Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΑΣ ΟΤΑ
Κάτω τα χέρια από το ανθυγιεινό επίδομα

Την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση για το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που δρομολογεί το πετσόκομμα του ανθυγιεινού επιδόματος στους εργαζόμενους των δήμων, και γενικά σε όσους το λαμβάνουν στο Δημόσιο, ανέδειξε η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα.

Μιλώντας από τις εγκαταστάσεις στο αμαξοστάσιο της Λυκόβρυσης - Πεύκης, ο Βασίλης Πετρόπουλος, γενικός γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο Γιώργος Δασκαλάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, και ο Βασίλης Γκιτάκος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, σημείωσαν ότι με την ολοκλήρωση του πορίσματος από την Επιτροπή «η αντίστροφη μέτρηση για το πετσόκομμα του ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος έχει αρχίσει». Ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αφήσουν να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης να διαιρέσει τους εργαζόμενους και απαίτησαν άμεση ρύθμιση που θα προβλέπει τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος, χωρίς καμία μείωση, ενώ ζήτησαν να δοθεί το σχετικό πόρισμα στη δημοσιότητα.

Οι συνδικαλιστές υπενθύμισαν πως η αμφισβήτηση του επιδόματος άρχισε από τον Δεκέμβρη του 2015, από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία συμφώνησαν όλα τα αστικά κόμματα. Τόνισαν ότι «σύμφωνα με το πόρισμα και τα δύο σενάρια που έχει καταθέσει η Επιτροπή, θα υπάρξει νέα κατηγοριοποίηση του ύψους του επιδόματος», κάτι που οδηγεί σε περικοπές. «Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους των δήμων, φαίνεται από το πόρισμα ότι για κάποιες ειδικότητες από τους σημερινούς δικαιούχους δεν προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος, συνεπώς μιλάμε για κατάργηση, ενώ στην πλειοψηφία των σημερινών δικαιούχων μειώνεται περισσότερο από το μισό από τη χρηματική υποβίβαση της ειδικότητάς τους σε οικονομικά μικρότερη κατηγορία».

Παράλληλα κατήγγειλαν ότι το πόρισμα δεν βασίζεται ούτε σε εκθέσεις εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου ούτε στις πραγματικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε κάθε χώρο, ενώ ανέφεραν ως προκλητικό παράδειγμα το ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το προσωπικό που απασχολείται με διάφορες ειδικότητες (οδηγοί, χειριστές, εργάτες κ.λπ.) σε ΧΥΤΑ, σταθμούς μεταφόρτωσης, επεξεργασίας απορριμμάτων, ανακύκλωσης κ.λπ.!

Τέλος, υπογράμμισαν τον κίνδυνο που προκαλείται και για το συνταξιοδοτικό των ΒΑΕ, καθώς τυχόν κατάργηση του επιδόματος σε μια σειρά από εργαζόμενους ανοίγει την πόρτα για ανατροπές και στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ