Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαθητικές πρωτοβουλίες καταδίκης της δολοφονίας του 19χρονου

Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών για κατάθεση λουλουδιών σήμερα και συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στον Εύοσμο

Από το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Από το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες καταδίκης της δολοφονίας του 19χρονου Αλκιβιάδη Καμπανού, και των φαινομένων οπαδικής βίας, ρατσισμού και μίσους, ξεδιπλώνονται τις τελευταίες μέρες σε σχολεία ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτά εντάσσεται και η χτεσινή δράση στο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπου οι μαθητές, σε μια συγκινητική κίνηση, σχημάτισαν με τις σχολικές τσάντες τους στην αυλή του σχολείου τη φράση «Για κάθε Αλκη» μέσα σε ένα μεγάλο κύκλο με τα σώματά τους και τους ίδιους να στέκονται γονατισμένοι.

Αλλά και η πρωτοβουλία μαθητών και εκπαιδευτικών του 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, την ίδια μέρα της δολοφονίας του 19χρονου, να κρεμάσουν στα κάγκελα του σχολείου κάρτες καταδίκης της οπαδικής βίας.

Στο ίδιο πλαίσιο οι μαθητές του Γυμνασίου Βασιλικών Θεσσαλονίκης, με ανοιχτή επιστολή - απόφαση, καλούν όλους τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας μέσα από τα εκλεγμένα συμβούλια να πάρουν θέση και να απαιτήσουν «να παρθούν μέτρα για να αναχαιτισθεί αυτό το επαίσχυντο φαινόμενο της οπαδικής βίας». Στην απόφασή τους τονίζουν μεταξύ άλλων ότι αφού περάσει η περίοδος των κροκοδείλιων δακρύων δεν πρέπει «να ξεχάσουμε τον Αλκη» και απαιτούν από την πολιτική ηγεσία αλλά και τις ομάδες να πάρουν αποφάσεις «για να αντιμετωπιστεί ριζικά αυτή η ντροπή τώρα!».

Τονίζουν ότι τα σχολεία πρέπει «να διαμορφώνουν σκεπτόμενους, καλλιεργημένους πολίτες, που σέβονται ο ένας τον άλλον και τις διαφορετικές απόψεις», να εμπνέουν ώστε «να παλεύουμε εμείς οι νέοι για μια καλύτερη κοινωνία και όχι για τις ανώνυμες εταιρείες που λέγονται ομάδες». Και κλείνουν με τους στίχους του ΛΕΞ: «Με αγκαλιάζουνε με ματωμένα χέρια. Είδα τη μάνα σου με μαύρο τούλι. Πόσο αξίζουν οι ζωές μας, αδερφούλη;».

Εξω οι δολοφόνοι από τα σχολεία και τις γειτονιές μας

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καταδικάζει την αποτρόπαια πράξη της δολοφονίας του 19χρονου Αλκη και με σύνθημα «Εξω οι δολοφόνοι από τα σχολεία και τις γειτονιές μας», καλεί τους μαθητές σήμερα Παρασκευή στη 1.30 μ.μ. να καταθέσουν λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας. Καλεί επίσης σε πολύμορφες πρωτοβουλίες στα σχολεία και συμμετοχή στο αυριανό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στον Εύοσμο.

Στο κάλεσμά της αναφέρει: «Σήμερα ο Αλκης, αύριο εμείς; Αλκη δεν θα σε ξεχάσουμε! Εξω οι δολοφόνοι από τα σχολεία και τις γειτονιές μας!

Οι μαθητές καταδικάζουμε την αποτρόπαια πράξη της δολοφονίας του 19χρονου! Μόνο οργή, θλίψη και αγανάκτηση μας δημιουργούν αυτές οι πράξεις. Δεν ανεχόμαστε στις γειτονιές μας και έξω από τα σχολεία μας να βλέπουμε την εγκληματική δράση διαφόρων συμμοριών, που οξύνεται το τελευταίο διάστημα.

Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και στρέφουμε τον αγώνα μας απέναντι τόσο στην οπαδική βία, που καμία σχέση δεν έχει με τα αθλήματα και τις ομάδες που αγαπάμε, είτε ως αθλητές-τριες είτε ως θεατές, όσο και στις αιτίες που τη γεννούν!

Εμείς θα συνεχίσουμε και μέσα στα σχολεία μας να παλεύουμε για μια κοινωνία όπου θα σέβεται ο ένας τον άλλον και τις διαφορετικές απόψεις του καθενός, και όχι για τη σημερινή, που εξυπηρετεί τις ανώνυμες εταιρείες που λέγονται ομάδες.

Ολοι για έναν και ένας για όλους!

Φασίστες, δολοφόνοι και εθνικιστές

Κάτω τα χέρια από τους μαθητές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη πορεία μνήμης για τον Αλκη(2023-02-02 00:00:00.0)
«Ο θάνατος του Αλκη δεν θα ξεχαστεί!»(2022-02-12 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις ενάντια στην οπαδική βία(2022-02-11 00:00:00.0)
«Οι οπαδικοί στρατοί δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό που θέλουμε»(2022-02-08 00:00:00.0)
Μέτρα που δεν θίγουν την αιτία(2022-02-08 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία παικτών ΠΑΟΚ, Αρη και Ηρακλή και του ΠΣΑΠΠ στο σημείο της δολοφονίας(2022-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ