Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Η Ταϊβάν σταθερά στα βασικά μέτωπα της κόντρας

Με την Ταϊβάν να παραμένει σταθερά στα μέτωπα γύρω από τα οποία οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, 5 ακόμα βουλευτές των ΗΠΑ επισκέφτηκαν το νησί και την Παρασκευή συνάντησαν την Πρόεδρό της, Τσάι Ινγκ-βεν, μόλις 3 βδομάδες μετά την επίσκεψη παρόμοιας αντιπροσωπείας, ενώ αντίστοιχη επίσκεψη είχε γίνει και τον Ιούνη.

«Είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε στους εταίρους και συμμάχους μας, μετά από δύο χρόνια (...) ότι η κοινή μας δέσμευση και ευθύνη για έναν ελεύθερο και ασφαλή Ινδο-Ειρηνικό παραμένει ισχυρότερη από ποτέ», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Μ. Τακάνο.

Η Τσάι, από τη μεριά της, είπε ότι «η Ταϊβάν θα συνεχίσει να δυναμώνει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για να διατηρηθούν οι κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και για να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, χαρακτήρισε την επίσκεψη «πρόκληση» κατά της «αρχής της μίας Κίνας» (καθώς παρακάμπτεται η κινεζική κυβέρνηση και ενισχύονται οι απευθείας σχέσεις με την Ταϊβάν).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο πλαίσιο 3ήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού του Βιτνάμ, Φαμ Μιν Τσιν, στην Ιαπωνία (22 - 25/11), οι δύο χώρες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση για την περαιτέρω ανάπτυξη της Διμερούς Εκτεταμένης Εταιρικής Σχέσης σε όλους τους τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ