Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Το λαϊκό τραγούδι μέσα από τους στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου

Εκδήλωση στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο της στιχουργού

Στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, μία από τις πιο σημαντικές μορφές στο λαϊκό τραγούδι, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό της.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τους παρευρισκόμενους «ταξίδεψε» σε αγαπημένα τραγούδια, σε μεγάλες επιτυχίες της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Ο Σ. Λουκάς στάθηκε αρχικά στη ζωή και στο έργο της μεγάλης στιχουργού. Οπως ανέφερε, «η Παπαγιαννοπούλου έχει γράψει και στίχους σε τραγούδια που γρατζουνάνε ευαίσθητες χορδές της ζωής των ανθρώπων του μόχθου και του καθημερινού αγώνα τους, αναδεικνύοντας την αντίθεση πλούτου - φτώχειας και αναμοχλεύοντας την ανάγκη για καλύτερη ζωή. Αναζητούσε "μια καινούργια κοινωνία άλληνε" όπως έγραψε στον "Γυάλινο Κόσμο", ανεξάρτητα αν δεν μπορούσε να την προσδιορίσει». Αναφερόμενος στη ζωή της σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμα δύο σημαντικά ζητήματα για την δημιουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και την ικανότητα, το ταλέντο της να γράφει στίχους που έγιναν λαϊκά τραγούδια και άφησαν εποχή. Δεν εννοώ αυτό που τη χαρακτήριζε ως γυναίκα, δηλαδή ότι με έναν δικό της τρόπο είχε επιβάλει με τις επιλογές της τη χειραφέτησή της από το άλλο φύλο και από κάποιες συντηρητικές αντιλήψεις της εποχής της. Αυτό το πάλεψε σε δύσκολες συνθήκες και το είχε κατακτήσει.


Τα δύο σημαντικά ζητήματα που επέδρασαν στην δημιουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι η προσφυγιά, που ήταν και η αφετηρία ώστε να συμπορευτεί με τον λαό, και η μόρφωση. Ηταν μορφωμένη, δασκάλα, αγαπούσε πολύ το διάβασμα. Αυτά τα δύο αποτέλεσαν γερά θεμέλια για την πορεία της. Λέγεται ότι θαύμαζε τον Παπαδιαμάντη και τον Καββαδία. Η σχέση της με την ποίηση, τη λογοτεχνία και τη δημοτική παράδοση συνέβαλαν στην επιτυχία της δημιουργίας του έργου της».

Στη συνέχεια στάθηκε αναλυτικά σε αυτό που ονομάζεται λαϊκό τραγούδι, για να γίνει δυνατό να κατανοηθεί και το έργο της Παπαγιαννοπούλου σε μεγαλύτερο βάθος, δίνοντας ένα «πανόραμα» του λαϊκού τραγουδιού, της θεματολογίας του από τις απαρχές της ανάπτυξής του έως και τις μέρες μας.

Επιστρέφοντας στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ο ομιλητής, με οδηγό τους στίχους της, έδειξε «ότι βρισκόταν σταθερά στην ίδια όχθη με τους ανθρώπους του μόχθου και τους αγώνες τους για μια νέα ζωή σε μια καινούργια κοινωνία».

Αναφέρθηκε στα τραγούδια «Φάτε πλούσιοι παράδες», «Ενοχο χρήμα ένοχο», «Στα λεφτά δεν έχω μάτι», και τα τρία σε μουσική του Θόδωρου Δερβενιώτη, που καταγράφουν την αντίθεση πλούτου - φτώχειας. Ενω μέσα από τα τραγούδια της «Για μια γυναίκα χάθηκα», σε μουσική Βασίλη Τσιτσάνη, και «Μια φυλακή στενάζει», σε μουσική Απόστολου Καλδάρα, μίλησε για τους εξόριστους και φυλακισμένους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές στη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο. Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και το πιο γνωστό τραγούδι της Παπαγιαννοπούλου, το πιο ταξικό, ο «Γυάλινος Κόσμος»:


Ποιος θα μου δώσει δύναμη τον κόσμο αυτό ν' αλλάξω,

Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ βρε κόσμε γυάλινε,

και να φτιάξω μια καινούργια κοινωνία άλληνε.

Τα βάσανα και οι καημοί να λείψουνε απ' τη ζωή

κι όμορφη να κυλάει.

«Η Ευτυχία με τους στίχους της μας προτρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο, να φτιάξουμε μια καινούργια κοινωνία, χωρίς βάσανα και καημούς για τους ανθρώπους του μόχθου, και σ' αυτήν την κοινωνία η ζωή θα κυλάει όμορφη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Λουκάς.

  • Την Παρασκευή 28 Γενάρη στις 7 μ.μ. διοργανώνεται στο Στέκι εκδήλωση - συζήτηση για την πολιτική γελοιογραφία, με θέμα «Σκίτσο: Μια εικόνα χίλιες λέξεις;». Θα μιλήσει ο Πάνος Ζάχαρης, πολιτικός γελοιογράφος και κομίστας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2022-08-02 00:00:00.0)
Αύριο το μουσικό ραντεβού στο «Green Theater» στην Κορινθία(2021-08-20 00:00:00.0)
Η «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» στην Αθήνα(2013-08-30 00:00:00.0)
Παραπονεμένα λόγια... τα τραγούδια τους(2010-05-23 00:00:00.0)
Πάρε τα χνάρια να με βρεις(2006-12-09 00:00:00.0)
«Δυο πόρτες έχει η ζωή»(2005-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ