Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Αναστάτωση για τον τρόπο εξέτασης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα

Οι φοιτητές υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν πρόγραμμα παρακολούθησης στον υπολογιστή τους!

Σοβαρή αναστάτωση έχει προκληθεί στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας της Κύπρου για τον τρόπο διεξαγωγής της επικείμενης εξεταστικής.

Από την αρχή του συγκεκριμένου εξαμήνου, οι φοιτητές γνώριζαν πως οι εξετάσεις αυτές θα γίνονταν διά ζώσης. Χωρίς καμία προειδοποίηση στις 12/11 βγήκε ανακοίνωση πως οι εξετάσεις θα γίνουν εξ αποστάσεως και προκειμένου να γίνει αυτό, υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν πρόγραμμα παρακολούθησης στον υπολογιστή τους (Proctorio)!

Απευθείας δημιουργήθηκαν προβληματισμοί και αντιδράσεις για το πρόγραμμα αυτό καθώς:

-- Καταγράφει για τις τέσσερις ώρες της εξέτασης και όσα καταγράφονται μένουν για έξι μήνες στα αρχεία της εταιρείας στην Ολλανδία (σύμφωνα με το εγχειρίδιο του προγράμματος).

-- Μπορεί να ελέγχει όποιες σελίδες ανοίγουν οι φοιτητές στον υπολογιστή τους, τα αρχεία τους κ.λπ.

-- Δημιουργεί τον φόβο για πιθανή πρόσβαση σε αρχεία του υπολογιστή των φοιτητών.

-- Δεν επιτρέπεται να βγουν οι φοιτητές από το δωμάτιο ούτε για τουαλέτα.

-- Δεν επιτρέπεται να μπει κανείς μέσα στο δωμάτιο.

-- Καταγράφει πού εστιάζει το μάτι και αν για κάποια λεπτά κοιτάζει σταθερά σε άλλο σημείο εκτός της οθόνης, θεωρώντας πως οι φοιτητές αντιγράφουν, αυτόματα τους κόβει.

-- Απαιτείται η συνεχής σύνδεση στο ίντερνετ και αν για κάποιο λόγο αυτή διακοπεί, οι φοιτητές κόβονται στο μάθημα.

Οι φόβοι και ενδοιασμοί των φοιτητών έχουν μεταφερθεί στη διοίκηση του Πανεπιστημίου. 1.500 φοιτητές υπέγραψαν επιστολή που ζητούσε να μην εφαρμοστεί αυτός ο τρόπος εξέτασης. Η απάντηση του Πανεπιστημίου ήταν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως έχει ήδη αποφασιστεί να γίνουν έτσι οι εξετάσεις.

Ενημερωτικά, στις προηγούμενες εξεταστικές, σε άλλο τμήμα του Πανεπιστημίου που ζητήθηκε από τους φοιτητές να εγκαταστήσουν το «Proctorio», για όσους δεν το δέχτηκαν, οι καθηγητές ήταν υποχρεωμένοι να βρουν εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης. Ομως στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν δίνεται καν αυτή η δυνατότητα εναλλακτικού τρόπου εξέτασης.

Το αίτημα των φοιτητών είναι ή να πραγματοποιηθούν διά ζώσης οι εξετάσεις, τηρώντας όλα τα μέτρα για τον Covid, ή να γίνουν με τη μορφή take home exam, όπως έγινε στις δύο προηγούμενες εξεταστικές, δηλαδή να γράφουν χωρίς παρακολούθηση και να ακολουθεί δεκάλεπτη προφορική εξέταση για επιβεβαίωση - ταυτοποίηση του γραπτού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ