Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνέχεια σε παζάρια εντός και εκτός Βιέννης

Ως «τελευταία ευκαιρία της Τεχεράνης» να συμμετάσχει ξανά στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (από την οποία έχουν αποχωρήσει μονομερώς οι ΗΠΑ από το 2018) παρουσιάζουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις στη Βιέννη οι ΥΠΕΞ του G7 που συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στο Λίβερπουλ.

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, μιλώντας για «τελευταία ευκαιρία» για το Ιράν, διαβεβαίωσε πως δεν θα του επιτραπεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η δε Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε πως τελειώνει ο χρόνος για την εξεύρεση ενός τρόπου να αναβιώσει η συμφωνία του 2015.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, είπε χτες πως είναι εφικτή η περαιτέρω πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης, θεωρώντας πως έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.

Νωρίτερα, ο Ιρανός επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Αλί Μπαγκερί, εκτίμησε πως έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με την ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητηθούν στις συνομιλίες στη Βιέννη. Είπε πως «τα δύο μέρη» (ΗΠΑ και Ιράν) είναι έτοιμα να συμφωνήσουν για τα ζητήματα που πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη. Χαρακτήρισε την εξέλιξη «θετική και σημαντική» λέγοντας ότι στην αρχή, οι δύο πλευρές «δεν συμφωνούσαν ούτε καν στα ζητήματα που είναι προς διαπραγμάτευση».

Το Ιράν ζητά από την αρχή του νέου γύρου συνομιλιών, στις 29 Νοέμβρη, την πλήρη άρση των κυρώσεων που του επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ.

«Με τα άλλα μέρη ανακεφαλαιώνουμε ώστε να μπορούν να διευθετηθούν οι αποκλίσεις και να καταρτισθεί η ημερήσια διάταξη σε ένα οριστικό πλαίσιο», πρόσθεσε ο Μπαγκερί, ο οποίος παράλληλα επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες λέγοντας πως απέτυχαν να καταθέσουν εποικοδομητικές προτάσεις για τη διατήρηση της συμφωνίας του 2015.

Συνομιλίες Σαουδικής Αραβίας - Ιράν

Χτες πάντως το Ιράν ολοκλήρωσε στην Ιορδανία μία νέα φάση συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, με κυρίαρχο θέμα την ασφάλεια, το πυρηνικό του πρόγραμμα και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, ο απεσταλμένος της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ, Αμπντάλα αλ Μουάλιμι, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί «πιο ουσιαστικές συνομιλίες με το Ιράν», κατηγορώντας ωστόσο το τελευταίο πως «καθυστερεί και παίζει παιχνίδια». Μιλώντας στη σαουδαραβική εφημερίδα «Arab News» σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, από την έναρξη των συνομιλιών τον περασμένο Απρίλη στη Βαγδάτη, δεν υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα. Πρόσθεσε πως η χώρα του θα ήθελε οι συνομιλίες να συμπεριλαμβάνουν «ουσιαστικά θέματα, τα οποία αφορούν τη συμπεριφορά της ιρανικής κυβέρνησης στην περιοχή».

  • Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει στρατιωτικές δαπάνες 171 δισ. ριάλ (45,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το 2022, με μείωση 10,2% από τις εκτιμώμενες στρατιωτικές δαπάνες των 190 δισ. ριάλ για το 2021. Ανακοίνωσε επίσης τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό της τελευταίας οκταετίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ