Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες «αναθέρμανσης» των σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανήγγειλε νέα ένταση των προσπαθειών αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με Ισραήλ και Αίγυπτο, δηλώνοντας ότι «όπως έγινε ένα βήμα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), θα κάνουμε αντίστοιχα βήματα και με άλλους».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Αγκυρας με τις δύο χώρες (που, παρά τις πολλές αντιθέσεις, εδώ και μήνες εμφανίζουν σημάδια προσέγγισης, με επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις), ο Ερντογάν - αφού μίλησε για το «πολύ διαφορετικό μέλλον» στις διμερείς σχέσεις που θα οικοδομηθεί, μετά τις επενδύσεις 10 δισ. δολαρίων τις οποίες ανακοίνωσαν τα ΗΑΕ - απάντησε ότι πλέον «έχουν γίνει βήματα σε επίπεδο επιτετραμμένου» και ότι «θα κάνουμε και αυτά τα βήματα ένα προς ένα (σ.σ. για επαναδιορισμό και πρέσβη σε Τελ Αβίβ και Κάιρο) μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Σημειωτέον, τον Φλεβάρη ο Τούρκος Πρόεδρος θα κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ντόχα των ΗΑΕ.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στην «ένταση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», επαναλαμβάνοντας πως «σε ό,τι αφορά τους Τούρκους της Κριμαίας, είμαστε υπέρ της επικράτησης της ειρήνης στην περιοχή» και προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε επανειλημμένες φορές και συζητάμε με τη φίλη Ρωσία και ιδίως τον Βλαντιμίρ Πούτιν αυτά τα θέματα», αλλά και ότι «είτε ως μεσολαβητής είτε μιλώντας μαζί τους για το θέμα, διεξάγοντας αυτές τις συνομιλίες με την Ουκρανία και τον κ. Πούτιν, αν θέλει ο Θεός, θέλουμε να έχουμε ένα μερίδιο στη λύση αυτού».

Θέτει ξανά θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν ενώ ο Τούρκος ηγέτης επέστρεφε από τη 15η Σύνοδο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία (ECO), που έγινε στο Τουρκμενιστάν, με σύνθημα «Μαζί προς το μέλλον».

Πρόκειται για διακρατική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1985 και στην οποία συμμετέχουν Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν και Αφγανιστάν - το τελευταίο δεν συμμετείχε φέτος.

Στη συνάντηση ο Ερντογάν έσπευσε να ξαναθέσει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», υποστηρίζοντας ότι «η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού και του καθεστώτος διεθνούς ισότητας είναι το κλειδί για τη λύση» του Κυπριακού.

Κάλεσε δε όλες τις «φιλικές και αδελφικές χώρες να αξιολογήσουν το όραμα λύσης της ΤΔΒΚ χωρίς προκαταλήψεις» και ενθάρρυνε «την ανάπτυξη σχέσεων σε τομείς όπως ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός, η Εκπαίδευση και ο Τουρισμός, προκειμένου να αμβλυνθεί η απομόνωση που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι είναι μέλη - παρατηρητές της οργάνωσής μας».

Ερευνα για «χειραγώγηση της τουρκικής λίρας»

Στο μεταξύ ο Ερντογάν δήλωσε ότι διατάχτηκε έρευνα για «πιθανή χειραγώγηση» του τουρκικού νομίσματος, μετά τη μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, ανατέθηκε στο «Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο» να εντοπίσει θεσμούς που αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος ώστε να «προκαλέσουν» αλλαγές στην ισοτιμία. Η τουρκική ηγεσία επιμένει να μιλά για «παιχνίδια που παίζονται με τις ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις τιμών από αυτούς που θέλουν να πετάξουν τη χώρα μας έξω από την εξίσωση».

Ακόμα, ο Ερντογάν δήλωσε πως «δεν θα συμβιβαστώ ποτέ» σε αυξήσεις επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη για την προώθηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα μέσω κρατικών τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ