Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τα φλέγοντα ζητήματα στα νηπιαγωγεία

Eurokinissi

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέδειξαν χτες τα σοβαρά ζητήματα που χωρίζουν τη σημερινή κατάσταση στα νηπιαγωγεία από τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Αιχμή ήταν τα θέματα των ελλιπών και συχνά ακατάλληλων υποδομών, του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, του ρόλου και του ωραρίου των νηπιαγωγών και η διεκδίκηση μιας σειράς αιτημάτων που διαμορφώθηκαν στην πρόσφατη μαζική πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ και νηπιαγωγών, μία πρωτοβουλία που είχε στόχο την ανάδειξη της εκρηκτικής κατάστασης.

Σε αυτήν, εκπρόσωποι των Συλλόγων αλλά και νηπιαγωγοί ανέπτυξαν τις δυσκολίες της καθημερινότητας που βιώνουν μέσα στις τάξεις των νηπιαγωγείων και δυσχεραίνουν το ίδιο το παιδαγωγικό τους έργο, και τη χρόνια αδικία σε ό,τι αφορά το ωράριο των νηπιαγωγών. «Φορτωνόμαστε τις ανεπάρκειες ενός συστήματος που βλέπει το παιδί και τις ανάγκες του σαν κόστος και τον εκπαιδευτικό σαν πολυεργαλείο. Το δημόσιο νηπιαγωγείο στηρίζεται, το 2022, στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των νηπιαγωγών», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, κάνοντας λόγο για «25άρια τμήματα με νήπια στοιβαγμένα σε χώρους που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακατάλληλοι για αίθουσες διδασκαλίας, εκατοντάδες τα τσίγκινα κουτιά σε όλη την επικράτεια», τη μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, την αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών.

«Μέσα στην πανδημία, με τα ανύπαρκτα μέτρα και πρωτόκολλα - λάστιχο, με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους που αγνοούν τις ανάγκες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, με τα συσσωρευμένα ελλείμματα λόγω της τηλεκπαίδευσης, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», σημειώνουν οι Σύλλογοι και διεκδικούν: Εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Στήριξη της διαπαιδαγωγικής, εκπαιδευτικής διαδικασίας, με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Ενίσχυση της καθημερινής λειτουργίας των νηπιαγωγείων και της εργασίας των νηπιαγωγών, επιστημονική, οικονομική και εργασιακή αναβάθμιση.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθυντή του Γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και έθεσε τους παραπάνω άξονες διεκδικήσεων, γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται συγκεκριμένα αιτήματα για τις υποδομές, το πρόγραμμα, τη στελέχωση, τον ρόλο του νηπιαγωγού. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, με αφορμή και την έναρξη των εγγραφών στα νηπιαγωγεία, τόνισαν ότι για μια ακόμα φορά παιδιά 4 και 5 ετών θα φοιτήσουν σε τσίγκινα κουτιά και μετέφεραν την αγωνία των νηπιαγωγών, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν πάει άλλο με την απαξίωση της δουλειάς των νηπιαγωγών(2023-11-22 00:00:00.0)
Η κατάσταση στα νηπιαγωγεία και οι άμεσες προτάσεις του ΚΚΕ(2020-12-05 00:00:00.0)
Ελλείψεις και κτιριακά προβλήματα σε Νηπιαγωγεία του Βύρωνα(2020-10-15 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την εκρηκτική κατάσταση στα νηπιαγωγεία(2019-06-20 00:00:00.0)
Πήραν πίσω τη ρύθμιση(2008-06-06 00:00:00.0)
«Η "αποκέντρωση" είναι μια απάτη»(2007-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ