Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αλλο ένα «καρφί» στους εργαζόμενους και την ενιαία λειτουργία της

Την κυβερνητική πολιτική της απαξίωσης, των απολύσεων και του ξεπουλήματος σφυροκόπησαν και χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ

Τις τελευταίες ...εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, που φέρει τη σφραγίδα όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και των 1.200 εργαζομένων, τρέχει να τακτοποιήσει η κυβέρνηση, με δύο ακόμα νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε στη Βουλή και ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια.

Οι δύο ρυθμίσεις είναι ενταγμένες στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήρθε από το υπουργείο Οικονομικών, με την πρώτη να προβλέπει την παράταση για ακόμα 3 μήνες της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης που «τρέχει» από το 2020 στη ΛΑΡΚΟ. Προβλέπει ακόμα όπως εξακολουθεί να ισχύει: «Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας (ως λογιστική αξία) εντός 18 μηνών από το πέρας της διαιτητικής διαδικασίας επίλυσης των διαφορών της παρ. 7 του παρόντος, τότε η ειδική διαχείριση θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης».

Με τη δεύτερη νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση νομιμοποιεί για λογαριασμό του επίδοξου επενδυτή όλα τα αυθαίρετα κτίσματα του εργοστασίου και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ προβλέπει και την αλλαγή χρήσης των οικισμών, επισημοποιώντας έτσι όχι μόνο την απόλυση των 1.200 εργαζομένων, αλλά και το ξεσπίτωμα 300 εργαζομένων και των οικογενειών τους που έμεναν στους οικισμούς αυτούς!

Στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής περίσσεψε ξανά ο κυνισμός από την πλευρά της κυβέρνησης και μαζί με αυτόν τα χοντρά ψέματα και η κοροϊδία. Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να βγάλουν τις ευθύνες τους από το κάδρο, ενώ με την κοκορομαχία τους για το ποιος φέρει τις περισσότερες ευθύνες επιχείρησαν να καλύψουν ότι η ταφόπλακα που ετοιμάζεται για τη ΛΑΡΚΟ φέρει ατόφια τη σφραγίδα της ΕΕ και της στρατηγικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων που όλοι υπηρετούν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «συνεισφέρει στη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου», μέσα από την εύρεση ενδιαφερόμενου επενδυτή. Ο δε εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, επιδόθηκε σε ακόμα πιο χοντροκομμένα ψέματα, λέγοντας ότι «η προοπτική αυτή», δηλαδή η ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, «αναγνωρίζεται δημόσια τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από μία πολύ μεγάλη μερίδα των εργαζομένων», όταν όλοι είναι στο πόδι και δίνουν σκληρή μάχη ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια...

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μπάρκας, χαρακτήρισε «συνήθη πρακτική» της ΝΔ το «ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων», ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει τάχα όλα τα αναγκαία για να διατηρηθεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Ηρθε βέβαια ο Γ. Κεφαλογιάννης για να του θυμίσει ότι «τη λύση αυτή (που προωθεί σήμερα η ΝΔ) είχε αποδεχθεί εγγράφως (προς την ΕΕ) και ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Τ. Αντωνίου, έκανε λόγο για «διαχρονικό σκάνδαλο διαχειριστικής αποτυχίας των κυβερνήσεων της ΝΔ». Είπε και αυτή ότι «οι μόνοι που στήριξαν τη ΛΑΡΚΟ ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Στην κακοδιαχείριση το «έριξαν» τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25. Ολοι καταψήφισαν την τροπολογία.

Να σταματήσει τώρα το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το διαλυτικό σχέδιο της ΕΕ, που ισχύει από το 2014, για την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση της ΛΑΡΚΟ στα μεγάλα συμφέροντα. Ενώ με ψευδολογίες, προβοκατόρικες συκοφαντίες σε βάρος των εργαζομένων για τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ και τα περί προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κρύβουν ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μακέλεψαν σχεδιασμένα τη ΛΑΡΚΟ, για να τη δώσουν στα μεγάλα συμφέροντα, ότι όλοι τους έχουν συμφωνήσει με την ιδιωτικοποίηση.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σημείωσε ότι «για όσους τυχόν τις προηγούμενες μέρες εναπόθεσαν τις προσδοκίες τους στο άρμα της "ανάπτυξης" που φέρνει ο καινούργιος "αναπτυξιακός" νόμος, το έγκλημα που συντελείται στη ΛΑΡΚΟ είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη για το πώς ερμηνεύεται αυτού του είδους η ανάπτυξη, για τους εργαζόμενους, αλλά και συνολικά για την απαξίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προκειμένου να θησαυρίζουν οι επενδυτές». Υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ τις δικές του ιδιωτικοποιήσεις, όπως του ΟΛΠ (στην COSCO), των αεροδρομίων (στη «Fraport»), και πρόσθεσε απευθυνόμενη στους εργαζόμενους ότι με όποια αστική κυβέρνηση το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο αφού όλοι οι επίδοξοι «σωτήρες» υπηρετούν την ίδια στρατηγική, που συνοδεύεται με τη διαχρονική επίθεση στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων και όλου του λαού της περιοχής, απαίτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλα τα σχέδια και τα μέτρα για τις απολύσεις και το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου. «Ποιοι είστε εσείς που θα διώξετε 1.200 ανθρώπους που έδωσαν τα νιάτα τους και τη ζωή τους στη ΛΑΡΚΟ και την κράτησαν όρθια;», ανέφερε. Απαντώντας στον Γ. Κεφαλογιάννη ότι τάχα συμφωνούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι και φορείς, κατέθεσε τις ανακοινώσεις τους, όπως την κοινή ανακοίνωση των Σωματείων Εργαζομένων, που κάνουν καθαρό ότι θα συνεχίσουν να κάνουν το «χώμα ατσάλι», τονίζοντας μάλιστα πως αυτό το ατσάλι φέρει τη σφραγίδα των 80 νεκρών που θρηνούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Κατήγγειλε την κυνικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ και την υποκρισία από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ που τώρα «είναι στα κεραμίδια». Θύμισε ότι επί ΠΑΣΟΚ, το 1986, έγιναν 500 απολύσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 υπέγραψε στην ΕΕ για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Ολες οι κυβερνήσεις «έσκαψαν το λάκκο» της ΛΑΡΚΟ και τώρα η κυβέρνηση «έρχεται να τη βάλει στο φέρετρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για ενιαία λειτουργία και εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Η λύση είναι στα μπλόκα του αγώνα

Στα στοιχεία που καθιστούν τη ΛΑΡΚΟ στρατηγικής σημασίας για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις λαϊκές ανάγκες αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως τόνισε, είναι η μοναδική που παράγει σιδηρονικέλιο, στα κοιτάσματά της έχει το 90% του νικελίου σε όλη την ΕΕ, ενώ τα κοβαλτιούχα κοιτάσματά της είναι δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά τα χαρακτηριστικά την καθιστούν μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της «πράσινης μετάβασης», όπου το νικέλιο είναι περιζήτητο στην κατασκευή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ για την ανάπτυξη της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, όπως επισήμανε, σήμερα είναι σε εξέλιξη η τρίτη φάση των εγκληματικών σχεδίων σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, πίσω από τα οποία βρίσκονται οι κατευθύνσεις της πολιτικής που θέλει να παραδώσει στα ευρωενωσιακά μονοπώλια τα κοιτάσματα και τις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ. Σχέδιο με το οποίο όλοι, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, συμφωνούν και το προώθησαν ως κυβερνήσεις. Αλλωστε η σύμπνοιά τους φάνηκε και όταν απέρριψαν όλοι μαζί την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Από την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «αναδεικνύεται η μεγάλη εικόνα, που δεν είναι άλλη από το γεγονός πως η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών». Στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ο ορυκτός πλούτος γίνεται λεία στους επιχειρηματικούς ομίλους, αντί να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, τόνισε, και υπογράμμισε πως «η λύση είναι στα μπλόκα του αγώνα και όχι στους επίδοξους "σωτήρες", στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε πανελλαδικό επίπεδο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Τα όσα προωθούνται σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κόμπο κόμπο» έπλεξαν τη θηλιά για τους εργαζόμενους και την επιχείρηση(2022-06-11 00:00:00.0)
«Αποσύρτε το τώρα, είναι για τα σκουπίδια!»(2021-06-12 00:00:00.0)
Κάλπικα αφηγήματα, με το βλέμμα στην κυβερνητική εναλλαγή(2021-06-01 00:00:00.0)
Στοιχισμένα στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου τα αστικά κόμματα(2020-02-13 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά και αμέριστα τον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ(2020-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ