Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα μας λείψει και το αιχμηρό πενάκι της

Για όλους και όλες ήταν γνωστή ως η επί χρόνια πρόεδρος της ΟΓΕ, μαχητική υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, ακούραστη αγωνίστρια, πάντα παρούσα στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή με δικαιώματα. Λιγότεροι ίσως γνωρίζουν τη συμβολή της στην ύλη του portal «902.gr». Η ίδια είχε επιλέξει να υπογράφει τα σχόλια που έγραφε σε τακτά διαστήματα με το ψευδώνυμο «Κάλι Καρά», από τα αρχικά του πατρικού της ονόματος, Καλλιόπη Καρακάση.

Ανήσυχο πνεύμα, με σπιρτάδα, δυναμισμό, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα, μπορούσε να αλιεύσει θέματα, να «τσιμπήσει» ατάκες. Να σχολιάσει καυστικά, να παίξει με τις λέξεις, να βρει μια είδηση για να «πιαστεί» και να πει εκείνο που η ίδια θέλει, να φτάσει εκεί που θέλει, να «φωνάξει» μέσα από λίγες αράδες ένα ακόμα κάλεσμα σε λαϊκή οργάνωση και πάλη για ν' ανθρωπέψει ο άνθρωπος.

Από τα θέματα που κέντριζαν το ενδιαφέρον της δεν έλειπαν ασφαλώς τα προβλήματα που απασχολούσαν τις γυναίκες: Οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων, η καταδίωξη της μητρότητας από την εργοδοσία, η κάλπικη «ισότητα» με όχημα την οποία κυβερνήσεις και ΕΕ ισοπεδώνουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες, ήταν μερικά μόνο από αυτά.

Το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός της απλώνονταν σε ένα πολύ μεγάλο εύρος θεμάτων. Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά και κάθε είδους εξάρτηση, στον οποίο άλλωστε είχε αφιερώσει κι ένα μεγάλο μέρος της οργανωμένης ζωής της, η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, η απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία έδιναν ζωή στο αιχμηρό πενάκι της, γίνονταν σχόλιο, «καρφί στο μάτι» όσων καταδιώκουν τα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες, σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και δράσης.

Σε μια από τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις της, στις 5/4/2020, έγραφε για τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος τα οποία αποκάλυψαν το ξέσπασμα της πανδημίας και η αντιλαϊκή της διαχείριση, με χιλιάδες θύματα, ακόμα και στις λεγόμενες «μητροπόλεις» του καπιταλισμού: «Οι κοινωνικές λαϊκές ανάγκες (και μιλάμε για τις βασικές: Υγεία, Παιδεία, κ.λπ.) δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε στις πιο πλούσιες καπιταλιστικές χώρες. Ο καπιταλισμός έχει παντού τους ίδιους νόμους, αυτούς που υπακούν στους κανόνες της κερδοφορίας και της άγριας εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, της πλήρους εφαρμογής της πολιτικής "όποιος έχει πληρώνει, όποιος δεν έχει ...στη μοίρα του"».

«Η πιο χρήσιμη και ουσιαστική "αυτοδιάγνωση" που πρέπει να κάνει ο κάθε λαός είναι να οργανώσει την "αυτοθεραπεία" του, όπου η οικονομία και η παραγωγή να οργανώνονται στη βάση του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, με κριτήριο την πλήρη και καθολική ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», κατέληγε το εύστοχο σχόλιο.

Την αποχαιρετούμε με σεβασμό και συγκίνηση. Θα μας λείψει...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ