Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη Βουλή δύο κυρώσεις συμφωνιών για τον Πολιτισμό

Στα δίκαια αιτήματα των μουσικών και εργαζομένων στον Πολιτισμό, που πρόσφατα κινητοποιήθηκαν και απαίτησαν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα για την υγεία και την επιβίωσή τους, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ξεκινώντας την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ήρθαν για κύρωση διεθνείς συμφωνίες που αφορούν τον τομέα του Πολιτισμού.

Για την πρώτη σύμβαση που αφορά την αναθεώρηση, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, παλαιότερης Σύμβασης για τις Κινηματογραφικές Συμπαραγωγές, σημείωσε πως στόχος είναι η προσέλκυση κεφαλαίων για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων.

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε αρχικά στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που παρά την εμφάνισή του ως ανεξάρτητου οργανισμού από την ΕΕ, τα πολιτικά πεπραγμένα του έχουν αποδείξει ότι «είτε ως προπομπός, είτε ως ακόλουθος, πάντοτε όμως σταθερά και αδιάλειπτα, στηρίζει απόλυτα και ανεπιφύλακτα όλες τις επιλογές, όπως και τη συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον οικονομικό και στον ιδεολογικό τομέα». Αυτό το Συμβούλιο έρχεται να αναθεωρήσει μια σύμβαση του '92 για την ενίσχυση, όπως λέει, του κινηματογράφου.

«Μέχρι τώρα, κάθε κινηματογραφική συμπαραγωγή χρηματοδοτούνταν από την κάθε χώρα ως εθνική παραγωγή, κατά το ποσοστό που συμμετείχε η τοπική εταιρεία», σημείωσε ο βουλευτής. Τώρα, με την αναθεώρηση της σύμβασης, «για να προσελκύσει κεφάλαια από τους πιο αδύναμους οικονομικά εταίρους έρχεται και χαμηλώνει αυτά τα ελάχιστα ποσοστά συμμετοχής. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να επεκταθούν τα ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά μονοπώλια και σε άλλες αγορές, όπου εκεί κυριαρχούν προς το παρόν οι ανταγωνιστές τους, κυρίως τα οπτικοακουστικά μονοπώλια των ΗΠΑ. Στόχος βασικός είναι η μεγιστοποίηση του κοινού και άρα του κέρδους των μονοπωλίων», σημείωσε ο βουλευτής.

Πέρα, όμως, από τους οικονομικούς στόχους τίθενται και ιδεολογικοί στόχοι, όπως η ενίσχυση της «ευρωπαϊκής ταυτότητας», η προβολή μιας ελκυστικής καπιταλιστικής πραγματικότητας σε πείσμα της σκληρής πραγματικότητας, καθώς και η καλλιέργεια του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, σε βάρος της ιστορικής εμπειρίας του κάθε λαού και τελικά η απόκρυψη της ταξικής σύγκρουσης ανάμεσα στον πολιτισμό των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευομένων. Οσον αφορά τη μεγέθυνση του κοινού στον καπιταλισμό, ο Γ. Δελής ανέφερε ότι «σημαίνει έργα για όλα τα γούστα, σημαίνει δηλαδή την ανάπτυξη μιας αγοραίας ομοιομορφίας». Κατέληξε ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος «να διακοπεί μια εξαιρετική ευρωπαϊκή κινηματογραφική παράδοση και να τεθούν στο περιθώριο τόσο τα λαμπρά έργα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, όσο και οι ξεχωριστές σχολές του». Το ΚΚΕ καταψηφίζει τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Οσον αφορά τη δεύτερη σύμβαση που αφορά τη συνεργασία με την Κίνα για τη μετάφραση και έκδοση βιβλίων με την Ελλάδα, ο Γ. Δελής σημείωσε πως η συμφωνία έχει πολλά κενά, όπως στα κριτήρια επιλογής των 100 βιβλίων που θα ανταλλάσσουν για μετάφραση τα δύο κράτη, αλλά και στα κριτήρια της επιλογής των προσώπων που θα συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή. Τα συγκεκριμένα θέματα θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που έρχεται να κυρώσει τη σύμβαση, ώστε να περιγράφονται καθαρά οι κυβερνητικές προθέσεις και να μη μένει η παραμικρή σκιά. Επισήμανε ότι μέσα στις συνθήκες εμπορευματοποίησης της τέχνης και της λογοτεχνίας, τα περιθώρια για μετάφραση προοδευτικών έργων είναι πολύ μικρά. «Απευθυνόμενοι στους δημιουργούς αναγνωρίζοντας το δικαίωμά τους να μπορούν να δημιουργούν απαλλαγμένοι από αυτόν τον διαρκή βρόγχο της οικονομικής ασφυξίας, ο οποίος διαχρονικά πιέζει τους λογοτέχνες στη χώρα μας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το άνοιγμα γενικά μιας αγοράς και ειδικά με αυτούς τους όρους κρύβει πολλούς κινδύνους για την ίδια τη δική τους ελεύθερη δημιουργία. Με βάση όλα τα παραπάνω καταλήγουμε να ψηφίσουμε "παρών"», κατέληξε ο βουλευτής του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ