Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΣΤΗΝ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Καταγγέλλει τις διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου που εξελίσσονται

Αναστάτωση δημιουργείται το τελευταίο διάστημα στην ΑΕΝ Ασπρόπυργου, με αφορμή τον έλεγχο που γίνεται από το πειθαρχικό συμβούλιο σχετικά με την παραποίηση του βιβλίου παρουσιών. Σπουδαστές καταγγέλλουν ότι καλούνται ολόκληρα τμήματα σε απολογία και με αφορμή όλα τα παραπάνω οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Ενότητα» (ΑΓΕΝ) στο απερχόμενο ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΕΝ παίρνουν θέση με ανακοίνωσή τους, εκφράζοντας την εναντίωσή τους με τον τρόπο που εκτυλίσσεται η διαδικασία, απαιτώντας να μην αποκλειστεί κανένας σπουδαστής από την εξεταστική και τη σχολή και να καταργηθεί το πειθαρχικό συμβούλιο.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Πάγια θέση της "Αγωνιστικής Ενότητας" είναι η αντίθεσή μας με τον θεσμό των πειθαρχικών συμβουλίων, διότι είναι αντιπαιδαγωγικός και αντιεκπαιδευτικός θεσμός και δημιουργήθηκε για να καλλιεργεί τον φόβο και την τρομοκρατία σε όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι, σε όσους σπουδαστές προσπαθούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Ο σπουδαστικός σύλλογος και τα όργανά του είναι υπεύθυνα να προστατεύουν τη δραστηριότητά τους και γι' αυτόν τον λόγο δεν συμμετέχουμε στο Ειδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο των σχολών Πλοιάρχων - Μηχανικών της ΑΕΝ/Α και στο Ανώτερο πειθαρχικό Συμβούλιο, και από αυτή την άποψη δεν ορίζουμε και αντιπροσώπους.

Αποκαλύπτεται και ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος στη διοίκηση των ΑΕΝ, που δεν είναι για να λύνει τα προβλήματα των σπουδαστών, αλλά με τη βία να τους απομακρύνει από τον τρόπο που θα τα λύσουν.

Προκαλούνται πολλά ερωτηματικά για τη διαδικασία σύγκλησης του συγκεκριμένου πειθαρχικού συμβουλίου. Με βάση αναφορές σχετικά με την παραποίηση του βιβλίου παρουσιών καλούνται σπουδαστές ολόκληρων τμημάτων, ανεξαιρέτως αν έχουν άμεση εμπλοκή ή όχι με το γεγονός, σε διαδικασίες που θυμίζουν ανάκριση από άλλες εποχές. Επιπρόσθετα φθάνουν ως και το σημείο να απειλούν τους σπουδαστές με ολικό αποκλεισμό από την εξεταστική περίοδο, μέχρι και ολική διαγραφή από τη σχολή, αν δεν "δώσουν τον ένοχο", καλλιεργώντας τον χαφιεδισμό, τη ρουφιανιά και την τρομοκρατία.

Ενώ το συγκεκριμένο γεγονός ήταν γνωστό εδώ και περίπου ένα μήνα, η Διοίκηση της Ακαδημίας επέλεξε την περίοδο της εξεταστικής, που ως γνωστόν αποτελεί μια στρεσογόνα περίοδο για τους σπουδαστές, με αυξημένο φόρτο λόγω διαβάσματος, που κρίνεται η συνέχειά τους στη σχολή και το επόμενο εκπαιδευτικό τους ταξίδι, προκαλώντας τους ένα επιπρόσθετο και αχρείαστο άγχος.

Η Διοίκηση και η Διεύθυνση της Ακαδημίας έχουν την κύρια ευθύνη για τον έλεγχο και την σωστή τήρηση του βιβλίου παρουσιών, καθώς καθημερινά κατατίθενται στις γραμματείες των σχολών και είναι απαράδεκτο να μεταφέρεται όλη αυτή η ευθύνη στους σπουδαστές. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, να μη λύνονται καθημερινά σοβαρά ζητήματα που ερχόμαστε αντιμέτωποι, όπως η έλλειψη σίτισης, καθαριότητας, μεγάλες καθυστερήσεις στην ανακοίνωση του προγράμματος εξεταστικής και των βαθμών των προόδων, και να εμφανίζεται αυτό σαν το κύριο πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολεί.

Η Διοίκηση και το υπουργείο, αν νοιάζονται τόσο για τις απουσίες των σπουδαστών, να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του Συλλόγου και να πάρουν άμεσα μέτρα στήριξης της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών, των υποδομών και των εργαστηρίων, για να αποτελεί πραγματικά έναν χώρο δημιουργικής και ουσιαστικής επαφής του κάθε σπουδαστή με το αντικείμενο σπουδών του, να καλλιεργεί τη διάθεση και όρεξη για συμμετοχή στα μαθήματα, κόντρα στην πολιτική υποβάθμισης των ΑΕΝ που συντελείται από όλες τις κυβερνήσεις, τα υπουργεία και τις διοικήσεις διαχρονικά, και στην περαιτέρω απαξίωση που προκλήθηκε λόγω τηλεκπαίδευσης και που έχει επίπτωση και στις σχέσεις του σπουδαστή με τη σχολή του.

Οι εκπρόσωποι με την ΑΓΕΝ στο απερχόμενο ΔΣ καλούμε κάθε σπουδαστή να δυναμώσει τη συλλογική οργάνωση και δράση, μέσα από τις αξίες της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας. Ο καθένας που προβληματίζεται, που ανησυχεί, να βγάλει συμπέρασμα ότι έχουμε κοινά προβλήματα και κανείς δεν πρόκειται να μας τα λύσει, αν πρώτα εμείς δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει, μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις. Δυναμώνουμε τον σύλλογό μας, οργανώνουμε τον αγώνα μας γιατί ο ένας έχει τον άλλο και όλοι μαζί τη δύναμη του δίκιου μας.

Απαιτούμε: Να μην αποκλειστεί κανένας σπουδαστής από την εξεταστική! Να μη διαγραφεί κανένας σπουδαστής από την σχολή! Να καταργηθεί το πειθαρχικό συμβούλιο!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ληφθούν μέτρα για τους σπουδαστές και το προσωπικό των ΑΕΝ(2020-05-15 00:00:00.0)
Οι σπουδαστές προτάσσουν τις διεκδικήσεις τους(2018-11-14 00:00:00.0)
Πρώτη με αυτοδυναμία η «Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων - Μηχανικών»(2017-05-26 00:00:00.0)
Με ενισχυμένες δυνάμεις στις μάχες που έρχονται(2013-06-12 00:00:00.0)
Τραμπούκικη επίθεση σε υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ(2004-02-04 00:00:00.0)
Ενότητα στο δρόμο του αγώνα(2003-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ