Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να ξηλωθούν οι φασιστικές ομάδες από τα σχολεία!
  • Σε διατεταγμένη υπηρεσία χτυπήματος των αγωνιστικών διεργασιών στα σχολεία
  • Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς απαντούν με τον οργανωμένο αγώνα τους

Για τρίτη μέρα χτες, η γνωστή ολιγομελής ομάδα της «Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης» συνέχισε τους τραμπουκισμούς σε βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, εμποδίζοντας την είσοδό τους στο σχολικό συγκρότημα. Το φασιστικό μόρφωμα βρίσκεται προφανώς σε αποστολή με στόχο το χτύπημα των συλλογικών διεργασιών που βρίσκονταν σε εξέλιξη όλες τις τελευταίες μέρες στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, μπροστά και στο χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, και ανέλαβε να καταστείλει τις αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα για σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά χωρίς φραγμούς και εμπόδια.

Χτες το πρωί, στάθηκαν μπροστά στην πύλη και αφού έδιωξαν μαθητές και εκπαιδευτικούς για «τηλεκπαίδευση», φώναξαν εθνικιστικά συνθήματα, χαιρέτησαν ναζιστικά, φωτογραφήθηκαν και πάλι με τα μισητά φασιστικά σύμβολα και στη συνέχεια ανάρτησαν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, για να παρουσιάσουν την εικονική πραγματικότητα πως δήθεν μάχονται κατά των «αριστερών». Μετά από λίγο αποχώρησαν.

Τις τραμπούκικες φασιστικές επιθέσεις έχουν καταγγείλει από την πρώτη ώρα η Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα σωματεία τους αλλά και εργατικά συνδικάτα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, καλώντας να στηθεί «μπλόκο στους φασίστες σε κάθε σχολείο και γειτονιά».

Φωτογραφίες από τους τραμπουκισμούς και τα εμετικά συνθήματα έχει ανεβάσει η φασιστική ομάδα στο Twitter
Φωτογραφίες από τους τραμπουκισμούς και τα εμετικά συνθήματα έχει ανεβάσει η φασιστική ομάδα στο Twitter
Την οργανωμένη δράση μελών φασιστικών ομάδων, με συμμετοχή και εξωσχολικών, στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ Ευόσμου και συνολικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με την ανοχή της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών, αναδεικνύει και το ΔΣ της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Αναφέρει ότι οι εκφοβισμοί και οι απειλές είναι «πρακτική που έχει επαναληφθεί το προηγούμενο διάστημα στο σχολείο από άτομα κυρίως που δεν είναι μαθητές ή που κρύβονται πίσω από τις μάσκες για να μην αναγνωριστούν» και γνωστοποιεί ότι «επίμονα το 2ο ΕΠΑΛ έχει ζητήσει τη φύλαξη του σχολείου, χωρίς να έχει εισακουστεί».

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι οι ενέργειές τους «χτυπούν τις δημοκρατικές διαδικασίες του μαθητικού κινήματος και επιχειρούν να ανακόψουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους. Οι φασιστικές ομάδες χτυπούν σε μια περίοδο που είναι οξυμένα τα προβλήματα και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι σε αναβρασμό, για να εκφοβίσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως και στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, κάνουν επιθέσεις σε μαθητές που διεκδικούν ένα καλύτερο σχολείο. Η μόνη που ωφελείται από τη δράση τους είναι η κυβέρνηση που επιχειρεί να χτυπήσει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και έχει επιβάλει τη λειτουργία των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών».

Τονίζει ότι οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές δεν έχουν καμία θέση μέσα στα σχολεία και καλεί σε «μηδενική ανοχή απέναντι στη ρητορική του μίσους, της βίας, του φασισμού και των εκπροσώπων του.

Τα σχολεία πρέπει να είναι χώροι διαλόγου και δημοκρατικής λειτουργίας, ο φόβος, οι απειλές και η βία των φασιστών δεν χωρούν σε αυτά».


Σχολιάζει ότι ενώ ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για επιβολή «του νόμου και της τάξης» στα πανεπιστήμια και τους δημόσιους χώρους, δεν βρήκε να πει ούτε μία λέξη για τη φασιστική βία στα ΕΠΑΛ του Ευόσμου.

«Αποδεικνύονται για άλλη μια φορά οι σοβαρές ευθύνες του υπουργείου Παιδείας αλλά και της Διεύθυνσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, που αρνήθηκαν τις επανειλημμένες προτάσεις μας, μετά τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, για να δοθούν χρόνος και κατευθύνσεις στα σχολεία για συζητήσεις και δράσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο, με σκοπό να μην επαναληφθούν παρόμοιες σκηνές σε σχολεία», αναφέρει.

Και τονίζει ότι για να ανακοπεί η συνεχιζόμενη δράση φασιστικών ομάδων που δρουν στα σχολεία με τη σταθερή στήριξη και εξωσχολικών, πρέπει «μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και όλη η κοινωνία να υψώσουν τείχος απέναντί τους τον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση των μορφωτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων».

  • Τις τραμπούκικες φασιστικές επιθέσεις που δέχτηκαν γονείς και μαθητές έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, καταδίκασε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού - Ευόσμου, υιοθετώντας το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ