Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Δεν έχουν τέλος οι θυσίες του λαού για την καπιταλιστική ανάπτυξη
  • Απογείωση 6,2% για τον πληθωρισμό με «ρεκόρ» 25ετίας
  • «Σφαγή» από τις αυξήσεις στο ρεύμα ελέω «απελευθέρωσης» και ανταγωνισμών

Πάνω από το «φράγμα» του 6% απογειώθηκε ο επίσημος πληθωρισμός για τον μήνα Γενάρη του 2022 φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο μετά την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο ευρώ και την Ευρωζώνη.

Για μια ακόμη φορά ο λαός πληρώνει τα σπασμένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, του «φτηνού χρήματος» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, των σχεδίων για το «Πράσινο New Deal» και των ανταγωνισμών που φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία βλέπουν το εισόδημά τους να χτυπιέται και από τα κύματα των μαζικών ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σε ετήσια βάση, «έτρεχε» με 6,2% τον Γενάρη, για ένατο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2022 ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 5,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε ελαιόλαδο 15,4%, ψωμί 5%, ζυμαρικά 7,1%, αλεύρι και άλλα δημητριακά 6,6%, αρνί και κατσίκι 17,6%, πουλερικά 4,7%, παρασκευάσματα με βάση το κρέας 7,4%, νωπά ψάρια 5,9%, γιαούρτι 6,1%, τυριά 6,3%, άλλα βρώσιμα έλαια 17,3%, νωπά φρούτα 8,4%, νωπά λαχανικά 14,4%, πατάτες 12,3%.
  • 22,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό 56,7%, φυσικό αέριο 154,8%, πετρέλαιο θέρμανσης 36%, ενοίκια κατοικιών 0,7%.
  • 11,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 21,6%, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%, καινούργια αυτοκίνητα 8,7%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 11,4%.
  • 3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη 3,9%, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 4,9%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 1,5%.

Τέλος, στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια καταγράφηκαν ανατιμήσεις 1,6%.

Κουτσουρεύουν το λαϊκό εισόδημα οι αυξήσεις στο ρεύμα

Οπως φαίνεται και από τα παραπάνω στοιχεία, σημαντική συμβολή στην άνοδο του πληθωρισμού έχουν οι τιμές Ενέργειας και ειδικότερα οι τιμές ηλεκτρισμού που από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα εμφανίζουν διαρκή άνοδο. Παρά τις αρχικά «αισιόδοξες» προβλέψεις της κυβέρνησης, η οποία έκανε λόγο για «παροδικό φαινόμενο» - για να κρύψει ότι αυτές είναι αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης μετάβασης» - οι τιμές χονδρικής στο εγχώριο χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένουν σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ (στα 214 ευρώ η μεγαβατώρα χτες) βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και ενώ η κυβέρνηση προκλητικά ισχυρίζεται ότι συνεχίζει τη «στήριξη» νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν τις τελευταίες μέρες τα νοικοκυριά και οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν τις χρεώσεις Γενάρη και Δεκέμβρη που οι τιμές είχαν χτυπήσει «κόκκινο» αφού είχαν ξεπεράσει τα 220 ευρώ τη μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, αποκαλύπτουν το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ σε νοικοκυριό τετραμελούς οικογένειας με 1.222 Kwh κατανάλωση ρεύματος (πολύ χαμηλή δηλαδή) όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής αντιστοιχεί σε 233 ευρώ, όταν η επιδότηση μαζί με την έκπτωση της ΔΕΗ φτάνουν τα 112 ευρώ. Δηλαδή το συγκεκριμένο νοικοκυριό θα πληρώσει 120 ευρώ περισσότερα σε σχέση με ό,τι πλήρωνε πριν, ελέω «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού. Σημειωτέον, πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, με τον οικογενειακό προϋπολογισμό να επιβαρύνεται με τουλάχιστον 135 ευρώ επιπλέον σε σχέση με ό,τι πλήρωνε, μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, δίχως εδώ να υπολογιστούν οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα καύσιμα κίνησης ή στο φυσικό αέριο.

Η μεγάλη «σφαγή» βέβαια αυτήν την περίοδο γίνεται με τα επαγγελματικά τιμολόγια, όπου για τις συνηθισμένες καταναλώσεις ρεύματος από τους μικροκαταστηματάρχες οι ρήτρες αναπροσαρμογής εκφράζονται με τετραψήφια νούμερα. Για καταναλώσεις μεταξύ 10.000 και 15.000 Kwh οι ρήτρες είναι μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ, με την επιδότηση και την έκπτωση να κυμαίνονται μεταξύ 400 και 600 ευρώ μόλις! Οι αυτοαπασχολούμενοι μαγαζάτορες, ειδικά όσοι έχουν υψηλές καταναλώσεις εξαιτίας της φύσης της δουλειάς τους, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν υποστεί την αναδουλειά και τους χαμηλούς ή και μηδενικούς τζίρους, βλέπουν τώρα και νέο χτύπημα από τις τεράστιες αυξήσεις ρεύματος. Αποτέλεσμα θα είναι βέβαια χιλιάδες από αυτούς να προσφύγουν για νέους διακανονισμούς με τους παρόχους ηλεκτρισμού, διακανονισμοί που θα προστεθούν σε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα δόσεων και οφειλών που έχουν έως τώρα, σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Εμπαιγμός με επιδόματα - ψίχουλα

Την ίδια ώρα, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για την παροχή κάποιου επιδόματος σε τμήματα του λαού, όπως σε κατηγορίες ανέργων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ...ενισχύσεις θα δοθούν με το σταγονόμετρο μόνο για ένα μικρό μέρος των απωλειών, σε συνδυασμό με εισοδηματικά κριτήρια στα όρια της επίσημης φτώχειας και βέβαια με την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ουσιαστικά στη βάση της φοροληστείας και των περικοπών που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Παράλληλα, πριν καν συμπληρωθεί το α΄ τρίμηνο, ο κρατικός προϋπολογισμός βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναθεώρησης, μεταξύ άλλων εξαιτίας των νεότερων εκτιμήσεων για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό αλλά και τον σχεδιασμό για επέκταση της κρατικής επιδότησης για τιμολόγια ρεύματος επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα αναθεωρημένα στοιχεία θα ενσωματωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που αναμένεται να υποβληθεί τον Απρίλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επενδυτικό ενδιαφέρον από ΗΠΑ

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, οι επενδύσεις από επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο χτεσινής συνάντησης του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη και του αναπληρωτή υπουργού Ν. Παπαθανάση με την βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ερικα Ολσον, και τον πρέσβη, Τζ. Πάιατ.

Οπως φαίνεται, τα ζητήματα της Ενέργειας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ε. Ολσον σημείωσε ότι «οι αμερικανικές επενδύσεις στην τεχνολογία, στην Ενέργεια δείχνουν τον δρόμο για τη μελλοντική μας σχέση...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ