Σάββατο 22 Γενάρη 2022 - Κυριακή 23 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί οριστικά μόνο όταν κοπεί από τη ρίζα του

Σημεία από την τοποθέτηση της βουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση

Στην παρέμβασή της, η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη ανέδειξε τους οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες που διαμορφώνουν δράστες - τέρατα, αλλά κυρίως αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια, σε κάθε είδους κίνδυνο. Καταδίκασε τα αποτρόπαια περιστατικά βίας κατά των γυναικών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, όπως τον ξυλοδαρμό της γυναίκας στην Αργυρούπολη από τον σύζυγό της, αλλά και τον βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.

Γι' αυτό το τελευταίο περιστατικό ανέφερε χαρακτηριστικά πως «μοιάζει ενδεχομένως με ένα άθλιο κύκλωμα, όχι απλώς εκπόρνευσης, όχι απλώς άσκησης βίας, αλλά ενός έμμεσου και ταξικά ανώτερου, καλά κρυμμένου πίσω από επώνυμους και πολύ χρήμα κυκλώματος του αίσχιστου είδους», που στηρίζεται στην αντιμετώπιση της γυναίκας ως σεξουαλικού «λάφυρου».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη «η έρευνα από την αστυνομία, τις προανακριτικές αρχές, τη Δικαιοσύνη να προχωράει σε βάθος και άμεσα (...) και για να μην χάνονται πειστήρια, αλλά κυρίως για να μην απομακρύνεται από το σημείο εκείνο που η κοπέλα έχει το ψυχικό σθένος να καταγγείλει το γεγονός που σημαδεύει με τραγικό τρόπο τη ζωή της».

Σε σχέση με την Εκθεση, επισήμανε το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία: «Τα βασικά θύματα βίας - γυναίκες είναι γυναίκες οι οποίες είναι εξαρτημένες οικονομικά, είναι άνεργες. Δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στα πόδια τους και αυτό κλείνει στόματα. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις δυσκολεύει τη γυναίκα ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο αποπειράται να αντιδράσει για να προστατευτεί. Ευάλωτη γυναίκα, λοιπόν, σημαίνει και οικονομικά ευάλωτη και κοινωνικά ευάλωτη και κοινωνικά αποκλεισμένη. Επομένως, δεν μπορεί κάποιος να αφαιρεί από καμία Εκθεση τη διαπίστωση της ταξικής τοποθέτησης των θυμάτων».

Η βουλευτής του Κόμματος ανέδειξε ότι η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση είναι αναγκαία, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ολόπλευρη προστασία των γυναικών από τέτοια αποκρουστικά εγκλήματα. «Δεν αρκεί ο νόμος. Δεν αρκεί για να εξαρθρώσει κατεστημένα και αντιλήψεις χιλιετιών και ασκήσεις κοινωνικού θάρρους οι οποίες σταματούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων», είπε.

Εξάλλου, και από τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών αναδείχθηκε ότι μια γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς σκοπέλους μέχρι την τελεσίδικη καταδίκη του δράστη: Από την αστυνομική αδιαφορία ή αυθαιρεσία μέχρι την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες. Παραμένει η έλλειψη επιστημονικής, νομικής, κοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης των θυμάτων από κρατικές δομές.

Η βουλευτής του ΚΚΕ επανέφερε τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για ενημερωτικά προγράμματα στα σχολεία, στις σχολές, με επιστημονική, κρατική ευθύνη. Αναφέρθηκε επίσης στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών στο διαδίκτυο, που «είναι ένας ευτελισμός, μια δολοφονία χαρακτήρα, μια δολοφονία κοινωνικού προφίλ, μια δολοφονία προσωπικότητας και έχει ψυχικές επιπτώσεις. Ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, οποιαδήποτε γυναίκα είναι αντιμέτωπη με τα τέρατα των πλατφορμών των μεγάλων πολυεθνικών και των συμφερόντων που υπάρχουν πίσω από την εκμετάλλευση κάθε μορφής βίας. Και η βία είναι προσοδοφόρο επάγγελμα, από τον πόλεμο μέχρι τη βία κατά των γυναικών».

Κλείνοντας την ομιλία της, εξήγησε ότι η βία κατά των γυναικών «δεν μπορεί να προσφέρει άλλοθι κοινωνικής καταδίκης και να προσφέρεται για θέαμα, να γίνεται σίριαλ της καθημερινότητας. Δεν πρόκειται κόβοντας την ουρά ή χαϊδεύοντας την ουρά να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να κοπεί μια και καλή και από τη ρίζα του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ