Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παραμένουν στο στόχαστρο τα μεροκάματα της «γενικής αργίας»

Στον «αέρα» βρίσκονται ακόμα τα μεροκάματα των αργιών στις 25 και 26 Γενάρη καθώς η κυβέρνηση μία ολόκληρη βδομάδα μετά δεν έχει προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να καταβληθούν από τους εργοδότες. Ετσι, εξακολουθούν να υπάρχουν επιχειρήσεις που αρνούνται να τα καταβάλουν επικαλούμενες την ανυπαρξία ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας ήταν να ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων στις 25 και 26 Γενάρη λόγω της κακοκαιρίας. Ομως, αυτή η απόφαση ουσιαστικά εμφανίζει την αναστολή ως ανωτέρα βία, λόγο τον οποίο μπορούν να επικαλεστούν οι επιχειρήσεις για να μην καταβάλουν τα μεροκάματα των δύο ημερών. Υστερα από αντιδράσεις συνδικάτων και μετά από παρέμβαση του ΚΚΕ, το υπουργείο Εργασίας ενημέρωνε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την καταβολή των μεροκάματων από τους εργοδότες, ενώ τους απαλλάσσει από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη), την οποία θα αναλάβει το κράτος γι' αυτές τις δύο μέρες.

Οι αμοιβές των αργιών να καταβληθούν με τις προσαυξήσεις

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εργοδοσίας στην ιδιωτική Υγεία, που αμφισβητεί ότι οι ...αργίες ισχύουν για τον χώρο της. Ετσι αμφισβητείται και το δικαίωμα των εργαζομένων σε προσαυξημένο μεροκάματο, με το κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας να απαιτεί την κανονική καταβολή όλων των αμοιβών των αργιών, με τις ανάλογες προσαυξήσεις. Τονίζει ότι η λειτουργία των μονάδων ιδιωτικής Υγείας τις μέρες της κακοκαιρίας στηρίχτηκε αποκλειστικά στους εργαζόμενους, «πολλοί εκ των οποίων διανυκτέρευσαν μέσα σε κλινικές και γηροκομεία, δούλεψαν συνεχόμενες βάρδιες, πήγαν στη δουλειά με κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι είχαν ανάγκη τις υπηρεσίες Υγείας».

Το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι η 25η και η 26η Γενάρη ήταν μέρες αργίας και αυτό σημαίνει πως όσοι εργάστηκαν τις μέρες αυτές, πρέπει να αμειφθούν με τη νόμιμη προσαύξηση των αργιών, το 75% του ημερομίσθιου. Και ότι όσοι δεν εργάστηκαν δεν θα πρέπει να χάσουν το μεροκάματο ούτε να χρεωθεί η απουσία τους ως ρεπό ή κανονική άδεια, χωρίς να έχουν την υποχρέωση επίδειξης αποδεικτικού εγγράφου αδυναμίας μετακίνησης.

Για το ζήτημα αυτό το Σωματείο ενημέρωσε με επιστολή διευθύνσεις μονάδων και βρίσκεται σε συντονισμό με σωματεία και την Ομοσπονδία του κλάδου για να μην υπάρξει ούτε μία μονάδα ιδιωτικής Υγείας που να μην ισχύσουν οι ρυθμίσεις των αργιών.

«Ψαλίδι» στο μεροκάματο με άλλοθι την κακοκαιρία

Να καταβληθεί ακέραιο σε όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «ZARA» το μεροκάματο της Δευτέρας 24 Γενάρη, δηλαδή της μέρας που ξεκίνησαν η κακοκαιρία και η χιονόπτωση που έκαναν για τους εργαζόμενους στην Αττική απαγορευτικές τις μετακινήσεις, απαιτεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το περασμένο Σάββατο ο Σύλλογος προχώρησε σε παρέμβαση έξω από το κατάστημα της εμπορικής αλυσίδας στην Ερμού, καθώς δέχθηκε καταγγελίες εργαζομένων που ενημερώθηκαν πως δεν θα πληρωθούν για τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, τα μηνύματα των προϊσταμένων που έλαβαν οι εργαζόμενοι τους ενημερώνουν πως στην περίπτωση που δεν κατάφεραν να φτάσουν στη δουλειά, η συγκεκριμένη μέρα «θα υπολογιστεί άνευ αποδοχών»! Ακόμα όμως και όσοι πήγαν το πρωί για δουλειά θα πάρουν ψαλιδισμένο το μεροκάματο, είτε γιατί έπρεπε να αποχωρήσουν νωρίτερα για να μην εγκλωβιστούν είτε γιατί τα ίδια τα καταστήματα κατέβασαν ρολά καθώς η κακοκαιρία εντεινόταν. Ετσι, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται πως θα πληρωθούν «το ωράριο για το οποίο δουλέψατε μέχρι να κλείσουμε».

«Τα "ZARA" των δισ. κερδών ανακοίνωσαν ότι κόβουν από τους εργαζόμενους των 500 ευρώ το μεροκάματο της Δευτέρας σε όσους έφυγαν νωρίτερα από τη δουλειά για να φτάσουν σπίτι τους ή δεν πήγαν λόγω του χιονιά», σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και απαιτεί να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι κανονικά για τη συγκεκριμένη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ