Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοίνωσε ... νέες αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Και την «απορρόφηση» ενός μικρού μέρους τους, με τα γνωστά εφάπαξ ημίμετρα

Με νέα ημίμετρα επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ να «ξορκίσει» τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο, που εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο «ροκανίζουν» το λαϊκό εισόδημα και εκτοξεύουν την ενεργειακή φτώχεια για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε νέο «πακέτο» οριζόντιας επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος πρώτης κατοικίας, η οποία θα είναι κλιμακωτή, με σκοπό όπως είπε να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση Ενέργειας. Ειδικότερα, για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα θα επιδοτείται το 80% της αύξησης και για κατανάλωση από 151 - 300 KWh το 60% της αύξησης (μέση μηνιαία ενίσχυση 42 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh), ενώ για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται το 90% της αύξησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύνολο της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Γενάρη ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά, σε συνέχεια αυτών που έχουν επιβληθεί από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, ελέω της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και της πολιτικής της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη η μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 147 ευρώ/MWh, τον Οκτώβρη «έκλεισε» στα 198 ευρώ/MWh, τον Νοέμβρη ανήλθε στα 229 ευρώ/Mwh και τον Δεκέμβρη στα 235 ευρώ/Mwh, για να αποκλιμακωθεί ελαφρώς τις πρώτες μέρες του Γενάρη, στα 176 ευρώ/Mwh, παραμένοντας ωστόσο τρεις φορές υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον περασμένο Γενάρη η τιμή ήταν μόλις στα 63 ευρώ/MWh, για να φτάσει στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα σε συνθήκες «απελευθερωμένης» αγοράς.

Σύμφωνα λοιπόν με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, στους νέους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς θα προστεθεί στη χαμηλή τάση το 30% των αυξήσεων χονδρικής για τις πρώτες 300 KWh κατά μέσο όρο συγκριτικά με την προηγούμενη εκκαθάριση, ενώ το 10% των αυξήσεων θα επιβληθεί και στο ΚΟΤ. Οσοι κάνουν το «λάθος» να ξεπεράσουν σε κατανάλωση τις 300 KWh μηνιαίως, θα το πληρώσουν... πολύ ακριβά, αφού από κει και πάνω θα πληρώσουν ολόκληρη την αύξηση που έχουν επιβάλει τα κοράκια των ενεργειακών ομίλων και του χρηματιστηρίου Ενέργειας στην τιμή της μεγαβατώρας.

Ανάλογου ύψους επιδότηση θα δοθεί και στα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κ.λπ.), ενώ εδώ η κυβέρνηση εντάσσει και την βιομηχανία. Επιδοτείται μόλις το 50% των αυξήσεων για όλη τη μηνιαία κατανάλωση, ενώ το συνολικό κονδύλι γι' αυτήν την κατηγορία θα ανέλθει στα 133 εκατ. ευρώ. Φυσικά το ποσό είναι εξωφρενικά χαμηλό και πλέον χιλιάδες μικρομάγαζα και μικροί αγρότες θα πρέπει να ετοιμάζονται να καταβάλουν πολύ υψηλότερα «καπέλα» στους παρόχους ηλεκτρισμού, συγκριτικά με τα 300άρια και 400άρια που πλήρωσαν στους προηγούμενους εκκαθαριστικούς.

Μια απ' τα ίδια και για το φυσικό αέριο, όπου η κυβέρνηση επιδοτεί την οικιακή κατανάλωση με ένα 20ευρο ανά θερμική MWh για όλους τους παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, ενώ επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ θα δοθεί από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ανά θερμική MWh.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Γενάρη, που η χονδρική τιμή φυσικού αερίου εκτιμάται στα 114 ευρώ/MWh. Τέλος, στους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία χορηγείται για τον Γενάρη οριζόντια επιδότηση 30 ευρώ/MWh. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά το σύνολο των ποσών στα 395 εκατ. ευρώ.

Με σπασμένα φρένα η ακρίβεια

Την ίδια ώρα, νέα άνοδο 5% κατέγραψε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη, φτάνοντας τον Δεκέμβρη στο 5% σε ετήσια βάση, από 4,9% τον Νοέμβρη, 4,1% τον Οκτώβρη και 3,4% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε σε 5,7% (σχετική αποκλιμάκωση από 6% τον Νοέμβρη), στη Γαλλία στο 3,4% και στην Ιταλία στο 4,2%.

Στην ελληνική οικονομία εκτινάχτηκε στο 4,4% από 4% τον Νοέμβρη, ενώ όπως όλα δείχνουν οι ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης έχει διαφορετικές σταθμίσεις από τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, η εξέλιξη του οποίου για τον μήνα Δεκέμβρη θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας ο πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να απογειωθεί το 2022 στο 3% (από 0,6% στο 12μηνο 2021), ενώ η όποια αποκλιμάκωση αναμένεται το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι «θα αποκατασταθούν τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς και θα υποχωρήσουν οι τιμές Ενέργειας, εισαγόμενων πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων».

Αυτό που βιώνουν ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά είναι η ακρίβεια που σαρώνει το πενιχρό εισόδημά τους, ενώ ήδη «τρέχουν» ανατιμήσεις έως και 20% σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τρόφιμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ