Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν είναι λύση για τον λαό

Το κλείσιμο στη σύσκεψη από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σας ευχαριστώ για τις παρεμβάσεις, τη συμμετοχή σας. Να θεωρήσουμε ότι αυτή η συζήτηση μόλις ανοίγει. Εχει ανοίξει βέβαια μέσα στους φορείς, αλλά πρέπει να τη συνεχίσουμε, γιατί πραγματικά είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε.

Εμείς σας καλούμε όλους και όλες, όλο τον ελληνικό λαό να βγάλει τουλάχιστον ορισμένα βασικά και κρίσιμα συμπεράσματα. Ολα τα ζητήματα που θέσατε έχουν την αιτία τους, και άλλα που δεν προλαβαίνουμε να τα πούμε εδώ σήμερα. Η ανάπτυξη για παράδειγμα που προτείνουν τα άλλα κόμματα είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, και αυτή είναι από χέρι αντιλαϊκή.

Με όποιον τρόπο κι αν τη διαχειριστεί κάποιος, το κεφάλαιο για τα κέρδη του είναι αχόρταγο. Απαιτεί ένταση της εκμετάλλευσης, χαμηλούς μισθούς, περισσότερη απλήρωτη εργασία, εξαθλίωση των εργαζομένων.

Γι' αυτό και λέμε ότι δεν είναι λύση για τον λαό η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Σε μια περίοδο που τα επιτεύγματα της κοινωνικής παραγωγής, της επιστήμης, μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, όλα θα λέγαμε τα προβλήματα, όπου ολοένα και περισσότερες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν, είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι, ο λαός να καλείται να ζει όλο και χειρότερα.

Γι' αυτό και λέμε ότι ο ίδιος ο λαός, όπως και οι άλλοι λαοί στις χώρες τους, πρέπει να δώσει τη λύση.

Να πάψει ο ελληνικός λαός να στηρίζει τέτοιες επιλογές.

Να πάψει και με την ψήφο του, για παράδειγμα, αύριο, να ενισχύει τις ίδιες δυνάμεις που τον έφεραν έως εδώ: Τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τα εξαπτέρυγά τους.

Πραγματικός αντίπαλος, αυτός που εμποδίζει την πραγματική λύση για τον λαό, είναι το ίδιο το άδικο σύστημα που υπηρετούν όλοι αυτοί.

Το σάπιο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που θυσιάζει την ίδια τη ζωή των πολλών για τα κέρδη των λίγων, που με τις αντιθέσεις του, τους ανταγωνισμούς του, παράγει οικονομικές κρίσεις και φέρνει καταστροφές.

Και αυτά τα κέρδη των λίγων, των δισεκατομυριούχων, ακόμα και μέσα στην πανδημία εκτοξεύτηκαν.

Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που λένε πως από την έναρξη της πανδημίας, τον Φλεβάρη του '20, κάθε 24 ώρες γεννιέται και ένας νέος δισεκατομμυριούχος, ενώ 160 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακραία φτώχεια, δεν έχουν ένα πιάτο φαΐ, δεν έχουν νερό να πιουν. Φανταστείτε πως από έναν δισεκατομμυριούχο αν μοίραζαν τα λεφτά θα μπορούσαν να ζήσουν εκατομμύρια άνθρωποι, 160 εκατομμύρια άνθρωποι που λέει η στατιστική, ή θα μπορούσαν να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα Υγείας, Παιδείας, της εκπαίδευσης των παιδιών μας, αυτά που έθεσε ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, ή οι ελλείψεις στα σχολεία, που είπε ο εκπαιδευτικός από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μάλιστα, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου αθροιστικά αύξησαν την περιουσία τους από 700 δισ. δολάρια, που ήταν αρχές του 2020, σε 1,5 τρισ. δολάρια φέτος! Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια και με όλη αυτήν την κατάσταση, να πεθαίνουν εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, να ταλαιπωρούνται άλλοι.

Υπάρχει ριζικά διαφορετική λύση

Απέναντι λοιπόν σ' αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο για τον λαό, το ΚΚΕ προτείνει μια ριζικά διαφορετική λύση.

Προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο, τον δρόμο της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, τον δρόμο του σοσιαλισμού.

Αυτός ο δρόμος μπορεί πραγματικά να σχεδιάσει την οικονομία και εδώ στον Πειραιά και σε όλη τη χώρα, στην Ευρώπη, για να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες.

- Να διασφαλίσει ότι η εκτίναξη της παραγωγικότητας θα οδηγήσει σε μια καθολική μείωση του εργάσιμου χρόνου και σε βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων.

- Να διασφαλίσει λιγότερες ώρες δουλειάς για όλους, με κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, ελεύθερο χρόνο για τις μορφωτικές, πολιτιστικές τους ανάγκες, τις αθλητικές ανάγκες, της συμμετοχής στα κοινά. Γιατί αυτές είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, και σήμερα μπορούν να ικανοποιηθούν.

- Αυτός ο δρόμος μπορεί να αναπτύξει ολόπλευρα τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, διασφαλίζοντας ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κλάδων, χωρίς να δεσμεύεται με το κριτήριο της μέγιστης αδηφάγας κερδοφορίας που οδηγεί σε φαινόμενα έντονης ανισομετρίας, όπως την τουριστική μονοκαλλιέργεια και τη λεγόμενη εξωστρέφεια της καπιταλιστικής οικονομίας, που μάλιστα φέρνει και κρίσεις πιο γρήγορα στον τόπο.

- Αυτός ο δρόμος μπορεί να διασφαλίσει έναν ενεργειακό σχεδιασμό με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, τι έχει ανάγκη σε ρεύμα, σε θέρμανση, στο να κινεί το αυτοκίνητό του το λαϊκό νοικοκυριό, σε αντιδιαστολή με τη σημερινή πραγματικότητα της υποταγής του ενεργειακού σχεδιασμού στην κερδοφορία του κεφαλαίου, τα «πράσινα άλογα» δηλαδή της «πράσινης μετάβασης», της «ψηφιακής μετάβασης» κ.λπ.

- Αυτός ο δρόμος μπορεί να λύσει και το πρόβλημα της δημόσιας δωρεάν Υγείας, της πρόληψης που είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, της περίθαλψης και αποκατάστασης, της πρόνοιας και στήριξης των ΑμεΑ, των ανθρώπων με αναπηρία, μας είπε η εκπρόσωπος της ΣΕΑΑΝ εδώ, της δημόσιας δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες για όλους και όλες, του μαζικού λαϊκού αθλητισμού - που είναι απαραίτητος για όλους - και πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέτοια στοιχεία περιέχει η αναπτυξιακή πρόταση του ΚΚΕ, και αυτή θα υλοποιήσει όταν κληθεί με τη λαϊκή θέληση να την κάνει και νόμο του εργατικού - λαϊκού κράτους.

Πλέον έχουμε βγάλει συμπεράσματα από την απόπειρα σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον περασμένο αιώνα στο 1/3 της ανθρωπότητας. Βγάλαμε συμπεράσματα, τα έχουμε μελετήσει συλλογικά, έχουμε διδαχθεί από λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες.

Γι' αυτό ατενίζουμε αισιόδοξα το παρόν και το μέλλον, με σιγουριά.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ πρώτα απ' όλα στους αγώνες

Με αυτές τις σκέψεις, οι οποίες πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουν να συζητιούνται και ανάμεσά μας, όχι μόνο με τη μορφή της παρουσίασης - όπως κάνουμε σήμερα - των επιμέρους ή των συνολικότερων προβλημάτων του Πειραιά, μιας άλλης περιοχής κ.λπ., αλλά και με το τι κατεύθυνση θα πρέπει να δώσουμε στην πάλη μας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας και για τις απόψεις που καταθέσατε στη σημερινή σύσκεψη.

Ξέρετε ότι όλα τα ζητήματα που θέσατε, ως αιτήματα που αφορούν όλα τα προβλήματα του λαού του Πειραιά, θα τα προωθήσουμε στη Βουλή, θα τα παλέψουμε να γίνουν πράξη στους δρόμους του αγώνα, για να έχει κατακτήσεις ο λαός του Πειραιά, όλος ο λαός.

Κυρίως, θα πρωτοστατήσουμε στους αγώνες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, επιστημόνων, των γυναικών, των φοιτητών και μαθητών των λαϊκών οικογενειών.

Παλεύουμε για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας. Ζητάμε και σε αυτά τα κινήματα να βοηθήσετε και ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, από όποιο μετερίζι σας καλεί σε αυτόν τον αγώνα. Και είναι πολλά τα κινήματα που χρειάζονται τη συμβολή σας, όπως είπε και η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης, ζητήματα που δεν θίχτηκαν εδώ και αφορούν την ειρήνη, την πάλη ενάντια στον πόλεμο, η οποία έχει σχέση και με την οικονομική κατάσταση, ο λαός να ζει στη φτώχεια, να πεθαίνει στα ράντζα των νοσοκομείων και οι κυβερνήσεις να αγοράζουν αμερικανικά, γαλλικά, άλλου είδους στρατιωτικά όπλα, ή να ξοδεύουν τεράστια ποσά σε αποστολές εκτός συνόρων για να σκοτώνονται μεταξύ τους οι λαοί και να την πληρώνει και ο ελληνικός λαός, άλλοτε με το αίμα του σε επεμβάσεις παλιότερα ή στο μέλλον αν έχουμε, ή και με την οικονομική του αφαίμαξη μέσα από τη φορολογία.

Σας καλούμε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μέσα σε όλους τους αγώνες - πρώτα απ' όλα στους αγώνες - αλλά και στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απο χέρι αντιλαϊκή η καπιταλιστική ανάπτυξη με όποια διαχείριση, λύση η πρόταση του ΚΚΕ(2022-02-03 00:00:00.0)
Προκλητικές οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών(2021-07-20 00:00:00.0)
Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της «απελευθέρωσης», με χαμένους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα(2019-11-28 00:00:00.0)
Η θέση των αστυνομικών δεν είναι απέναντι στο λαό που διεκδικεί(2018-05-12 00:00:00.0)
Η εξαπάτηση έφτασε στα όριά της. Ο λαός θα πληρώσει το άθλιο μνημόνιο Τσίπρα(2015-07-16 00:00:00.0)
Ελεύθερη πατρίδα ή θάνατος...(2004-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ