Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΠΝΟ
Σύμβαση - οδηγός... για τη στεριά!

Από κοινού η πρωτοπορία του κεφαλαίου, οι εφοπλιστές και οι υπάλληλοί τους στην ΠΝΟ έδωσαν το σήμα για το πού πρέπει να κινηθούν οι συμβάσεις. Σφοδρή αντίδραση από ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Δε δουλεύει μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αυγαταίνουν τα κέρδη των εφοπλιστών, αλλά και οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ που έχουν καταλάβει ελέω ν.330/76 την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΝΟ. Χτες έσπευσαν να υπογράψουν με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) ένα κατάπτυστο μνημόνιο συμφωνίας, το οποίο ορίζει ότι η φετινή συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων θα προβλέπει αύξηση των μισθών μόλις ...5%!

Η συμφωνία αυτή έρχεται να αποδείξει ότι οι συνδικαλιστές αυτοί είναι άκρως επικίνδυνοι για τα ναυτεργατικά συμφέροντα και ότι ταυτόχρονα οδηγούν στον εκφυλισμό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας από την πρώτη κιόλας διαπραγματευτική συνάντηση ξεπούλησαν ακόμα κι αυτό το «μισερό» διεκδικητικό πλαίσιο που είχαν διαμορφώσει, το οποίο προέβλεπε αύξηση 8% και μια σειρά άλλων αιτημάτων. Συμφώνησαν σε αυτή τη σύμβαση, όταν οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν αυξήσει τα πλοία τους κατά 200 μέσα σε ένα χρόνο, φτάνοντας περίπου τα 3.600, μοστράρουν στις λίστες των 200 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, ενώ η κυβέρνηση τους μείωσε και τη φορολογία κατά 70%. Υπέγραψαν αυτό το μνημόνιο που δεν προβλέπει τίποτα άλλο εκτός από αυτό το ποσοστό της ντροπής, όταν οι ναυτεργάτες έχουν διωχτεί μαζικά από τα ποντοπόρα πλοία, ενώ εφοπλιστές και κυβέρνηση ετοιμάζουν από κοινού νέα ακόμα πιο σκληρά αντιναυτεργατικά μέτρα.

Αυτή τη «συναλλαγή» μεταξύ πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας και ΕΕΕ κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που συμμετέχουν στη διοίκηση. Μάλιστα τα δύο ναυτεργατικά σωματεία θα στείλουν προς την ΠΝΟ και την ΕΕΕ εξώδικο, με το οποίο θα απαιτήσουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας. Παράλληλα, από σήμερα με περιοδείες στα καράβια και στα στέκια των ανέργων και τέλεξ άρχισαν να ενημερώνουν τους ναυτεργάτες για τα «έργα» της ΠΝΟ και να ετοιμάζουν το έδαφος για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ