Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για ένταξη των πυροσβεστών στα ΒΑΕ

Την ένταξη του επιχειρησιακού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος στις νομοθετικές προβλέψεις των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και θεσμοθέτηση των συναφών ρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν την ουσιαστική εφαρμογή τους ζητά με Ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδη, το ΚΚΕ. Η σχετική Ερώτηση που υπογράφεται από τους βουλευτές Θανάση Παφίλη, Νίκο Καραθανασόπουλο, Χρήστο Κατσώτη, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργο Λαμπρούλη, Νίκο Παπαναστάση, Λεωνίδα Στολτίδη, Μανώλη Συντυχάκη, αναφέρει:

«Η ένταξη του επιχειρησιακού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος στις νομοθετικές προβλέψεις των βαρέων, επικίνδυνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα των πυροσβεστών. Το ΚΚΕ αυτό το αίτημα των πυροσβεστών το έχει αναδείξει κατ' επανάληψη. Τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ουδέποτε το στήριξαν.

Το δίκαιο αίτημα των πυροσβεστών καταδεικνύουν τα εκατοντάδες ατυχήματα που έχουν συμβεί κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, εκ των οποίων περισσότερα από 40 ήταν θανατηφόρα από το 1998 μέχρι και σήμερα, η εκδήλωση σοβαρότατων ασθενειών και μόνιμων αναπηριών, εξαιτίας τραυματισμών στα επιχειρησιακά συμβάντα και οι αιφνίδιοι θάνατοι που έχουν καταγραφεί σε εν ενεργεία και συνταξιούχους πυροσβεστικούς υπαλλήλους. Η κύρια αιτία για την εκδήλωση αυτών των ατυχημάτων είναι η συνεχής εντατικοποίηση της εργασίας τους και η έλλειψη των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους, ιδιαίτερα από το 1998 που το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση μέχρι και σήμερα.

Ολες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει στους περισσότερους μόνιμους πυροσβέστες της μάχιμης υπηρεσίας να εργάζονται μέχρι τα 60 έτη ή μέχρι τα 40 έτη εργασίας. Τους υποχρεώνουν να εργάζονται μέχρι αυτήν την προχωρημένη ηλικία και να αντιμετωπίζουν αστικά και δασικά επιχειρησιακά συμβάντα, που απαιτούν έντονη σωματική και ψυχική καταπόνηση και που επιβαρύνουν την υγεία τους, γιατί έρχονται σε επαφή με φυσικούς και χημικούς μολυσματικούς παράγοντες που προέρχονται από τα καιόμενα και τα περιβάλλοντα υλικά και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι περισσότεροι πυροσβέστες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν τα ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ, που απαιτούνται για να εξαγοράσουν έτη υπηρεσίας και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη. Η κυβέρνηση πρέπει να εντάξει άμεσα το επιχειρησιακό προσωπικό του ΠΣ στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και να θεσμοθετήσει τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους, τη μείωση του ωραρίου εργασίας τους, τη χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος που θα προσμετράται και στις συντάξιμες αποδοχές, την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, τους προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους, τα αυξημένα και εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Ερωτάται ο υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου:

Να ενταχθεί το επιχειρησιακό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος στις νομοθετικές προβλέψεις των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Να θεσμοθετηθούν η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής των πυροσβεστών, η μείωση του ωραρίου εργασίας τους, η χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος που θα προσμετράται και στις συντάξιμες αποδοχές, η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, οι προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι και τα αυξημένα και εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ