Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Τα στερνά σε ακυρώνουν Μιχαήλ...

Στο πρόσωπο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ «συνάντησε την ιστορία» ο συνάδελφος κ. Χατζηνικολάου στη συνέντευξη που είχε πρόσφατα μαζί του. Πολύσημο αυτό το κλείσιμο της συζήτησης, καθώς στη συνάντηση με την ιστορία, άλλοτε «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», αλλά και αντίθετα, τα στερνά ακυρώνουν και κηλιδώνουν τα πρώτα. Αν δηλαδή υπήρξαν στην περίπτωσή του «καλά πρώτα», καθώς ο Γκορμπατσόφ, σε παλιότερες δηλώσεις του είχε ομολογήσει ότι πολιτικός του στόχος ήταν το αναποδογύρισμα του σοσιαλιστικού και του σοβιετικού συστήματος.

Ετσι, η φενάκη της περεστρόικα εκφυλίστηκε στη διαφήμιση πίτσας «για την εξοικονόμηση των προς το ζην», που συνοδεύτηκε κατά την πρόσφατη συνέντευξη με την παραδοχή ότι δεκαπέντε μέρες πριν την ανατροπή, όπου εν γνώσει του βυσσοδομούσαν οι εκθεμελιωτές του σοσιαλισμού, εκείνος παραθέριζε στο Σότσι της Κριμαίας, προσποιούμενος, προφανώς άγνοια, για τα συνωμοτούμενα.

Με την ίδια άνεση ομολόγησε ότι ήταν υπέρ της συνένωσης των δύο Γερμανιών, της «απελευθέρωσης» από τα σοσιαλιστικά πλαίσια των «δορυφόρων», που συμπαρασύρθηκαν στην ανατροπή, σύμφωνα με τη θεωρία του ντόμινο.

Η πολιτική μας πράξη, δήλωσε, έπρεπε ν' αλλάξει κατεύθυνση και πραγματικά άλλαξε, με τη συσσώρευση βαρύτατων προβλημάτων στον ηρωικό λαό της Ρωσίας και των άλλων περιοχών και κρατών. Χωρίς την παραμικρή αναφορά σε έννοιες όπως καπιταλισμός, εργατική τάξη, κοινωνικοί αγώνες απέδωσε την παγκοσμιοποίηση στην έλλειψη κατανόησης - (από τις ΗΠΑ) - για την οικοδόμηση της νέας τάξης πραγμάτων και πώς θα λυθούν τα φοβερά προβλήματα από την κλιμακούμενη πλανητική βία; Το ένστικτο, λοιπόν, της αυτοσυντήρησης θα μας σώσει - είπε - και η προώθηση της συνεργασίας, (σ.σ. με τους εφτά ισχυρούς) που διαμοιράζουν τον κόσμο, με την κλιμάκωση ενός πολέμου διαρκείας για την υποταγή των λαών.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ