Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
Η επιθετική στρατηγική της αστικής τάξης στρέφεται κατά άλλων λαών, καταπατά τα δικαιώματα του λαού και τον βάζει σε μεγάλους κινδύνους

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου σε εκδήλωση της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις, τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό

Αμερικανικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη που αναλαμβάνει ειδικό ρόλο στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Eurokinissi

Αμερικανικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη που αναλαμβάνει ειδικό ρόλο στα ΝΑΤΟικά σχέδια
Με μαζική προσέλευση Ελλήνων μεταναστών και Κύπριων εργαζομένων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Δεκέμβρη, στη Λευκωσία, η πολιτική εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Κύπρου του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την περιοχή και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Ο Ακης Πούλος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής της ΚΟ Κύπρου, στο καλωσόρισμά του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνουν τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ για να φτάσουν οι θέσεις του Κόμματος σε όλο και περισσότερους Ελληνες μετανάστες και εργαζόμενους στην Κύπρο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στις διεθνείς εξελίξεις, στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Ακολουθούν τα σχετικά αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαρίνου.

***

Η αγριότητα του καπιταλισμού εκδηλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στις διεθνείς σχέσεις. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επεκτείνονται σε όλη την υδρόγειο, επιχειρούν να κατακτήσουν νέο χώρο, εντείνουν την επιθετικότητά τους.

Η αναμέτρηση για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς και το μοίρασμα των αγορών παίρνει νέες διαστάσεις, περιλαμβάνει συνεχώς και νέα στοιχεία.

Από την εκδήλωση της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ στη Λευκωσία
Από την εκδήλωση της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ στη Λευκωσία
Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας για τα ηνία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα σέρνει τον χορό, εκδηλώνεται στην περιοχή της Ασίας, αποτυπώνεται σε πολλές περιοχές της υδρογείου.

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, γενικότερα στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή.

ΝΑΤΟικές δυνάμεις κινούνται σχεδιασμένα για την περικύκλωση της Ρωσίας. Συμμαχίες αναδιατάσσονται. Η πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία AUKUS, ανάμεσα στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, στην αναμέτρηση με την Κίνα, πυροδοτεί την κούρσα του ανταγωνισμού.

Η ΕΕ διατηρεί τις σχέσεις με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή επεξεργάζεται τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα», για την ενίσχυση της αυτόνομης δράσης, δημιουργεί Ευρωστρατό για να δυναμώσει την παρουσία της στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου η Ελλάδα μετατρέπεται σε ορμητήριο επεμβάσεων

Η ελληνική αστική τάξη και τα κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντά της βαδίζουν στον δρόμο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης για λογαριασμό των μονοπωλίων και, διαδοχικά, οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκουν την Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η χώρα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο επεμβάσεων και πολέμων και αυτό τεκμηριώνεται, μεταξύ των άλλων, με τα εξής στοιχεία:

Ο Γιώργος Μαρίνος
Ο Γιώργος Μαρίνος
Πρώτο: Η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952 και τον Φλεβάρη του 2022 συμπληρώνονται 70 χρόνια ένταξης στη λυκοσυμμαχία. Ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει πάρει μέρος σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό, στηρίζει ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, παντού, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη.

Σήμερα, συμμετέχει στη στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030» που απλώνεται σε όλη την υδρόγειο και υπηρετεί την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Ο λαός μας πληρώνει μέσω της αβάσταχτης φορολογίας πάνω από 4 δισ. ευρώ για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Δεύτερο: Οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα χρονολογούνται από το 1953, αναπτύσσονται διαρκώς, εκσυγχρονίζονται, διαθέτουν υποδομή για πυρηνικά όπλα.

Το 1990 ανανεώθηκε η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και ενισχύθηκε παραπέρα με νέα συμφωνία, το 2019. Αναβαθμίστηκε η βάση της Σούδας, που είναι το καμάρι του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τόπος εφόρμησης κατά άλλων κρατών και λαών, με τα πιο δολοφονικά μέσα.

Δημιουργήθηκαν νέες βάσεις στο Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, η οποία χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την υλοποίηση του ΝΑΤΟικού σχεδίου για την περικύκλωση της Ρωσίας και αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη μεγάλη απόβαση αμερικανικών δυνάμεων, για τη στρατιωτική άσκηση «Αtlantic Resolve 2022».


Πρόσφατα, μέσα στον Οκτώβρη, υπογράφτηκε νέα συμφωνία επέκτασης και ενίσχυσης των αμερικανικών βάσεων. Στην πράξη, δίνεται η δυνατότητα σε αμερικανικά και ΝΑΤΟικά στρατεύματα να αξιοποιούν όλες τις ελληνικές στρατιωτικές μονάδες.

Η Ελλάδα είναι στόχος αντιποίνων.

Τρίτο: Υπογράφτηκε Ελληνογαλλική επιθετική στρατιωτική Συμφωνία και το ελληνικό κράτος αγόρασε παρτίδα φρεγατών και αεροσκαφών «Ραφάλ» από τη Γαλλία, έναντι δισ. ευρώ, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και όχι για την άμυνα της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανέλαβε την υποχρέωση να δημιουργηθούν γαλλικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να συμμετάσχουν στον πόλεμο που διεξάγει η Γαλλία στο Μάλι, στο Σαχέλ της Αφρικής, για να ανοίξει τον δρόμο στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτής της περιοχής.

Τέταρτο: Εχουν αποσταλεί στρατιωτικές δυνάμεις και πύραυλοι «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία, κατά του Ιράν, ελληνικά πολεμικά πλοία περιπολούν μέχρι και στον Περσικό Κόλπο, αεροσκάφη περιπολούν στα Βαλκάνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού.

Πέμπτο: Οι Συμφωνίες με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπλέκουν την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες, τη βάζουν μέσα σε εμπόλεμες περιοχές.

Εκτο: Η Συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ, όχι μόνο δεν ήταν στην υπηρεσία της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή, αλλά αποσκοπεί στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, συνολικά για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ολα αυτά είναι συστατικά στοιχεία της επιθετικής στρατηγικής της αστικής τάξης για τα δικά της συμφέροντα που στρέφεται κατά άλλων λαών, καταπατά τα δικαιώματα του λαού μας και τον βάζει σε μεγάλους κινδύνους.

Βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα:

Η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις υλοποιείται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η μια δίνει τη σκυτάλη στην άλλη και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πρωταγωνιστής για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων και του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή. Εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο στη στήριξη της πολιτικής και των συμφωνιών που συνάπτει η ΝΔ, παρά τα απατηλά συνθήματα που χρησιμοποιεί.

Οι θέσεις του ΚΚΕ δίνουν απαντήσεις για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά

Το ΚΚΕ πολεμά αυτήν την πολιτική και επιβεβαιώνεται, η στάση του εναρμονίζεται με τα λαϊκά συμφέροντα και επικροτείται από σημαντικά τμήματα του λαού και της νεολαίας.

Οι θέσεις του ΚΚΕ βοηθούν για να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι. Τα δύο αστικά κράτη και οι κυβερνήσεις τους δουλεύουν μαζί για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΝΑΤΟ κατά των λαών, συνεργάζονται και ανταγωνίζονται για την αναβάθμιση της θέσης των οικονομικών τους ομίλων, για να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Σε αυτόν τον ανταγωνισμό η Τουρκία αξιοποιεί την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη και προβάλλει ισχύ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αμφισβητεί τα σύνορα, την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Επί της ουσίας διεκδικεί αλλαγή συνόρων, διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χρησιμοποιεί απειλές για γεωτρήσεις. Συνολικά, διαμορφώνονται συνθήκες νέων εντάσεων.

Η θέση της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι η τουρκική επιθετικότητα μπορεί να ανακοπεί χάρη στις συμμαχίες που προωθεί το ελληνικό κράτος και ιδιαίτερα ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι εντελώς αβάσιμη και παραπλανητική.

Ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός κινείται με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα και τις γεωστρατηγικές του επιδιώξεις. Αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο, την χρειάζεται για τα ΝΑΤΟικά σχέδια, επιδιώκει να την αποσπάσει από την επιρροή της Ρωσίας, να αποδυναμωθούν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Η ΕΕ έχει υπογράψει με την Τουρκία την απαράδεκτη Συμφωνία για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα και με αυτήν τη Συμφωνία παίζονται εγκληματικά παιχνίδια σε βάρος των κατατρεγμένων.

Ολοι οι ισχυρισμοί των ελληνικών κυβερνήσεων που θεωρούν τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ως προστάτες έχουν καταρρεύσει.

Στις δεκαετίες στρατιωτικών βάσεων και συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδεινώνονται.

Μέσα στο 2021 πραγματοποιήθηκαν οι λεγόμενες διερευνητικές συνομιλίες που είχαν διακοπεί το 2016. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως απαντά στις τουρκικές διεκδικήσεις και θέτει το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και σε περίπτωση διαφωνίας, προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ομως, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, κατά τη διάρκεια προηγούμενων διερευνητικών συνομιλιών είχαν συζητηθεί και ζητήματα κυριαρχίας - χωρικών υδάτων, δηλαδή θαλάσσιων συνόρων και ο ευρωατλαντικός παράγοντας δουλεύει για κεντρικό συμβιβασμό, συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ενεργειακών ομίλων.

Το ΚΚΕ σημειώνει πως η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να προσφέρει λύση προς όφελος των λαών, είναι μέρος των γενικότερων γεωστρατηγικών αντιθέσεων και διευθετήσεων.

Αστικά κόμματα στην Ελλάδα και την Κύπρο μιλούν συχνά για την απομόνωση της Τουρκίας, αλλά η θέση αυτή είναι εκτός πραγματικότητας.

Η τουρκική αστική τάξη και η κυβέρνηση Ερντογάν κινούνται σε πολλά ταμπλό, «παζαρεύουν» με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία. Διατηρούν περιοχές της Συρίας υπό κατοχή, στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, βάσεις στη Σομαλία, παρεμβαίνουν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. Εχουν στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και εκπληρώνουν σημαντικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Βόρεια Αφρική.

Μεγάλες οι ευθύνες όσων μιλούν για «δίκαιη λύση» στο Κυπριακό μέσα από ΕΕ και ΝΑΤΟ

Μέσα σ' αυτό το γενικότερο πλαίσιο, μπορούμε να εξετάσουμε καλύτερα ορισμένα ζητήματα που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα.

Η τουρκική κατοχή στο 37% του κυπριακού εδάφους διατηρείται για 47 χρόνια. Πρόκειται για συγκλονιστικό γεγονός που χρειάζεται να το εξετάζουμε διαρκώς, να ρίχνεται φως στις αιτίες που οδήγησαν στην κατοχή, στη διαιώνισή της, να καταλογίζονται οι ευθύνες και η πείρα αυτή να ενσωματώνεται στη λαϊκή πάλη.

Οι πολιτικές δυνάμεις που μιλούν για δίκαιη λύση μέσα από την παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και την ΕΕ δεν έχουν απλά διαψευστεί, αλλά έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί παραπλανούν τον κυπριακό και τους άλλους λαούς, εμπλέκουν το κυπριακό πρόβλημα συνεχώς και πιο βαθιά στις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η Κύπρος ήταν συνδεδεμένη με την ΕΟΚ από το 1973, έχει βρετανικές, ΝΑΤΟικές βάσεις, αλλά αυτά δεν την διαφύλαξαν από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Η ιστορία του κυπριακού ζητήματος συνδέεται με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ να εντάξουν το νησί στα γεωστρατηγικά τους σχέδια στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα.

Αυτές οι δυνάμεις διευκόλυναν το πραξικόπημα της χούντας, την εισβολή και κατοχή, τον «Αττίλα» 1 και 2. Ενεργό, αρνητικό ρόλο διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι αστικές κυβερνήσεις.

Πέρασαν δεκαετίες διαπραγματεύσεων, παρεμβάσεις των εγγυητριών δυνάμεων, των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

Σταδιακά ενσωματώθηκαν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, πολλαπλασιάστηκαν οι πιέσεις των λεγόμενων συμμάχων για οδυνηρούς συμβιβασμούς, αδυνάτισε η αντιμετώπιση του προβλήματος ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Η Κύπρος εισήλθε στη διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ και στη βάση αυτή επιταχύνθηκαν οι παρεμβάσεις, παρουσιάστηκε το διχοτομικό σχέδιο «Ανάν» το 2003 - 2004. Ο κυπριακός λαός το καταψήφισε και έδωσε αποφασιστική απάντηση στη διχοτόμηση, στη δημιουργία δύο κρατών.

Το σχέδιο «Ανάν» αποκάλυψε πιο καθαρά ότι η Διζωνική - Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι τύποις Ομοσπονδία και επί της ουσίας συνομοσπονδιακή λύση που οδηγεί στη διχοτόμηση του νησιού.

Από οδυνηρός συμβιβασμός, όπως είχε αναφερθεί, μετατράπηκε σε αρχή, σε βάση των διαπραγματεύσεων και πήρε πιο συγκεκριμένη μορφή στην κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη - Ερογλου τον Φλεβάρη του 2014, που μιλάει και επίσημα για δύο «συνιστώντα κράτη», τα οποία ενισχύονται παραπέρα με τη λεγόμενη «αποκεντρωμένη Ομοσπονδία».

Στην Κύπρο εκτός των βρετανικών βάσεων έχουν δημιουργηθεί στρατιωτικές υποδομές της Γαλλίας και τον Νοέμβρη του 2018 υπογράφηκε η «Δήλωση Προθέσεων ΗΠΑ - Κύπρου» με στόχο την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Αυτό έχει σημασία για την ερμηνεία των σημερινών εξελίξεων, για την αποκάλυψη της επικίνδυνης θέσης που συνδέει το μέλλον της κυπριακής εργατικής τάξης, του κυπριακού λαού με την ΕΕ, το λεγόμενο κοινοτικό κεκτημένο και τη ΝΑΤΟποίηση του νησιού.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει κάθε είδους διχοτομική λύση για την Κύπρο

Τα τελευταία χρόνια, η αναζήτηση λύσης συνδέθηκε με τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, καλλιεργήθηκαν αυταπάτες από την παρουσία αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ισραηλινών μονοπωλίων.

Το ίδιο ισχύει για τον αγωγό «East Med» στο όνομα της απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, ή το πλαίσιο «East Med Act» που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι αυταπάτες τροφοδοτήθηκαν από τις συμφωνίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ, που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό, και θέλουμε να σημειώσουμε ότι ο κυπριακός λαός που υφίσταται την τουρκική κατοχή, έχει βαριές, αρνητικές συνέπειες από τη συνεργασία με το ισραηλινό κατοχικό κράτος.

Συνολικά, με αυτές τις επιλογές όχι μόνο δεν αναχαιτίστηκε η τουρκική επιθετικότητα, αλλά αμφισβητήθηκαν παραπέρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Ζήσαμε έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Ο προγραμματισμός για επανάληψη των γεωτρήσεων της «ExxonMobil» μέσα στον Νοέμβρη πυροδότησε νέες απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ψεύτικες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν και στις διαπραγματεύσεις του 2017 στον Κραν Μοντανά. Επενδύθηκαν ελπίδες για το αποκαλούμενο έγγραφο Γκουτέρες, το οποίο δεν έδινε καθαρές λύσεις, αλλά προέβλεπε υποκατάστατα τόσο για το θέμα των κατοχικών δυνάμεων, όσο και για το θέμα των εγγυήσεων, διαιωνίζοντας τα προβλήματα.

Μετά την εκλογή του Τατάρ, η τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία προβάλλουν ως λύση την κάθετη διχοτόμηση, τη δημιουργία δύο κρατών. Ανοίγουν τα Βαρώσια, την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και ετοιμάζονται επιχειρηματικές δραστηριότητες, μπίζνες.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν μπορεί να εφησυχάσει κανείς από τα ευχολόγια της ΕΕ, που διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την αστική τάξη της Τουρκίας, σημαντικές οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες.

Κανείς δεν μπορεί να εφησυχάσει από τη στάση του ΟΗΕ και τις τοποθετήσεις του κ. Γκουτέρες. Ο ίδιος, σχολιάζοντας τη θέση Ερντογάν για λύση δύο κρατών, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της άτυπης 5μερούς συνάντησης, είπε ότι «προφανώς, στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών και κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, κάθε μέρος έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που θέλει», ανάβοντας έτσι «πράσινο φως» για να τεθούν όλα στο τραπέζι, μέσα από την πλατφόρμα των αποκαλούμενων «νέων ιδεών».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν πνεύμα «ετοιμότητας για συμβιβασμό».

Η γραμμή που ακολουθείται είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί στοχεύει σε έναν νέο οδυνηρό συμβιβασμό ανάμεσα στη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία και στην κάθετη διχοτόμηση των δύο κρατών, που προβάλλει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

Το ΚΚΕ καταδίκασε το σχέδιο «Ανάν» και αντιπαλεύει κάθε είδους διχοτομική λύση, αγωνίζεται για Κύπρο ανεξάρτητη και ενιαία, δηλαδή για ένα και όχι δύο κράτη, και αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα.

Ενα και όχι δύο κράτη, με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, του ενόχου για τα λαϊκά προβλήματα και την ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Σύντροφοι και φίλοι,

Από όλους τους δρόμους οδηγούμαστε σε ένα αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα:

Ο καπιταλισμός είναι εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη, είναι ο ένοχος για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και αυτή η αλήθεια δείχνει την κατεύθυνση της πάλης για την ανατροπή του, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για τον σοσιαλισμό που είναι η απάντηση η οποία αντιστοιχεί στα συμφέροντα των λαών.

Η συζήτηση επιβάλλεται να ανοίξει ακόμα περισσότερο. Το Πρόγραμμα του ΚΚΕ μπορεί να εξασφαλίσει τη βελτίωση της ζωής του λαού, την ικανοποίηση των αναγκών του.

Η εργατική εξουσία, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός είναι ισχυρά, αναντικατάστατα εργαλεία για την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, για τη σχεδιασμένη ανάπτυξη της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής, των κοινωνικών υπηρεσιών.

Μέσα σ' αυτόν τον δρόμο μπορεί να εξασφαλιστεί το δικαίωμα δουλειάς για όλους και να εξαλειφθεί η ανεργία. Να εξασφαλιστούν φτηνή Ενέργεια, επαρκή, φτηνά ποιοτικά τρόφιμα, μέσα μεταφοράς στην υπηρεσία του λαού, αναβαθμισμένη και δωρεάν Υγεία, πραγματική μόρφωση, ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες και μείωση του εργάσιμου χρόνου, επωφελείς διμερείς σχέσεις με άλλα κράτη και λαούς, με αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Αυτό το μέλλον χτίζουμε σήμερα με τους αγώνες μας για κάθε πρόβλημα και καλούμε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ τους Ελληνες εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους νέους επιστήμονες που εργάζονται και σπουδάζουν στην Κύπρο, τις οικογένειές τους που ζούνε στην Ελλάδα.

Πρωτοστατούμε στην οργάνωση της πάλης για κάθε λαϊκό πρόβλημα, για απεμπλοκή από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

Προχωράμε μπροστά. Δουλεύουμε συστηματικά για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η πολύχρονη ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, αν πιστέψει στη δύναμή του και βαδίσει αποφασιστικά στο δρόμο της ανατροπής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη Θέση του ΚΚΕ(2016-10-29 00:00:00.0)
Δήθεν ευαισθησία για το Κυπριακό(2016-08-12 00:00:00.0)
Για τα 39 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο(2013-07-20 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει δίκαιη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ(2013-07-20 00:00:00.0)
Ενα «καυτό» σύμπλεγμα(2005-09-04 00:00:00.0)
Χειρότερα από ποτέ τα πράγματα στη Κύπρο(2000-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ