Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
36ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μάχη για να παραμείνει ζωντανό, στα χέρια των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας

Απορρίφθηκε χτες από το δικαστήριο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των αποφάσεων του συνεδρίου που κατέθεσαν οι μηχανισμοί των εφοπλιστών

Από τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων
Από τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων
Στη μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις της ΔΕΣΚ - πρώτη δύναμη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά - και συνολικά οι εργαζόμενοι της πειραιώτικης περιφέρειας, στο πλαίσιο του 36ου Συνεδρίου, να παραμείνει το Εργατικό Κέντρο όπλο στην υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, χτες ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα: Απορρίφθηκε από τα δικαστήρια του Πειραιά το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει 8 ναυτεργατικά σωματεία, τα οποία αποτελούν καραμπινάτο μηχανισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πρώτα και κύρια των εφοπλιστών, απαιτώντας να πάρουν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΕΚΠ χωρίς να πληρούν καμία προϋπόθεση. Ηταν ένα ακόμα επεισόδιο στην επιχείρηση που έχουν στήσει μεγαλοεπιχειρηματίες (εφοπλιστές, COSCO, μεταφορικές logistics, βιομήχανοι κ.ά.), που αξιοποιώντας ως «πολιορκητικό κριό» τα παραπάνω 8 σωματεία, με «επικεφαλής» την Ενωση Πλοιάρχων, επιδιώκουν να αλλοιώσουν τη θέληση των εργαζομένων του Πειραιά, να φέρουν το ΕΚ στα μέτρα των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ θα ξεκινήσουν την Κυριακή 12 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 14 Δεκέμβρη. Ενώ το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκαν οι ψηφοφορίες για τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης όπου πλειοψηφεί η ΔΕΣΚ και ο οποίος υπερψηφίστηκε με ποσοστό 68,6% αλλά και για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου, αν και στηρίζεται σε τυπικούς κυρίως λόγους, επιβεβαίωσε πόσο κραυγαλέα ήταν η νοθεία που επιχειρήθηκε, αφού τα σωματεία αυτά με τον νόμο 330 που έχουν στο καταστατικό τους, με την άρνησή τους να καταθέσουν όλα τα στοιχεία που προβλέπονται, επιχείρησαν να παραβιάσουν και το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και να παραβούν την εργατική νομοθεσία.

Αλλωστε, αποφασιστικά στάθηκαν ενάντια στην εργοδοτική μεθόδευση από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι του Πειραιά, διαδηλώνοντας με συγκεντρώσεις τόσο στο δικαστήριο όσο και στο Συνέδριο ότι δεν θα επιτρέψουν την αλλοίωση των συσχετισμών. Στην έναρξη μάλιστα των εργασιών του Συνεδρίου, στις 3 Δεκέμβρη, η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων απέκλεισε τη συμμετοχή των δεκάδων νόθων αντιπροσώπων που εμφάνισαν τα 8 ναυτεργατικά σωματεία.

Ενώ ακόμα και η απερχόμενη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ομόφωνα αποφάσισε ότι τα σωματεία αυτά κουρελιάζουν το καταστατικό του και δεν μπορούν να πάρουν μέρος στο Συνέδριο.

Το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η συμμετοχή τους στη διαδικασία των ψηφοφοριών, είχε συμπεριληφθεί σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία αυτά κατά της απόφασης του Συνεδρίου για τον αποκλεισμό τους, η οποία θα εκδικαστεί στις 18 Γενάρη του 2022. Βέβαια, θα πρόκειται για υπόθεση άνευ αντικειμένου αφού το Συνέδριο θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αναδειχτεί νέα διοίκηση.

Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι του Πειραιά μαζί με τα σωματεία τους διαμηνύουν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να αποκρούσουν κάθε απόπειρα.

Αυτό γίνεται καθαρό και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για την απόφαση του δικαστηρίου, στην οποία αναφέρει: «Στο κενό έπεσε η δικαστική προσπάθεια ναυτεργατικών σωματείων να αλλοιώσουν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του 36ου Συνεδρίου του ΕΚΠ. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε αυτήν του Συνεδρίου που με δημοκρατικό, συλλογικό τρόπο και με τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού τους.

Το 36ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά έκανε ξεκάθαρο ότι θέλουμε ένα Εργατικό Κέντρο ζωντανό, με σωματεία που θα οργανώνουν την πάλη τους στους χώρους δουλειάς, με συλλογικές διαδικασίες, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές.

Κάνουμε καθαρό για άλλη μια φορά ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις διαδικασίες μας, τα σωματεία μας, το Εργατικό Κέντρο και τις αποφάσεις του 36ου Συνεδρίου του. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλοίωση των διαδικασιών του από τις επιδιώξεις μιας χούφτας εφοπλιστών για να το βάλουν στο χέρι.

Καλούμε τα σωματεία 0 μέλη μας, τους εργαζόμενους του Πειραιά σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα υπερασπιζόμενοι το 36ο Συνέδριο του ΕΚΠ και τις αποφάσεις του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ