Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΑΚΕΛΟΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
ΛΑΡΙΣΑ
Παρατημένες στο έλεος της υποχρηματοδότησης οι εστίες για τους λίγους «τυχερούς»

Ο «Ριζοσπάστης» εγκαινιάζει σήμερα τον «Φάκελο: Φοιτητικές Εστίες», με πρώτο σταθμό τη Λάρισα, όπου συνομίλησε με οικοτρόφους φοιτητές

Η υγρασία στους τοίχους εμφανής εντός...
Η υγρασία στους τοίχους εμφανής εντός...
Χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας και ειδικότερα στο κομμάτι της στέγασης. Μια κατάσταση που αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη γύμνια της κρατικής μέριμνας για τη φοιτητική στέγη, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των φοιτητών ως «κόστος» και βλέπουν και τον τομέα της φοιτητικής στέγης ως ένα πεδίο κερδοφορίας και ανταποδοτικότητας.

Ο «Ριζοσπάστης» εγκαινιάζει σήμερα τον «Φάκελο: Φοιτητικές Εστίες», με πρώτο σταθμό τη Λάρισα, όπου βρέθηκε και συνομίλησε με την Αγγελική Μάνου, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών, και τον Μαρσέλ Βελικάι, εστιακό φοιτητή.

Στη Λάρισα οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε φοιτητικές εστίες, αφού υπάρχουν μόλις 466 κλίνες για πάνω από 12.000 ενεργούς φοιτητές. Ταυτόχρονα, με δεδομένη την υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστιακοί φοιτητές είναι πάρα πολλά.

Εγκαταλειμμένες από κάθε έργο συντήρησης οι φοιτητικές εστίες

«Ακόμα και για τους λίγους "τυχερούς" που έχουν δωμάτιο αυτό δεν είναι δωρεάν. Κάθε χρόνο κάθε εστιακός φοιτητής αναγκάζεται να πληρώνει το ποσό των 400 ευρώ για μονόκλινο και 150 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο. Σε αντίθετη περίπτωση, η διοίκηση του Ιδρύματος αρνείται να μας παραδώσει το κλειδί του δωματίου μας», αναφέρει ο Μαρσέλ, συμπληρώνοντας ότι «σε μια περίοδο όπου οι οικογένειές μας ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, με συσσωρευμένα χρέη και μειωμένα εισοδήματα, ακόμα και αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν για πολλούς συναδέλφους, πόσο μάλλον που τους τα ζητάνε στην έναρξη της χρονιάς όλα μαζί».

...κι εκτός
...κι εκτός
Από την πλευρά της, η Αγγελική αφού επισημαίνει ότι ο Σύλλογος έχει πετύχει να μην πετιέται κανένας φοιτητής από το δωμάτιό του επειδή δεν έχει να πληρώσει στην αρχή της χρονιάς, δίνοντας τα χρήματα σε δύο δόσεις, στέκεται στα προβλήματα που υπάρχουν και διογκώνονται κάθε χρόνο: «Τα δωμάτιά μας μένουν πολλές φορές χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι, ενώ τώρα τον χειμώνα, ζεστό νερό υπάρχει για 3 δίωρα και θέρμανση για 7 ώρες συνολικά μέσα στη μέρα. Ακόμα υπάρχουν συχνές βλάβες στα υδραυλικά. Στο διπλανό μου δωμάτιο έπρεπε να περάσουν 10 μέρες για να στείλει η Μέριμνα κάποιον υδραυλικό να διορθώσει μία βλάβη που υπήρχε και είχε ως συνέπεια να πλημμυρίζει το δωμάτιο ή να μένει κλειστή η παροχή του νερού. Ο φωτισμός τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των δωματίων είναι μηδαμινός. Η σύνδεση στο ίντερνετ δεν είναι αυτή που χρειαζόμαστε. Πέρσι μάλιστα έπεφτε την ώρα της εξεταστικής, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να μην μπορούν να δώσουν το μάθημά τους. Η υγρασία στους τοίχους πολλών δωματίων και διαδρόμων είναι εμφανής. Βασικές υποδομές, όπως αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, δεν υπάρχουν».

Να νιώθουμε ασφαλείς

Στο σημείο αυτό ο Μαρσέλ θυμάται πως πέρσι τον Μάρτη, μετά τον μεγάλο σεισμό νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, δεκάδες φοιτητές έμειναν για δύο νύχτες έξω από την εστία, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν και συμπληρώνει: «Δεν μας έχουν ενημερώσει υπεύθυνα για την καταλληλότητα των κτιρίων, δεν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό έργο για τη θωράκιση των κτιρίων. Αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για παλιά και επιβαρυμένα κτίρια, ασυντήρητα εδώ και χρόνια, με τα 8 κτίρια να έχουν μόνο δύο εξόδους κινδύνου, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι δεν μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς».

Ζεστό νερό και θέρμανση με το ...σταγονόμετρο
Ζεστό νερό και θέρμανση με το ...σταγονόμετρο
Αλλά και για την προστασία από την πανδημία η Αγγελική μάς λέει: «Το μόνο μέτρο που πήραν είναι να μας δίνουν το φαγητό της λέσχης σε πακετάκια για να μην τρώμε όλοι μαζί. Δεν γίνονται απολυμάνσεις, πόσο μάλλον συχνά τεστ για να ελέγξουν την κατάσταση. Οταν κάποια παιδιά αρρώστησαν, τους είπαν "μείνετε στο δωμάτιό σας και μη βγαίνετε έξω". Την ίδια ώρα, στην πόλη υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμες κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές και ξενοδοχεία. Σε όλο τον χώρο των εστιών δεν υπάρχει ιατρείο ούτε φαρμακείο για κάποια άμεση ανάγκη».

Καθεστώς η παράδοση δομών της φοιτητικής μέριμνας σε εργολάβους

«Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές λειτουργίας, συντήρησης, φύλαξης των εστιών έχουν οδηγήσει στην παράδοση δομών της φοιτητικής μέριμνας σε εργολάβους, γεγονός που όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά αποτελεί την αιτία για πολλά προβλήματα των εστιών», τονίζει ο Μαρσέλ.

Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό, η Αγγελική αναφέρει πως «πριν από ενάμιση χρόνο οι συμβάσεις των εργαζομένων που είχαν την ευθύνη για την καθαριότητα των εστιών είχαν λήξει και απολύθηκαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα, με κίνδυνο ακόμα και για την υγεία μας. Κι αυτό γιατί όταν ο εργολάβος έχει την ευθύνη για την καθαριότητα σημαίνει ότι οι σχολές και οι εστίες μας θα είναι τόσο καθαρές όσο θα συμφέρει τα κέρδη του κάθε εργολάβου. Αντίστοιχα, πριν από δύο χρόνια τα πλυντήρια έκλεισαν και μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση της λειτουργίας τους σε νέο εργολάβο, πέρασε σχεδόν ένα εξάμηνο. Βέβαια, όταν ολοκληρώθηκε, η τιμή των υπηρεσιών αυξήθηκε».

Η λύση στα προβλήματά μας δεν μπορεί να δοθεί μέσω ΣΔΙΤ

Σχολιάζοντας τις προτάσεις των πρυτανικών αρχών για ανέγερση νέας εστίας με ΣΔΙΤ, όπως γίνεται αυτήν την περίοδο στον Βόλο, η Αγγελική τονίζει: «Φοβόμαστε πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα προκύψει επιβολή μεγαλύτερου ενοικίου στους φοιτητές! Οι εστιακοί ξέρουμε πολύ καλά πως στις εστίες μένουν παιδιά που αναγκάζονται να δουλέψουν για να αντεπεξέλθουν στο κόστος σπουδών, πόσο μάλλον να βάζουν και το χέρι στην τσέπη για τη διαμονή τους στις εστίες. Η εξαγγελία αυτή δείχνει ακόμα πιο έντονα τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της πρυτανικής αρχής για το τι πανεπιστήμιο θέλουν: Ενα πανεπιστήμιο που θα κοιτάει τους φοιτητές στην τσέπη και θα τους αντιμετωπίζει σαν πελάτες. Εμείς παλεύουμε ώστε να εξασφαλιστεί τώρα από το κράτος η ανέγερση των εστιών, όπως εξασφαλίζονται τόσα χρόνια οι φοροαπαλλαγές και οι διαγραφές χρεών για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως βρίσκονται τόσα δισ. για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και τόσα άλλα που μαρτυρούν ότι σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Η ισχυροποίηση του Συλλόγου απάντηση στην κατάσταση που επικρατεί

Σήμερα, διεξάγονται οι εκλογές του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών. Μιλώντας για τη σημασία τους, ο Μαρσέλ αναφέρει: «Καλούμε κάθε εστιακό φοιτητή να γνωρίσει τον Σύλλογό του, να συμμετέχει στις δράσεις του για να καταφέρει να αντιμετωπίσει τα καθημερινά του προβλήματα».

Συμπληρώνοντας, η Αγγελική τονίζει πως «όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογός μας ανέπτυξε μία πλούσια δραστηριότητα. Το 2019 καταφέραμε με τους αγώνες μας να δίνουμε τα χρήματα σε δύο δόσεις, να σιτίζονται οι πρωτοετείς φοιτητές δωρεάν μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κάτι που πετύχαμε και φέτος. Δημιουργήσαμε κινηματογραφική ομάδα και διοργανώσαμε αθλητικά τουρνουά με πολύ μεγάλη συμμετοχή, δίνοντας ζωντάνια στον χώρο του Πανεπιστημίου. Ημασταν εκεί την περίοδο του σεισμού, όταν δεν υπήρχε καμία μέριμνα για το πώς θα προφυλαχτούμε. Βγήκαμε μπροστά για να έχουμε πόσιμο νερό όταν το Πανεπιστήμιο και η Μέριμνα δεν έκαναν τίποτα. Την περίοδο της καραντίνας πετύχαμε την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της λέσχης και την αναβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού. Μέσα από τις διεκδικήσεις μας καταφέραμε να γίνει έστω και η ελάχιστη συντήρηση σε κάποια δωμάτια μετά από 6 χρόνια απραγίας. Μέσα από αυτές τις δράσεις οι φοιτητές κατάλαβαν την αξία του συλλογικού - οργανωμένου αγώνα, συμμετείχαν πιο ενεργά στον Σύλλογο. Ετσι γίνονται συχνά Γενικές Συνελεύσεις, όπου συζητάμε για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στις εστίες, για ό,τι μας απασχολεί, πώς θα διεκδικήσουμε, πώς θα παλέψουμε. Στηρίζοντας ξανά το ψηφοδέλτιο της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" θα δυναμώσει περαιτέρω ο Σύλλογος, ώστε να ξεπερνάμε τα εμπόδια, οργανωμένα να διεκδικούμε πίσω όσα μας πήραν κυβερνήσεις - ΕΕ - επιχειρηματικοί όμιλοι όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και να κατακτήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή».


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ