Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Απειλές από τις ΗΠΑ εναντίον της αποπομπής του πρωθυπουργού

Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις στη Σομαλία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χτες την αντίθεση των ΗΠΑ στην προχτεσινή αποπομπή του πρωθυπουργού της χώρας, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ρόμπλε, από τον Πρόεδρο της Σομαλίας, Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ (γνωστό και ως Φαρμάτζο).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει «ανησυχία» για την απόφαση απομάκρυνσης του Ρόμπλε, ενώ υποστηρίζει τις προσπάθειές του για τη διεξαγωγή «γρήγορων και αξιόπιστων εκλογών» και «προειδοποιεί» με «μέτρα» σε βάρος αυτών που «παρεμποδίζουν το μονοπάτι της Σομαλίας προς την ειρήνη».

Η νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σομαλίας σημειώνεται στο φόντο των παρεμβάσεων ξένων δυνάμεων, μεταξύ άλλων και με αφορμή τη δράση τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στο σομαλικό έδαφος, όπου η Τουρκία διαθέτει στρατιωτική βάση.

Οι ΗΠΑ, με άλλοθι τη δράση της «Αλ Σαμπάμπ» και της «Αλ Κάιντα», συνεχίζουν το αιματοκύλισμα της χώρας και τις αεροπορικές επιδρομές, επηρεάζοντας τις εξελίξεις σε μία χώρα - κλειδί στην Ανατολική Αφρική σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο και τη μεταφορά Ενέργειας από τον νευραλγικό κόλπο του Αντεν, που προ ετών είχε γίνει το επίκεντρο δράσης των δυνάμεων Πολεμικού Ναυτικών μιας σειράς χωρών (ΗΠΑ, Κίνας, ΕΕ κ.ά.), στο όνομα της «αντιμετώπισης της πειρατείας».

Οι δύο Σομαλοί αξιωματούχοι είχαν αντιπαρατεθεί και τον περασμένο Απρίλη, όταν ο Φαρμάτζο παρέτεινε την προεδρική θητεία του αυθαίρετα, χωρίς εκλογές. Οι σομαλικές δυνάμεις ασφαλείας, που εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων και από τον τουρκικό στρατό, χωρίστηκαν στα δύο, με τους μεν να παίρνουν θέση υπέρ του Προέδρου και τους δε υπέρ του πρωθυπουργού. Η αιματηρή αντιπαράθεση συνεχίστηκε μέχρι και τον Οκτώβρη, οπότε αποφασίστηκε η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών σε διάφορα στάδια, οι οποίες ξεκίνησαν την 1η Νοέμβρη και υποτίθεται ότι θα ολοκληρώνονταν στις 24 Δεκέμβρη. Μέχρι τότε όμως είχαν εκλεγεί μόλις 24 από τους 275 βουλευτές...

Την Κυριακή ο Σομαλός Πρόεδρος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για διαφθορά, ισχυριζόμενος ότι ο τελευταίος έκλεψε γη που ανήκε στον σομαλικό στρατό και παρεμπόδισε έρευνα που γινόταν από το υπουργείο Αμυνας. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο για προσπάθεια εκτροχιασμού της εκλογικής διαδικασίας. Διέταξε δε τις δυνάμεις ασφαλείας να δέχονται εντολές μόνο από τον ίδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ