Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι πολιτικές τους απέναντι στην ανάγκη προστασίας της ζωής του λαού

Στο Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), που πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες στη Βόρεια Εύβοια, παρεμβαίνοντας ο Τάσος Τσιαπλές, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο ΔΣ της ΕΝΠΕ, αφού στηλίτευσε τις προβληματικές διαδικασίες (κυρίως με τηλεδιάσκεψη και με παρέλαση κυβερνητικών παραγόντων) και σημείωσε ότι με τη στρατηγική σύμπλευση όλων των παρατάξεων, πλην του ΚΚΕ και των εκλεγμένων του με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Περιφέρειες και Τοπική Διοίκηση εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Την επιλογή διεξαγωγής του συνεδρίου εδώ στη Β. Εύβοια την εμφανίζετε ως πράξη αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους», κάτι που όμως είναι υποκριτικό «γιατί οι καταστροφές από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πολιτικού σχεδιασμού και έργων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας, υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και ελλιπούς εξοπλισμού της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές». Τόνισε ότι «η επίκληση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών φαινομένων είναι πολύ βολική για να κρύβονται οι εγκληματικές σας ευθύνες».

Αναφερόμενος στις δήθεν «πράσινες» πολιτικές και ειδικά στο «σχέδιο Μπένου» για την Β. Εύβοια, τόνισε ότι «υπηρετούν τη στήριξη νέων κερδοφόρων επενδύσεων, στο πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης μετάβασης της ΕΕ» και έδωσε ορισμένα παραδείγματα όπως «οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ορίζονται ως "ανάδοχοι" των καμένων περιοχών και οι αδειοδοτήσεις για νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων. Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση κρατικών αρμοδιοτήτων του χωροταξικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας και η καλύτερη σύνδεση του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας με την κατασταλτική λειτουργία του αστικού κράτους και του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.

Η διαπιστωμένη αδυναμία του συνόλου των αστικών κυβερνήσεων να διαμορφώσουν και να υλοποιήσουν ένα σχέδιο "ολιστικής αντιμετώπισης" του ζητήματος της πολιτικής προστασίας δεν οφείλεται σε διαχειριστική ανικανότητα.

Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή και τη λαϊκή περιουσία από τα φυσικά φαινόμενα, γιατί κριτήριο της όλης λειτουργίας του είναι η αποκόμιση όλο και μεγαλύτερων κερδών. Αυτό από μόνο του υπονομεύει τη δυνατότητα σχεδιασμού για τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών».

Στην παρέμβαση και για το νέο ΕΣΠΑ και το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης» ο Τ. Τσιαπλές σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το νέο εμπόριο ελπίδας και της καλλιέργειας απατηλών προσδοκιών για μια φιλολαϊκή διέξοδο από τη νέα κρίση στην ΕΕ, για τη μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, που καλλιεργείτε κυβέρνηση, Περιφέρειες, αστικά κόμματα, με αφορμή το νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», έναν σκοπό έχει, «να υποταχθούν και να βάλουν ξανά πλάτη η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του» και γι' αυτό «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν, για μια ακόμα φορά, στην αναμονή της σωτηρίας από τα κονδύλια της ΕΕ, ούτε στην επιλογή του ικανότερου διαχειριστή για την αξιοποίησή τους μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ