Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΒΡΩΜΑΝΕ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Με ιλιγγιώδεις ταχύτητες η μετατροπή της χώρας σε βάση εξόρμησης των Αμερικανών

Και παχυλά συμβόλαια για κατασκευαστικούς ομίλους, από τη Σούδα έως τις Βουλγαρία και Ρουμανία για κάλυψη των νέων, αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών του ΝΑΤΟ

Με ιλιγγιώδεις ταχύτητες προχωρά η μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε βάση εξόρμησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, και επακόλουθα στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Τη Δευτέρα, 1η του Νοέμβρη, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κ. Φλώρου, και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, υπογράφτηκε στο ΓΕΕΘΑ η λεγόμενη «Εφαρμοστική Διευθέτηση» (Implementing Arrangement) της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σε συνέχεια της υπογραφής του 2ου Πρωτοκόλλου Τροποποίησής της, στις 14/10, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια του Γ΄ Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις που παρατείνει επ' αόριστον την παραμονή αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, επεκτείνοντας το «αμερικάνικο αποτύπωμα» και σε νέες τοποθεσίες.

Η «Εφαρμοστική Διευθέτηση», επισήμως, προβλέπει την αμοιβαία ανάπτυξη διαδικασιών για την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Θυμίζουμε πως το τροποποιητικό πρωτόκολλο αναφέρει ως τοποθεσίες που θα απλώσουν πρόσθετες δυνάμεις τους οι Αμερικανοί:


Eurokinissi

-- Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη. Επιλέχτηκε λόγω της εγγύτητας στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Αλλωστε, αυτές τις μέρες εντείνονται εκεί οι προετοιμασίες, καθώς στα μέσα Νοέμβρη αναμένεται νέα φουρνιά αμερικανικών πλοίων που θα φέρουν φρέσκες δυνάμεις στην Ευρώπη, μαζί με τον οπλισμό τους και μέσα (οχήματα, άρματα, ελικόπτερα κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα θα απομακρύνουν δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» το προηγούμενο διάστημα.

-- Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Παρουσία που είχε δρομολογηθεί ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

-- Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

-- Τέλος, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.


«Η υπογραφείσα Εφαρμοστική Διευθέτηση πέραν της ταχύτερης υλοποίησης έργων υποδομής με αμερικανική χρηματοδότηση στις τοποθεσίες που προβλέπονται από την MDCA, θα συμβάλει μεταξύ άλλων και στην αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στον ελλαδικό χώρο, παρέχοντας επιπλέον ευκαιρίες συνεκπαίδευσης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητάς τους», αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ. Με τον Πάιατ να σημειώνει μέσα στη βδομάδα, μιλώντας σε εκδήλωση πως «δεν περνά ούτε βδομάδα που οι στρατοί μας δεν συνεργάζονται, δεν πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις από τη Σούδα στον Νότο μέχρι την Αλεξανδρούπολη στον Βορρά».

Υποδομές 100 εκατομμυρίων

Πάνω και στη διακομματική συναίνεση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών αστικών πολιτικών δυνάμεων, με τα χέρια λυμένα, ήδη από τις 20 του Οκτώβρη οι Αμερικανοί (συγκεκριμένα η υποδιοίκηση Βόρειου Ατλαντικού - NAD, του Σώματος του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ - USACE) είχε απευθύνει πρόσκληση στις κατασκευαστικές εταιρείες σε μια πρώτη «Ερευνα Αγοράς» («Market Survey») να καταθέσουν προτάσεις για την κατασκευή κτιρίων και άλλων υποδομών («Commercial and Institutional Building Construction» - «Construction of Structures and Facilities»).

Από τα σχέδια των Αμερικανών για τις νέες υποδομές τους στη Σούδα
Από τα σχέδια των Αμερικανών για τις νέες υποδομές τους στη Σούδα
Στη σχετική πρόσκληση τονίζεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ειδικότερα το υπουργείο Αμυνας θα επανέλθει εκδίδοντας μια επίσημη πρόσκληση για συγκεκριμένες προτάσεις κατασκευής («Request For Proposal») τον χειμώνα 2021 - '22, με προϋπολογισμό μεταξύ 25 και 100 εκατ. δολαρίων.

Τα παχυλά αυτά συμβόλαια είναι ενδεικτικά και των εκτεταμένων παρεμβάσεων που περιλαμβάνει το «επόμενο βήμα» της εμπλοκής με βάση και τη νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η USACE τονίζει ότι σκοπός είναι η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και η επισκευή και συντήρηση ακινήτων, προς υποστήριξη των «αμυντικών» επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Οι δε εργασίες «μπορεί να περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε: Γενική ανακαίνιση κτιρίων, κάθετες και οριζόντιες κατασκευές, αντιτρομοκρατική προστασία νέων και υφιστάμενων εγκαταστάσεων, παρεπόμενες εργασίες».

Από τα βασικά και ήδη δρομολογημένα έργα το περιλάλητο Κέντρο Επικοινωνιών στη Σούδα.

Θυμίζουμε, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου για το 2021, όπως καταρτίστηκε από την τότε απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και μπήκε προς εφαρμογή από την κυβέρνηση Μπάιντεν, προέβλεπε 50,18 εκατ. δολάρια για ένα νέο Κέντρο Επικοινωνιών του Ναυτικού («Souda Bay Communication Center») στη βάση τους στη Σούδα που γιγαντώνεται ακόμα παραπάνω με μέσα και δυνατότητες.

Στην πράξη, στις 11 Αυγούστου φέτος, η αρμόδια διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (Naval Facilities Engineering Systems Command - NAVFAC) προχωρά σε προκήρυξη, βάζοντας στο κόστος ταβάνι τα 43,6 εκατ. δολάρια.

Παραπέρα, προσδιορίζει ως χρόνο περάτωσης τις 900 μέρες περίπου, σημειώνοντας ότι θα αφορά μια τριώροφη εγκατάσταση που θα στεγάσει το «Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT) Detachment» και το «Base N6 Communications Department».

Πλέγμα Βάσεων σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα

Στο μεταξύ, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι αντίστοιχες υποδομές και εγκαταστάσεις χτίζονται και σε άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, που συγκροτούν βασικά το νοτιοανατολικό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι σπεύδουν να κλείσουν συμβόλαια με τους Αμερικανούς, σε άλλη μια απόδειξη ότι πολεμική προπαρασκευή και μπίζνες πάνε μαζί.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία του Μηχανικού των ΗΠΑ (USACE), εκτελούνται αυτήν την εποχή έργα στην Αεροπορική Βάση «CAMPIA TURZII» στη Ρουμανία «προς υποστήριξη μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της αποτρεπτικής στάσης των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και ενίσχυσης της ασφάλειας και της ικανότητας των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ», όπως αναφέρεται επισήμως.

Αλλωστε, η ίδια η διοίκηση του USACE τονίζει σχετικά ότι το συγκεκριμένο έργο «είναι ένα από τα πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτήν την απομακρυσμένη αεροπορική βάση και αποτελούν στοιχεία της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Αποτροπής (European Deterrence Initiative - EDI) που υλοποιείται από τη διοίκηση των Δυνάμεων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Ευρώπη (U.S. European Command)».

Τονίζει, εξάλλου, ότι «η κατασκευαστική αποστολή του Σώματος του Μηχανικού αυξάνεται και στη Βουλγαρία, με πολλά έργα της EDI να βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπό σχεδιασμό για το Πεδίο Ασκήσεων στο Novo Selo και την Αεροπορική Βάση Graf Ignatievo». Σημειωτέον, το Novo Selo αξιοποιείται κάθε χρόνο από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για ασκήσεις, π.χ. φέτος το καλοκαίρι έγινε εκεί η «Saber Guardian 21» ως κομμάτι της αλυσίδας ασκήσεων «DEFENDER Europe 21», ενώ παλαιότερα, στη «Saber Guardian 17» είχαν μεταβεί εκεί και τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στην, δε, Αεροπορική Βάση Graf Ignatievo γίνονται εργασίες βελτίωσης των υποδομών και επέκτασης των αεροδιαδρόμων ακριβώς για μαχητικά αεροσκάφη.

«Ρουμανία και Βουλγαρία είναι βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να σχεδιάσουμε και να οικοδομήσουμε έργα προς όφελος των δυνάμεων των ΗΠΑ, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και άλλων ΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω της EDI» τονίζουν οι Αμερικανοί, που δίνουν μάλιστα και το στοιχείο ότι στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτέμβρη φέτος ανέθεσαν συμβόλαιο ύψους 130 εκατ. δολαρίων για ανάλογα έργα στις δύο χώρες.

Και τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν έτσι τα όσα καταγράφονταν στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο ότι με τη Συμφωνία για τις Βάσεις «στην πράξη, δημιουργείται ένας ιστός στρατιωτικών βάσεων που καλύπτει γεωγραφικά όλες τις περιοχές της χώρας, καθιστά την Ελλάδα ορμητήριο υλοποίησης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με στάθμευση μαχητικών αεροσκαφών κι ελικοπτέρων, ελλιμενισμό αεροπλανοφόρων, πυρηνικών υποβρυχίων, αντιτορπιλικών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, τηλεπικοινωνιακές - κατασκοπευτικές υποδομές, αποθήκες καυσίμων, εγκαταστάσεις για υποδοχή επίγειων δυνάμεων. Ενισχύει τη σύνδεση με τις αμερικανικές βάσεις και υποδομές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στα Βαλκάνια και με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, με δυνατότητα εξαπόλυσης πυρηνικών χτυπημάτων από τον Αραξο, για την περικύκλωση της Ρωσίας και μεταφορά σε διάφορες εστίες πολέμων», τονίζοντας ότι «τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των ήδη τεράστιων κινδύνων στοχοποίησής της θα πληρώσουν ο λαός μας όπως και οι άλλοι λαοί».

Πάνω σε επιχειρησιακές ανάγκες

Αλλωστε, οι εργασίες αυτές δεν γίνονται σε ...κενό αέρος, αλλά πατάνε πάνω σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες, όπως καθορίζονται από τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, και μάλιστα ειδικά για τη Μαύρη Θάλασσα.

Θυμίζουμε, στη Σύνοδο Κορυφής του 2018, η λυκοσυμμαχία έδωσε το «σήμα» για την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή, μιλώντας για «ανάγκη ανανεωμένης εστίασης στη Μαύρη Θάλασσα» και σημειώνοντας στη σχετική διακήρυξη ότι «ορισμένα εναέρια και ναυτικά μέτρα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της παρουσίας και της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο. Χαιρετίζουμε την πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, και ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία».

Μια «εργασία» που υλοποιείται με την Ελλάδα πλέον σε ρόλο κόμβου υποστήριξης και διασποράς αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, ακριβώς προς Βουλγαρία και Ρουμανία.

Χαρακτηριστικά, όσα γίνονται εδώ και έναν μήνα με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Λάρισας όπου μεταστάθμευσαν 15 «F-15» της ΠΑ των ΗΠΑ (USAF), συμμετέχοντας στην επιχείρηση «Castle Forge», στο πλαίσιο της οποίας εκτελείται ποικιλία συνεκπαιδεύσεων σε συνεργασία και με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αλλά και αποστολές των αμερικανικών μαχητικών μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Αλλωστε, μαχητικά έφυγαν από τη Λάρισα σε αποστολές ταχείας ανάπτυξης στην Αεροπορική Βάση Borcea στη Ρουμανία και στην προαναφερόμενη Graf Ignatievo στη Βουλγαρία, πήγαν σε κοινές ασκήσεις με τις ΠΑ Ρουμανίας και Βουλγαρίας, και συνόδευσαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter» στην είσοδό του στη Μαύρη Θάλασσα, κινήσεις που προκάλεσαν τις σφοδρές αντιδράσεις της Μόσχας.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ