Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Προχωρά η κατάργηση περιοριστικών μέτρων ενώ οι λαοί παραμένουν αθωράκιστοι

Την ώρα που εξακολουθούν να μη λαμβάνονται όλα τα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των λαών από την πανδημία, για τα δημόσια συστήματα Υγείας, τους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης κ.ο.κ., μια σειρά κυβερνήσεις στην Ευρώπη εξετάζουν ή προχωρούν σε πλήρη κατάργηση όλων των περιοριστικών μέτρων. Κι αυτό παρότι σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) πολλές χώρες δεν έχουν φτάσει στην κορύφωση των κρουσμάτων της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής «Ομικρον» και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης θα πρέπει να χαλαρώσουν σταδιακά.

«Εφιστούμε προσοχή γιατί πολλές χώρες δεν έχουν περάσει ακόμη την κορύφωση της "Ομικρον". Πολλές χώρες έχουν χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης με πολύ ευάλωτα άτομα εντός του πληθυσμού τους», σημείωσε στέλεχος του ΠΟΥ.

Το αφήγημα ότι «λόγω των εμβολίων και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλότερης σοβαρότητας της "Ομικρον", η πρόληψη κατά της μετάδοσης δεν είναι πλέον δυνατή και δεν είναι πλέον απαραίτητη» απέρριψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τ. Α. Γκεμπρεγέσους, την Παρασκευή, τονίζοντας πως «περισσότερη μετάδοση σημαίνει περισσότεροι θάνατοι» και καλώντας «όλες τις χώρες να προστατεύσουν τους πολίτες τους χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο της εργαλειοθήκης, όχι μόνο τα εμβόλια». «Είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα να παραδοθεί ή να ανακηρύξει νίκη», σημείωσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η υποπαραλλαγή «Ομικρον 2» δεν φαίνεται να είναι πιο σοβαρή (σε ό,τι αφορά στη βαριά νόσηση και τους θανάτους) από την «Ομικρον».

Η Δανία και η Αυστρία ήραν όλους τους περιορισμούς για την Covid-19, μετά από παρόμοιες κινήσεις από Βρετανία, Ιρλανδία και Ολλανδία.

Στο μεταξύ, νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού τίθεται σε εφαρμογή από το Σάββατο στην Αυστρία, την πρώτη χώρα της ΕΕ που προχωράει σε ένα τέτοιο μέτρο. Ο νόμος αφορά όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών στη χώρα εκτός από τις έγκυες, από όσους έχουν κολλήσει τον ιό πριν από 180 μέρες ή λιγότερο και όσους μπορούν να εξαιρεθούν για ιατρικούς λόγους. Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 600 έως 3.600 ευρώ, αλλά θα αίρονται αν ο παραβάτης εμβολιαστεί...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ