Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΒΙΒΛΙΟ
Τα τραγούδια...

Η έκδοση συνοδεύεται ηλεκτρονικά από μια μουσική συλλογή, στην οποία συγκεντρώνονται ορισμένα από τα ομορφότερα τραγούδια εκείνων των χρόνων, τραγουδισμένα για πρώτη φορά στα Ελληνικά: «Ζήτω η Κομμούνα», «Η πλέμπα», «Ο χορός των βομβών», «Η "Ματωμένη Βδομάδα"», «Ο διοικητής "στον τοίχο"», «Η Κομμούνα πάντα ζει!». Περιλαμβάνει ακόμα τη «Διεθνή» στα Γαλλικά.

Τα περισσότερα από τα τραγούδια της Κομμούνας γράφτηκαν μετά την ήττα, καθώς η σύντομη διάρκεια της εξέγερσης δεν επέτρεψε τη σύνθεση και την πλατιά διάδοση νέων μελωδιών και μουσικών σκοπών. Καθώς, όμως, το τραγούδι - αυτή η ζωογόνα πηγή χαράς, ανάτασης, ενθουσιασμού και παρηγοριάς - είναι απαραίτητος σύντροφος κάθε σκληρού αγώνα, το κενό ήρθαν να καλύψουν τα τραγούδια της Γαλλικής Επανάστασης με προσθήκη καινούριων στίχων, προσαρμοσμένων στον προλεταριακό χαρακτήρα της Κομμούνας ή κάποια επαναστατικά τραγούδια για τις εργατικές εξεγέρσεις που προηγήθηκαν.

Η απόδοση των στίχων είναι της Ελένης Μηλιαρονικολάκη. Η ενορχήστρωση του Δημήτρη Ανδρονιάδη και η μουσική επιμέλεια του Φίλιππου Παχνιστή.

Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Ανδρονιάδης (ακορντεόν), Αλέξης Βουτουρής (βιολί), Θανάσης Ζαχαρόπουλος (κλαρινέτο), Κώστας Σταυρόπουλος (κοντραμπάσο).

Τραγουδούν: Ροδάνθη Κασκαφέτου, Μαριλίζα Λούντζη, Αμέρισσα Φτούλη.

Ηχογράφηση - μίξη: Σωτήρης Παπαδόπουλος (studio «Στέντωρ»).

Πολύτιμος βοηθός στην ολοκλήρωση αυτού του μουσικού αφιερώματος ήταν ο μουσικός Θύμιος Παπαδόπουλος, ο οποίος μας μίλησε για τα τραγούδια της Κομμούνας: «Για εμένα αυτή η ηχογράφηση έχει και μια ιδιαίτερα συναισθηματική αξία. Μικρός μαθαίνοντας Γαλλικά μάθαινα και για την ιστορία της Κομμούνας. Γνώριζα ότι η Κομμούνα, η "πρώτη έφοδος στον ουρανό", υπήρξε προπομπός του μέλλοντος και στέκει φωτεινό παράδειγμα μέχρι τις μέρες μας. Αγνοούσα, όμως, τη συμβολή της στην Τέχνη. Το καλλιτεχνικό μέρος της Κομμούνας το έμαθα χάρη σε αυτά τα τραγούδια και με την εμπλοκή μου στην ηχογράφηση. Είμαι ενθουσιασμένος! Οχι μόνο γιατί έχουν αποδοθεί εξαιρετικά στα Ελληνικά, όχι μόνο γιατί έχουν ενορχηστρωθεί και ερμηνευθεί από ταλαντούχους νέους ανθρώπους, αλλά κυρίως γιατί είναι εξαιρετικά φρέσκα. Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, μιας και είναι γραμμένα εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Αυτά τα τραγούδια μού έδωσαν μια νέα πηγή ωραίων μελωδιών με τεράστια ιστορική σημασία. Ελπίζω να καταφέραμε να το μεταφέρουμε και στον ακροατή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ