Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε «πλήρη συντονισμό» με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό
  • Νεκροί δύο Ελληνες ομογενείς από πυρά Ουκρανών στρατιωτών
  • Συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες την ώρα που μυρίζει μπαρούτι

Από τη συνεκπαίδευση με τους Αμερικανούς ελικοπτεράδες στο Στεφανοβίκειο

INTIME NEWS

Από τη συνεκπαίδευση με τους Αμερικανούς ελικοπτεράδες στο Στεφανοβίκειο
«

Τρέχουν» οι επικίνδυνες εξελίξεις στο Ουκρανικό, με απτές ήδη για τον λαό μας τις συνέπειες της ελληνικής εμπλοκής, με ευθύνη της κυβέρνησης και των λοιπών αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Χτες δύο Ελληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν βαριά από πυρά Ουκρανών στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ. Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Γράνιτνα, πλησίον της «γραμμής επαφής» στην Ανατολική Ουκρανία.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία που επικαλείται το ΥΠΕΞ, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ομογενείς «για ασήμαντη αιτία».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμ. Κούλεμπα, «προκειμένου να τονιστεί εκ νέου η ανάγκη προστασίας της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία».

Κάλεσμα αποχώρησης των Ελλήνων πολιτών, σχέδια εκκένωσης των ομογενών

Στο μεταξύ, χτες το πρωί έγινε σύσκεψη στο ΥΠΕΞ υπό τον Ν. Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Αμυνας και Παιδείας και άλλα στελέχη. Ακολούθησε ανακοίνωση με την οποία το ΥΠΕΞ «συνιστά» στους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία (υπολογίζονται σε περίπου 2.000 άτομα) «να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα».

Επίσης, για τους Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν στη χώρα το ΥΠΕΞ «αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας». Περαιτέρω, συνιστά στους Ελληνες πολίτες που δεν έχουν ήδη αναχωρήσει να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, το προσωπικό της οποίας «έχει μειωθεί στο απαραίτητο», όπως λένε στο ΥΠΕΞ, ενώ «παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του γενικού προξενείου Μαριούπολης», στην Ανατολική Ουκρανία, δίπλα στη γραμμή των συγκρούσεων, όπου υπολογίζονται ότι ζουν πάνω από 100.000 ομογενείς.

Παραπέρα, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών έχει εκπονηθεί σχέδιο για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών και ομογενών από την Ουκρανία σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης.

Το σχέδιο (την ύπαρξη του οποίου σπεύδουν να διαψεύσουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές) φέρεται να αποτελείται από τρεις φάσεις, στο πλαίσιο των οποίων προβλέπεται μεταξύ άλλων και η μετάβαση ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων στις επίμαχες περιοχές, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή και απρόσκοπτη μεταφορά όλων εκείνων που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προς τις (παραθαλάσσιες) τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί ως βάσεις συγκέντρωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από το υπουργείο Ναυτιλίας γίνεται προσπάθεια για την αναζήτηση πλοίων που, εφόσον χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν είτε ως πλωτά ξενοδοχεία είτε για τη μεταφορά των Ελλήνων ομογενών που βρίσκονται εντός της εμπόλεμης ζώνης και θα ήθελαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μετεγκατασταθούν προσωρινά σε άλλα, ασφαλέστερα μέρη, ή ακόμα και στην Ελλάδα.

Το ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση που μπει σε εφαρμογή το σχέδιο θα αναλάβει να ενημερώσει για τα σημεία συγκέντρωσης και εξόδου τους ομογενείς από την ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης στην Ανατολική Ουκρανία.

Εκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια σε φυσικό αέριο

Στο μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας σε φυσικό αέριο πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και άλλων κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ τους του υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, των υπουργών Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και Α. Σκέρτσου, των επικεφαλής της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν ενδεχόμενα σενάρια διαταραχής της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο και αντιμετώπισής τους, αν και το ρωσικό αέριο έρχεται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Παρ' όλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί η πλήρης τροφοδοσία των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας με υγροποιημένο φυσικό αέριο και να «κλειστούν» επιπλέον φορτία ΥΦΑ από την Αλγερία, για την έκτακτη τροφοδοσία της χώρας εφόσον χρειαστεί, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για έκτακτη ανάγκη ποσότητες ντίζελ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Σημειωτέον, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» για τις επιπτώσεις μιας ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, εκτίμησε ότι «θα ανατραπούν όλοι οι σχεδιασμοί Ενέργειας και η Ευρώπη, ιδίως η Βόρεια και η Κεντρική, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ενεργειακή τους επάρκεια».

Πρόσθεσε δε ότι «αν μπούμε σε καθεστώς κυρώσεων προς τη Ρωσία θα είναι δύσκολη η προμήθεια Ενέργειας, ελλείψει επαρκών ενεργειακών πόρων και μέσων μεταφοράς αερίου».

Για μια ακόμα φορά αναδεικνύονται οι σοβαροί κίνδυνοι που προκαλεί στην ασφάλεια εφοδιασμού ο υφιστάμενος ενεργειακός σχεδιασμός, ο οποίος αφήνει τη χώρα έκθετη σε κάθε διεθνή αναταραχή, ενώ η χώρα πρωτοστατεί και στον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή, ο οποίος φουντώνει παραπέρα τους ανταγωνισμούς, που τους πληρώνει ο λαός ποικιλοτρόπως.

«Ευθυγραμμισμένοι» με τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που κάνουν τον λαό στόχο

Χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης μετείχε μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Εκεί υπογραμμίστηκε «η ανάγκη συντονισμού των κρατών - μελών της ΕΕ και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης».

Τονίστηκε ακόμα «η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και εξάντλησης όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση».

Παραπέρα, οι μετέχοντες επανέλαβαν ότι «μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες, με μεγάλο κόστος, και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή».

Παράλληλα, ο Ν. Δένδιας συναντούσε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. Οπως διέρρεε κατόπιν ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η διμερής «στρατηγική συνεργασία», οι «τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων», αλλά και οι «εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη», με την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει επί του πεδίου κάθε δυνατή υπηρεσία στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, την ώρα που η κινητικότητα του ρωσικού στόλου εντείνεται και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κυριακή διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Σπέτσαι» με τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, βόρεια της Κρήτης.

Παράλληλα συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Αμερικανών ελικοπτεράδων που έχουν μετασταθμεύσει στο Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve», αμερικανοΝΑΤΟικής επιχείρησης που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο πρόσθετες φρέσκες δυνάμεις στην Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Π.χ. στις 11/2 διεξήχθη η άσκηση «Ζευς» στο Πεδίο Βολής Κρανέας μεταξύ μονάδων επιθετικών ελικοπτέρων της Ελλάδας και των ΗΠΑ (7th Squadron, 17th Cavalry Regiment).

Αλλωστε η ελληνική εμπλοκή στη λεγόμενη ουκρανική κρίση αφορά και μια σειρά υποδομές, ειδικά σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, που έχουν «πάρει φωτιά», αξιοποιούμενες από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για μετακίνηση και ανάπτυξη δυνάμεων ενάντια στη Ρωσία, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό.

Ενδεικτική ως προς αυτό ήταν η απάντηση του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Α. Μάσλοφ, όταν σε συνέντευξή του ρωτήθηκε αν η χώρα του αισθάνεται ανησυχία για τη χρησιμοποίηση της Αλεξανδρούπολης από το ΝΑΤΟ: «Σε ό,τι αφορά την "ανησυχία" (...) πρέπει να την αισθάνονται οι ίδιες οι χώρες που παραχωρούν έδαφός τους για χρήση του ως διαμετακομιστικού σταθμού με σκοπό τη μεταφορά προσωπικού, εξοπλισμού και τεχνικών μέσων στη ΝΑ Ευρώπη, προς τα σύνορα με τη Ρωσία. Παλαιότερα οι χώρες της περιοχής αξιολογούσαν πιο υπεύθυνα και ψύχραιμα τις εν δυνάμει συνέπειες για τις ίδιες από παρόμοια βήματα».

Η απάντηση της κυβέρνησης; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, κληθείς να τοποθετηθεί πάνω στη δυσφορία της ρωσικής πλευράς, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών: «Στην κρίση της Ουκρανίας η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και με τους εταίρους της». «Από την άλλη, κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας», πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει εφησυχασμό στον λαό την ώρα που ο κλοιός της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης σφίγγει γύρω και από την Ελλάδα.

Αύριο η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη στη Μόσχα ο Ν. Δένδιας

Με τέτοιες ...κατευθύνσεις στις αποσκευές του, ο Ν. Δένδιας προγραμματίζεται να μεταβεί την Πέμπτη στη Μόσχα, όπου την επομένη θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ.

Θα προηγηθούν επισκέψεις του σήμερα στη Φινλανδία και αύριο στη Νορβηγία. Στο Ελσίνκι θα έχει συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του, ενώ θα συμμετάσχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο φινλανδικό ΥΠΕΞ για τις «εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες, όπου συνέρχονται Τετάρτη και Πέμπτη οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, με την κόντρα ενάντια στη Ρωσία, αλλά και τις μεγάλες αντιθέσεις εντός της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, σε πρώτο πλάνο.

Σήμερα αναμένεται συνέντευξη Τύπου του γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ για να δώσει το περίγραμμα της Συνόδου, το πρόγραμμα της οποίας ανοίγει αύριο με κοινές δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ και του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, ενώ αμέσως μετά συνέρχεται η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ (Nuclear Planning Group), σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Μόσχα και άλλα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καθώς η λυκοσυμμαχία διεκδικεί πάντα το «δικαίωμα» στο πρώτο πυρηνικό πλήγμα σε ενδεχόμενο κορύφωσης των ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Αλλωστε την Πέμπτη οι υπουργοί του ΝΑΤΟ θα έχουν ξεχωριστή συνεδρία με τους ομολόγους τους από Ουκρανία και Γεωργία, αλλά και ξεχωριστή συνεδρία με τη συμμετοχή των υπουργών των κρατών - μελών της ΕΕ που δεν ανήκουν παράλληλα και στο ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια στενότερου συντονισμού των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ