Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επάνοδος περιοριστικών μέτρων και νέα κλεισίματα σχολείων

Ζήτημα ημερών να κυριαρχήσει η παραλλαγή «Ομικρον» σε Δανία και Βρετανία

Επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα, ακόμη και το κλείσιμο σχολείων, σε χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, σχεδόν δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κι ενώ δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα ούτε για τη μείωση της διασποράς, ούτε για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας όλων των βαθμίδων.

Μετά τη Δανία, και στην Ολλανδία αποφασίστηκε τα σχολεία να κλείσουν μια βδομάδα νωρίτερα για τα Χριστούγεννα φέτος, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα νοσοκομεία έχουν «γονατίσει» τον τελευταίο μήνα και έχουν ακυρώσει επεμβάσεις και θεραπείες.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 28 Νοέμβρη, όπως κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ, μη βασικών καταστημάτων και άλλων δημόσιων χώρων από τις 5 το απόγευμα και η σύσταση για τηλεργασία.

Στο μεταξύ, Δανία και Βρετανία προειδοποιούν για τη μεγάλη δυναμική της μετάδοσης της παραλλαγής «Ομικρον».

Στη Δανία, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά σημειώνοντας ημερήσιο ρεκόρ, ενώ ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται με την παραλλαγή «Ομικρον» διπλασιάζεται κάθε δεύτερη μέρα και η «Ομικρον» αναμένεται να γίνει κυρίαρχη παραλλαγή μέσα στη βδομάδα.

«Ζήτημα ημερών» είναι η ίδια παραλλαγή να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος και στη Βρετανία, όπου οι νέες λοιμώξεις από την «Ομικρον» ανέρχονται σε 200.000 τη μέρα, σύμφωνα με εκτίμηση της Υπηρεσίας Υγείας της χώρας (UKHSA). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της «Ομικρον» που έχουν επιβεβαιωθεί ανήλθε σε περίπου 4.700 τη Δευτέρα, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των καθημερινών λοιμώξεων είναι πολύ υψηλότερος με βάση τη μοντελοποίηση του UKHSA.

Παράλληλα, το νέο στέλεχος θα αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των κρουσμάτων στη Νορβηγία λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Τόσο η Δανία όσο και η Νορβηγία αναμένουν ότι τα κρούσματα COVID θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα νούμερα που κατέγραψαν στις προηγούμενες κορυφώσεις του ιού.

Στη Γαλλία, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός αύξησης του τρέχοντος πέμπτου κύματος μολύνσεων της χώρας αρχίζει να επιβραδύνεται, αλλά υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το νέο στέλεχος θα οδηγήσει σε έκτο κύμα.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου «Pfizer/BioNTech» πιθανόν παρέχουν προστασία 70% από εισαγωγή σε νοσοκομείο έναντι της παραλλαγής «Ομικρον», σύμφωνα με τον μεγαλύτερο πάροχο ιατρικών - ασφαλιστικών υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής, «Discovery». Το ποσοστό προστασίας του εμβολίου (δύο δόσεις) έναντι της μόλυνσης είναι 33%. Τα ποσοστά προστασίας δηλαδή εμφανίζονται μειωμένα έναντι των αντίστοιχων ποσοστών απέναντι στην παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού (για την οποία καταγράφεται προστασία κατά 93% έναντι της ανάγκης νοσηλείας και 80% έναντι της μόλυνσης).

Την ίδια ώρα, την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ανάγκες και τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, αναδεικνύουν τα νέα στοιχεία για τους θανάτους στη χώρα, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τις 800.000, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση.

Περίπου 1 στους 100 Αμερικανούς άνω των 65 ετών έχασε τη ζωή του εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), δηλαδή πάνω από 590.000 ηλικιωμένοι.

Τον τελευταίο μήνα τα ημερήσια κρούσματα έχουν αυξηθεί και τα νοσοκομεία σε ορισμένες πολιτείες έχουν γεμίσει, ενώ οι ΗΠΑ περιμένουν νέα έξαρση της πανδημίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής «Ομικρον».

Περισσότερο από το 1/4 του πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία δόση εμβολίου, ενώ περίπου το 61% είναι πλήρως εμβολιασμένο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ