Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ
Μας τσακίζει η ακρίβεια, στους δρόμους για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και προστασίας της υγείας

Στις 12 μ. το αγωνιστικό ραντεβού στο Σύνταγμα στην Αθήνα | Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες, αγωνιστικές πρωτοβουλίες γύρω από τα οξυμένα προβλήματα σε κλάδους και χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, να γίνει μήνυμα αγώνα για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από τον βραχνά της ακρίβειας, για την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία, με αφορμή και τα δύο χρόνια από το ξέσπασμά της.

Τη φωνή τους με τα συνδικάτα των εργαζομένων ενώνουν σύλλογοι και σωματεία αυτοαπασχολούμενων, φορείς της νεολαίας, σύλλογοι γυναικών, σύνδεσμοι συνταξιούχων. Στο πλαίσιο αυτό, σε ολόκληρη την Αττική «βουίζει» το κάλεσμα μέσα από κατά τόπους κινητοποιήσεις, αυτοκινητοπορείες, ντουντούκες στους δρόμους, αφισοκολλήσεις, με το κάλεσμα του ξεσηκωμού να μπαίνει σε κάθε χώρο δουλειάς και λαϊκό νοικοκυριό.

Ιδιαίτερο τόνο με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο δίνουν εργάτες από βιομηχανικούς κλάδους και χώρους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σφοδρής αντεργατικής επίθεσης: Από τη ΛΑΡΚΟ (βλ. θέμα δίπλα), αλλά και από τα «Πετρέλαια Καβάλας», όπου δίνουν μάχη για τις θέσεις εργασίας και δέχονται απανωτά κύματα απολύσεων και διώξεων. Επίσης από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στον Πειραιά, όπου οι εργασίες σταματούν κατ' εντολή του ΟΛΠ (COSCO), με τους εργάτες να μένουν ξεκρέμαστοι για τα επόμενα χρόνια.

Οικοδόμοι: Μοτοπορεία και συνελεύσεις στα εργοτάξια

Το Συνδικάτο Οικοδόμων προετοιμάζει τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, καθώς και την πανοικοδομική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία για τη ΣΣΕ (16 Μάρτη), με μια σειρά πρωτοβουλίες: Αύριο Παρασκευή οργανώνει μοτοπορεία για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου, η οποία θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Καθημερινά το Συνδικάτο και τα παραρτήματά του προχωρούν σε εξορμήσεις σε γιαπιά, ενώ περιοδείες και συνελεύσεις θα γίνουν σε μεγαλύτερα εργοτάξια με βάση το εξής πρόγραμμα: Αύριο Παρασκευή στα εργοτάξια «ΕΧΙΝΟΣ» στη Σταδίου, «ΕΘΝΟΚΑΤ» και «ΕΧΙΝΟΣ» στην Ακαδημίας. Δευτέρα 21 Φλεβάρη στο εργοτάξιο της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στον Περισσό. Τρίτη 22 Φλεβάρη στα εργοτάξια της γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

«Ολοι στο συλλαλητήριο»: Από χτεσινή αυτοκινητοπορεία στο Θριάσιο
«Ολοι στο συλλαλητήριο»: Από χτεσινή αυτοκινητοπορεία στο Θριάσιο
Στο μεταξύ, σε απεργία βρίσκονται από χτες οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι στα εργοτάξια της γραμμής 4 του Μετρό (πρόδρομες εργασίες), διεκδικώντας αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Τους απεργούς χαιρετίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που προκήρυξε την κινητοποίηση. «Δεν ανεχόμαστε σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα οι οικοδόμοι να αμείβονται με τον βασικό μισθό, κι αυτό αν πραγματοποιήσουν όλα τα μεροκάματα, με αντίστοιχη κατάσταση και στους άλλους εργαζόμενους του έργου, σε αντίθεση με τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο και κάνουν "χορό εκατομμυρίων" με χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη του λαού», σημειώνουν.

Συσκέψεις προετοιμασίας

Ενόψει του συλλαλητηρίου, το σωματείο των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) καλεί όλα τα σωματεία του Πειραιά σε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης τους αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. «Συμμετέχουμε στη μεγάλη συγκέντρωση, πλημμυρίζουμε με πορτοκαλί γιλέκα το Σύνταγμα, μαζί με συναδέλφους από όλους τους κλάδους, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Ολοι για όλους και όλοι για έναν», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΕΝΕΔΕΠ.

Απεργούν οι οικοδόμοι σε εργοτάξια του Μετρό
Απεργούν οι οικοδόμοι σε εργοτάξια του Μετρό
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο και οργανώνει σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης αύριο Παρασκευή στις 4 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) σήμερα Πέμπτη προχωρά σε πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας της στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, με θέμα τον σχεδιασμό της δράσης της το επόμενο διάστημα.

Εξορμήσεις, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά στις εξής εξορμήσεις: Σήμερα Πέμπτη στα «Attica» (Πανεπιστημίου), στα «Lidl» στην Καλλιθέα, στο «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο Μετς, σε βιβλιοπωλεία του κέντρου, στα καταστήματα «Κωτσόβολος» και «MediaMarkt» στη Συγγρού και στον «Σκλαβενίτη» στη Χαλκηδόνα. Αύριο Παρασκευή στο «Πλαίσιο» στη Μεταμόρφωση, στις αποθήκες του «Lidl», στον «Σκλαβενίτη» στην Αργυρούπολη και στον πεζόδρομο Περιστερίου. Το Σάββατο 19 Φλεβάρη στα εμπορικά της Ερμού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μενιδίου, οργανώνουν σωματεία και φορείς της περιοχής.

Σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Θριασίου θα προχωρήσουν τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ. στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, στην Ελευσίνα, και στις 11 π.μ. στο ΚΕΠΕΚ Ελευσίνας, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στο Περιστέρι πραγματοποίησαν σύσκεψη και κατέληξαν στο εξής πρόγραμμα δράσης: Το Σάββατο 19 Φλεβάρη συγκέντρωση - πικετοφορία στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο Περιστερίου (Εθν. Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή). Στις 22 και στις 24 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., αυτοκινητοπορείες στις γειτονιές του Περιστερίου (σημείο έναρξης: Ευαγγελίστρια). Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο Περιστερίου για τα δημοτικά τέλη και συγκέντρωση - εξόρμηση στο κεντρικό κατάστημα «Σκλαβενίτης» (Λ. Κηφισού 136).

Σε εκδήλωση - συζήτηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καλεί ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αιγάλεω (μέλος της ΟΓΕ) το Σάββατο 19 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρόοδος» (Κορυτσάς 33, Αιγάλεω). Επίσης, ο Σύλλογος θα προχωρήσει, μαζί με άλλους φορείς και σωματεία της περιοχής, σε κινητοποίηση την Τρίτη 22 Φλεβάρη στις 9.30 π.μ. στο τοπικό Κέντρο Υγείας, διεκδικώντας ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Παράλληλα καλεί τις γυναίκες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη για την προστασία του εισοδήματος, της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

«Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας, του λαϊκού εισοδήματος, των δικαιωμάτων μας!», σημειώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καλώντας τις γυναίκες να ενώσουν τη φωνή τους με τα σωματεία και να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια. «Η συμπλήρωση δύο χρόνων από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού βρίσκει εμάς τις γυναίκες του μόχθου να βιώνουμε την ανασφάλεια για το παρόν το δικό μας και το μέλλον των παιδιών μας. Από τα αδιέξοδα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε δεν μπορούμε να ξεφύγουμε ατομικά. Γι' αυτό μετατρέπουμε τον θυμό μας και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα», αναφέρει στο κάλεσμά της.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα συμμετάσχει και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καλώντας σε μαζική κάθοδο τους γονείς, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις της Αττικής. «Δεν ανεχόμαστε άλλη κοροϊδία», τονίζει και θυμίζει όσα περνούν γονείς και μαθητές, μαζί και με τους εκπαιδευτικούς, τα δύο χρόνια της πανδημίας: Στοίβαγμα παιδιών στις τάξεις, αύξηση μαθητών στο Δημοτικό από 22 σε 25 παιδιά ανά τάξη, συγχωνεύσεις, κοντέινερ, τηλεκπαίδευση κ.ο.κ.

Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, σε συγκέντρωση το Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου καλούν τα Σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Πωλητών Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Β. Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Β. Ελλάδας και Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Θεσσαλονίκης. Καλούν επίσης το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου ν. Θεσσαλονίκης και το ΣΕΤΕΠΕ, ενώ τη συμμετοχή τους προετοιμάζουν πολλά ακόμα σωματεία.

Οργανώνοντας τη μαζική κάθοδο στο συλλαλητήριο, το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) οργανώνει σύσκεψη με ομοιοεπαγγελματικά και κλαδικά επιχειρησιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενόψει του συλλαλητηρίου αλλά και του συνεδρίου του ΕΚΘ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικά και μαχητικά σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς ετοιμάζεται η μεγάλη μάχη(2024-02-20 00:00:00.0)
Στο «φουλ οι μηχανές» και στη Θεσσαλονίκη(2022-02-19 00:00:00.0)
Ολοι στη δράση για μαζικά συλλαλητήρια(2013-10-02 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις σήμερα σε όλη τη χώρα(2009-01-20 00:00:00.0)
Ενταση της δραστηριότητας στα συνδικάτα(2005-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ