Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συντονίζουν τον βηματισμό τους μπροστά στην 8η Μάρτη

Συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Κοινές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις οργανώνουν στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και άλλοι φορείς.

«Εκμετάλλευση, εκβιασμοί και βία, ασπίδα προστασίας η πάλη για χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία»: Το σύνθημα που έχει προτάξει η ΟΓΕ μπροστά στη φετινή 8η Μάρτη, έγινε αντικείμενο συζήτησης στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, καταλήγοντας σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες με επίκεντρο τις ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην υγεία, στην προστασία της μητρότητας, στη μόρφωση.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργατικών κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στην Αττική. Η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα, ενώ οι φορείς έχουν καταλήξει σε κοινό ψήφισμα - κάλεσμα σε αυτή.

«Την προηγούμενη περίοδο συναντηθήκαμε στις λαϊκές κινητοποιήσεις διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας», τόνισε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Μπροστά στην 8η Μάρτη κάλεσε τα σωματεία και τους φορείς να ξεδιπλώσουν κοινή δράση με εξορμήσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές, με πρωτοβουλίες «που θα έχουν συνέχεια και κλιμάκωση και θα συμβάλουν στην κινητοποίηση και ένταξη περισσότερων γυναικών στη συλλογική δράση των σωματείων, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος».

«Δεν εξαντλούμε την αγωνιστικότητα και τη διαμαρτυρία μας μία μέρα τον χρόνο», ξεκαθάρισε, αντίθετα ο στόχος είναι να σχεδιαστούν «αλλεπάλληλες πολύμορφες δράσεις» με την προβολή «και των ιδιαίτερων διεκδικήσεων για τις γυναίκες». Η συγκέντρωση στις 8 Μάρτη αποτελεί έναν κρίκο στην αγωνιστική αυτή δραστηριότητα, όπως υπογράμμισε, που παίρνει τη σκυτάλη της κλιμάκωσης από το συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φλεβάρη για τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας, των εργασιακών δικαιωμάτων, για την ανακούφιση του λαού από την ακρίβεια.

Πυκνώνουμε το ποτάμι της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης

«Με τη συλλογική μας οργάνωση μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του "κόστους" για το κράτος και με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό ανέδειξαν οι αγώνες των εργατών και των γυναικών τους στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στα "Πετρέλαια Καβάλας", στα μπλόκα του αγώνα των αγροτών, κάθε αγωνιστική εστία σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Απ' αυτούς τους αγώνες αντλούμε δύναμη, κουράγιο για να πυκνώσουμε το ποτάμι της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης, για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία», ανέφερε η πρόεδρος της ΟΓΕ, ανοίγοντας τη συζήτηση στη σύσκεψη.

Στη συνέχεια σκιαγράφησε τα πολλά πρόσωπα της βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της βιοπάλης: Τη βία της πολιτικής «που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα» και τις αναγκάζει να χρυσοπληρώνουν γιατρούς και εξετάσεις «για να φουσκώνουν τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας».

Την εργοδοτική βία που εξουθενώνει τις εργαζόμενες «σωματικά και ψυχικά με τα εξαντλητικά ακανόνιστα ωράρια, τους εξευτελιστικούς μισθούς, με τις αναστολές των ρεπό και των προγραμματισμένων αδειών, την εντατικοποίηση, τα 10ωρα και 12ωρα, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».

Τη βία της ακρίβειας που εξανεμίζει το οικογενειακό εισόδημα, των φουσκωμένων λογαριασμών του ρεύματος και των τιμών που έχουν πάρει την ανηφόρα στα σούπερ μάρκετ. Τη βία της έλλειψης δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ που ρίχνει στις πλάτες των γυναικών την ευθύνη αυτή.

Τέλος, η Χρ. Σκαλούμπακα αναφέρθηκε στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας, των βιασμών και δολοφονιών γυναικών, υπογραμμίζοντας πως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μετατρέπονται σε «δεσμά» που εμποδίζουν τις γυναίκες «να ξεφύγουν από παθογόνες βίαιες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις», τροφοδοτούν «στρεβλές νοοτροπίες και αντιλήψεις» στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής εξάρτησης ενός ανθρώπου από τον άλλον στο πλαίσιο του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης.

«Στο έδαφος της κοινωνίας της εκμετάλλευσης η όποια οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας από τον άντρα δεν μπορεί να πάρει χαρακτηριστικά ουσιαστικής οικονομικής και κοινωνικής απελευθέρωσης. Πάνω σε αυτό το έδαφος παραμένουν και αναπαράγονται αναχρονιστικές, σκοταδιστικές, ανορθολογικές απόψεις για τις σχέσεις των δύο φύλων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι σ' αυτήν τη γενικευμένη επίθεση σε βάρος μας είναι η πάλη με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μας στην εργασία, στην Υγεία, στη μόρφωση των παιδιών μας, στην προστασία της μητρότητας», τόνισε και κάλεσε σωματεία και φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών στην προσπάθεια να μετατραπούν ο θυμός και η αγανάκτηση σε συλλογική δράση και αγώνα.

Το πλαίσιο αιτημάτων

-- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας, με μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών, για 35ωρο, 7ωρο - 5ήμερο. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Οχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

-- Αδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Να καταργηθεί η προϋπόθεση συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

-- Επίδομα άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του κατώτατου μισθού, με ευθύνη του κράτους. Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές αυτήν την περίοδο.

-- Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

-- Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και όλες. Καμία εργαζόμενη και πρακτικάρια φοιτήτρια να μην είναι ανασφάλιστη.

-- Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση.

-- Δημόσιες και δωρεάν δομές συμβουλευτικής γονέων, παιδιών, οικονομική, κοινωνική στήριξη των διαζευγμένων γονιών, ιδιαίτερα των μονογονεϊκών οικογενειών.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Οχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας.

-- Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία και λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ