Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη μέγγενη της πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών

Τα πρόσφατα ναυάγια - πολύνεκρες τραγωδίες στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της επικίνδυνης πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ στο Προσφυγικό αλλά και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, αποτελούν την πιο ηχηρή διάψευση για τις αίολες διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέτοιες επιστράτευσε απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, επικαλούμενη παρακολούθηση της εφαρμογής των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και με αφορμή τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας από την ελληνική κυβέρνηση ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» για υπηκόους χωρών όπως Συρία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία και Αφγανιστάν, δηλαδή για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Οι συστηματικές απελάσεις, απωθήσεις και επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και στον Εβρο με τη συνδρομή της Frontex και την επίβλεψη του ΝΑΤΟ, καθώς και η άρνηση της δυνατότητας υποβολής αίτησης ασύλου με το πρόσχημα ότι η χώρα διέλευσης - η Τουρκία - είναι «ασφαλής τρίτη χώρα», επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμηρυκάζει χιλιοειπωμένα όπως: «Η Επιτροπή είναι ενήμερη σχετικά με την υιοθέτηση της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας όσον αφορά την Τουρκία σε σχέση με ορισμένες εθνικότητες. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης εθνικής νομοθεσίας σε σχέση με την Οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου, και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ως προς το θέμα αυτό. Γι' αυτόν τον σκοπό η Επιτροπή θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει: «Η τουρκική κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες με μοχλό την ίδια τη Συμφωνία που συνυπέγραψε με την ΕΕ και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική της καταστολής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με χωροφύλακα τη Frontex είναι που γιγαντώνει τα κυκλώματα διακινητών, ανεβάζοντας τις ταρίφες μέσω ακόμα πιο ριψοκίνδυνων δρομολογίων. Ως γνήσιος στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, η αστική τάξη της Τουρκίας "βγάζει λάδι" την πολιτική της ΕΕ, που και η ίδια άλλωστε ακολουθεί, επιχειρώντας με δηλώσεις της να εμφανίσει δήθεν ως "παραφωνία" της ΕΕ τον εγκληματικό ρόλο της Frontex, μαρτυρώντας και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των προσφύγων. Η Frontex αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής της από κοινού πολιτικής τους, που αποτυπώνεται στην απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στον Κανονισμό του Δουβλίνου και η οποία έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Αυτή είναι η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ, όπως εκφράζεται και με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που αποκλείει την εξατομικευμένη εξέταση ασύλου, με επίσπευση των απελάσεων, εγκλωβισμό σε υπερδομές - φυλακές και ενισχυμένη παρουσία της Frontex στα σύνορα. Η ίδια η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις παραβιάζουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και ενταφιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης.

Από όλα τα παραπάνω ένα συμπέρασμα βγαίνει: Αποτελεί ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η πάλη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και μετανάστευση, και να εκφραστεί με όλους τους τρόπους η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ