Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΗΣΕΛΑΝ - ΕΥΒΟΙΑ
Στο «κόκκινο» η εντατικοποίηση στις εγκαταστάσεις της ιχθυοκαλλιέργειας

Την εντατικοποίηση της δουλειάς στις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας του ομίλου «Avramar» στην Εύβοια καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ («Νηρέας» - ΣΕΛΟΝΤΑ - «Ανδρομέδα»), απαιτώντας μεταξύ άλλων να επανδρωθούν οι βάρδιες με όλο το απαραίτητο προσωπικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, χαρακτηριστική περίπτωση της εντατικοποίησης της εργασίας που επικρατεί στις εγκαταστάσεις του ομίλου είναι το τελευταίο περιστατικό, όπου εργαζόμενος εξαναγκάστηκε σε εξοντωτική υπερωρία προκειμένου να αντικατασταθεί άλλος εργαζόμενος που ασθένησε. «Ο συνάδελφος μετά από νυχτερινή βάρδια 12 π.μ. - 8 π.μ. αναγκάστηκε να έρθει για δουλειά στις 6 μ.μ., την ίδια μέρα, χωρίς τον στοιχειώδη χρόνο για να ξεκουραστεί, ενώ άλλος συνάδελφος αναγκάστηκε να δουλέψει 12ωρο», τονίζει το Σωματείο.

Επισημαίνει πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς κάθε τόσο κόβονται ρεπό, οι βάρδιες βγαίνουν με το ελάχιστο προσωπικό, το οποίο συνεχώς μειώνεται, ενώ σημειώνει ότι «η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», με δεδομένο ότι «πρόκειται για μία δουλειά κακοπληρωμένη, βαριά, ανθυγιεινή και επικίνδυνη». Τονίζει επίσης ότι την ώρα που ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι συμβασιούχοι και παράλληλα αυξάνονται συνεχώς οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, από την εταιρεία δεν υπάρχει επίσημη διαβεβαίωση ότι όλοι οι εργαζόμενοι από μονάδα στην περιοχή που θα κλείσει θα μεταφερθούν στις υπόλοιπες μονάδες, έτσι ώστε και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να μειωθεί η εντατικοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο απαιτεί μεταξύ άλλων να επανδρωθούν όλες οι βάρδιες με το απαραίτητο προσωπικό και να καταργηθεί το καθεστώς της εργολαβικής εργασίας και καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και ενότητα, καθώς μπροστά στην ολοκλήρωση της συνένωσης των εταιρειών («Νηρέας» - ΣΕΛΟΝΤΑ - «Ανδρομέδα»), «ο κίνδυνος να χειροτερέψουν οι συνθήκες εργασίας θα μεγαλώσει και κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ