοι στρατιωτικά σε κάποιες υποχρεώσεις, σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ».

Αξίζει στο φόντο αυτό, όπως και στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, όπου όλα τα αστικά κόμματα επαναλάμβαναν σε πλήρη ομοφωνία και ελαφρές παραλλαγές την ανάγκη να τηρηθούν οι «συμμαχικές δεσμεύσεις» της αστικής τάξης, να σημειώσουμε το πώς μεταφράζονται όλα αυτά «επί του πεδίου»:

-- Η κυβέρνηση διαθέτει μέσα και δυνάμεις, στην τεράστια κινητοποίηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με βάση την ενεργοποίηση της Δύναμης Αμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τα «πρωτόκολλα» του ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι τα λεγόμενα Σχέδια Αμυνας του ΝΑΤΟ ενεργοποιήθηκαν ήδη από την περασμένη Πέμπτη, λύνοντας τα χέρια στον SACEUR (ανώτατο ΝΑΤΟικό στρατιωτικό διοικητή Ευρώπης), Αμερικανό πτέραρχο Τ. Γουόλτερς, να μετακινεί και να αναπτύσσει δυνάμεις όπου κρίνει ότι θα είναι προσφορότερο.

Την Παρασκευή ενεργοποίησαν - για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του άρθρου περί της λεγόμενης Συλλογικής Αμυνας - τη NRF (αριθμεί 40.000 στρατιώτες), με ανάπτυξη στοιχείων της σε γη, θάλασσα και αέρα. Οι ΝΑΤΟικοί μιλούν για μετακίνηση χιλιάδων στρατιωτών στα ανατολικά του ΝΑΤΟ, διασπορά άνω των 100 μαχητικών αεροσκαφών σε πάνω από 30 τοποθεσίες και ανάπτυξη άνω των 120 πλοίων από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο.

Ενώ ήδη από την προηγούμενη Τρίτη είχαν θέσει σε ετοιμότητα τον πυρήνα της NRF, δηλαδή τη Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (VJTF - Very High Joint Readiness Task Force).

Διόλου τυχαία τη Δευτέρα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στην έκτακτη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας (MCCS).

Οπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, «εξέτασαν θέματα Αμυνας και Αποτροπής, την τρέχουσα και μελλοντική διάταξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ, καθώς και την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγας της Συμμαχίας με την ενεργοποίηση των αντίστοιχων επιχειρησιακών σχεδίων και την ανάπτυξη στοιχείων της Δύναμης Αμεσης Αντίδρασής της (NATO Response Force - NRF)».

-- Η αεροπορική βάση στον Αραξο μένει πάντα σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να αποθηκευτούν εκ νέου εκεί πυρηνικά. Το Ακτιο διατίθεται στα ΝΑΤΟικά AWACS. Το Γ' Σώμα Στρατού (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), χαρακτηρισμένο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRDC -GR), από τις 18/12 βρίσκεται σε κατάσταση «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» ως Χερσαία Τμηματική Διοίκηση Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps Land Component Command - MC LCC), «δυνάμενο πλέον να αναλάβει τη διοίκηση έως 5 Χερσαίων Σχηματισμών επιπέδου Σώματος Στρατού (ΣΣ)», όπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

-- Παράλληλα, στο πλαίσιο της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις με τις ΗΠΑ, η Σούδα, που έχει πάρει «φωτιά» αυτές τις μέρες.

Χαρακτηριστική περίπτωση η πτήση, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, χτες χαράματα, κατασκοπευτικού αεροσκάφους της USAF τύπου RC-135V «Rivet Joint» (με ενισχυμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου), το οποίο με τον κωδικό «HOMER21» πέταξε από την Κρήτη, μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Αργότερα από τη Σούδα απογειώθηκε έτερο αεροσκάφος των Αμερικανών, τύπου RC-135U, με κωδικό «HOMER29», πετώντας 6 ώρες πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Συρίας, νότια της Κύπρου και στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Στην περιοχή είναι ανεπτυγμένος ο ρωσικός στόλος της Μεσογείου, όπως και η ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle».

Προσομοίωση προάσπισης της Αλεξανδρούπολης!

Στο μεταξύ, ΝΟΤΑΜ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας απαγορεύει από την 1η έως και τις 28 Μάρτη όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον νομό Εβρου, με εξαίρεση μόνο για αεροσκάφη που νωρίτερα κατέθεσαν αίτημα και έλαβαν ειδική άδεια προκειμένου είτε να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της περιοχής είτε να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την περιοχή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αμερικανικού «αιτήματος» και στο πλαίσιο της Συμφωνίας για τις βάσεις, προκειμένου να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ρωσικά αεροσκάφη να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς αμερικανικές κινήσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί πλέον βασική πύλη προώθησης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και υλικού στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, σε χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία.

Εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο ότι από χτες και μέχρι τις 18 του μήνα το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στον Εβρο ξεκινά τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας ασκήσεων με τη συμμετοχή του Πεζικού, αλλά και των μηχανοκίνητων μονάδων του Δ' Σώματος Στρατού.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων προβλέπει την προσομοίωση προάσπισης της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας!

Επιβεβαιώνονται έτσι «πανηγυρικά» οι τεράστιοι κίνδυνοι που κρύβει για τον λαό η μετατροπή όλης της περιοχής σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για τα στρατιωτικά και ενεργειακά σχέδιά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από την Ουκρανία έως την Ανατ. Μεσόγειο με τη ΝΑΤΟική «σημαία»(2022-09-14 00:00:00.0)
Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!(2022-06-28 00:00:00.0)
Καμία εμπλοκή του Ελληνικού Στρατού, να κλείσει τώρα η βάση(2017-11-07 00:00:00.0)
Κανένας στρατευμένος, καμία υποδομή στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών φονιάδων(2017-10-27 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» για Δύναμη Ταχείας Επέμβασης(2007-10-26 00:00:00.0)
Οι πολεμοχαρείς του ΝΑΤΟ(2007-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ