Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ολοι στους δρόμους σήμερα, καλούν περισσότερες από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις

Σήμερα στην Αθήνα, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Διαδηλώνουν σήμερα, με πανεργατικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μαζικοί φορείς και σύλλογοι φοιτητών, στέλνοντας μήνυμα αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Οι κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται τις επόμενες μέρες σε πόλεις όλης της χώρας, στόχος είναι να συνενωθούν σε ένα μεγάλο πανεργατικό απεργιακό μέτωπο, κάτι που βρέθηκε και στο επίκεντρο των μαζικών συσκέψεων που οργανώθηκαν σε μια σειρά περιοχές από τις αρχές Οκτώβρη. Σε αυτές, με αφετηρία τη μαζική σύσκεψη στο «Σπόρτιγκ», συμμετείχαν περισσότερες από 400 πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, πολλές από αυτές για πρώτη φορά, δείχνοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για την κλιμάκωση της πάλης.

Στην κατεύθυνση αυτή, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα συντονίζουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό, θέτουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για προστασία της συνδικαλιστικής δράσης. Μέτωπα πάλης που συγκρούονται με τον πυρήνα των αντεργατικών μέτρων όλων των κυβερνήσεων, και ειδικά με τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Κάλεσμα συμμετοχής στο αποψινό συλλαλητήριο έχει απευθύνει επίσης το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Τη δική τους θέση στην κοινή πάλη με την εργατική τάξη παίρνουν οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, με κάλεσμα που απευθύνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) καθώς και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων από όλη την Αττική. Επίσης συμμετέχει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος
Συλλαλητήριο οργανώνουν και φοιτητές σήμερα στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα, με κάλεσμα από Φοιτητικούς Συλλόγους, που θα κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα με μεγάλο συλλαλητήριο στις 11 Νοέμβρη. Προβάλλουν διεκδικήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, για μέτρα προστασίας και διασφάλισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας με προσωπικό, με αναβάθμιση των υποδομών κ.ά. Επίσης για αναβάθμιση των σπουδών, για πτυχία με αξία, για κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Ταυτόχρονα οργανώνονται και οι απεργίες σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς.

Στη μάχη για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας οι ναυτεργάτες

Σε μαζική συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από την Τετάρτη 10 Νοέμβρη στις 6 π.μ. έως την Παρασκευή 12 Νοέμβρη στις 6 π.μ., με προοπτική κλιμάκωσης, καλούν τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Την Τετάρτη, πρώτη μέρα απεργίας, καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά στα «BLUE STAR» στον ηλεκτρικό σταθμό, για την περιφρούρηση της απεργίας.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 11 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ., στο λιμάνι του Πειραιά, στα «BLUE STAR» στον ηλεκτρικό σταθμό.

«Οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας συντεταγμένα επιτίθενται σε βάρος των ναυτεργατών, για να επιβάλουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων συνθήκες της παγκόσμιας ναυτιλίας όπως επικαλέστηκε πρόσφατα ο υπουργός, δηλαδή την απαίτηση των εφοπλιστών για την εφαρμογή των "διεθνών κρατούντων", που σημαίνει φτηνός ναυτεργάτης, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα», επισημαίνουν τα σωματεία. Και θυμίζουν την επαναφορά της επαίσχυντης τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 14 Οκτώβρη, που δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα υπό ελληνική σημαία καράβια να μην εφαρμόζουν ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση στο σύνολο των ναυτεργατών.

Και όπως σημειώνουν τα σωματεία, «στην 48ωρη πανελλαδική απεργία αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, για τον επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, για τα προβλήματα σε Κοινωνική Ασφάλιση, φορολογία, Ναυτική Εκπαίδευση».

Αύριο η απεργία στη Ζώνη του Περάματος για την εφαρμογή της Σύμβασης

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ προχωρούν την Παρασκευή 5 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Απαιτούν την πλήρη εφαρμογή της νέας ΣΣΕ, την κήρυξή της ως υποχρεωτικής σε όλες τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, την άμεση ενίσχυση των μεικτών επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) και των υπηρεσιών ελέγχου. Ακόμα, ζητούν να μην προχωρήσει το master plan της COSCO, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή του μώλου της ΔΕΗ σε car terminal, με μεγάλο κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας των μεταλλεργατών.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα στην απεργία, το Συνδικάτο, που χτες πραγματοποίησε συγκέντρωση στη Ζώνη, ενημερώνει ότι τη Δευτέρα που πέρασε συζητήθηκε στο υπουργείο Εργασίας το αίτημά του για κήρυξη της νέας ΣΣΕ ως υποχρεωτικής. Το υπουργείο απέρριψε το αίτημα με διάφορα προσχήματα, «ένα εκ των οποίων ήταν ότι η εργοδοτική ένωση δεν προσκόμισε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία!», όπως έλεγε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 13 Νοέμβρη νέα απεργία στη ΛΑΡΚΟ

Αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, δίνουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μπαίνοντας, όπως λένε, «στην τελική μάχη για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας».

«Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια μας εμπαίζει. Μέχρι τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιήσει τους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης και ακόμη δεν έχει διασφαλίσει τόσο τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας και την ανάπτυξή της, όσο και τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και την καταβολή όσων μας χρωστάει ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό και ξεκαθαρίζουμε ότι για τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματά μας δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω», τονίζουν.

«Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε μέχρι εσχάτων. Την τελευταία κουβέντα δεν την έχουμε πει ακόμη», διαμηνύουν, καλώντας παράλληλα σε ένταση της αλληλεγγύης από την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της.

Κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς στο Εμπόριο

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Praktiker» το Σάββατο 6 Νοέμβρη, με απόφαση του Σωματείου τους. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στο κατάστημα του Ταύρου (Πειραιώς 176), ενώ θα γίνουν επίσης συγκεντρώσεις στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει ήδη μια σειρά κινητοποιήσεις πανελλαδικά, και στη Λάρισα, ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή του τοπικού παραρτήματος του Σωματείου. Με την απεργία τους δίνουν συνέχεια στη δραστηριότητα αυτή, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης αλλά και την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα ενιαία και για όλους τους εργαζόμενους.

Σε νέα κινητοποίηση στην επιχείρηση «Combo Books», θυγατρική εταιρείας του ομίλου «MM Publications» στον Αλιμο, προχώρησε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου και συνδικαλιστή, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ερημώσουν οι χώροι δουλειάς, να πλημμυρίσουν οι δρόμοι απεργούς(2022-11-05 00:00:00.0)
Απεργούν στις 25 Οκτώβρη ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και μεταλλεργάτες(2022-10-20 00:00:00.0)
Ολοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα(2021-11-02 00:00:00.0)
Απεργούν τη Δευτέρα με προοπτική κλιμάκωσης(2018-09-01 00:00:00.0)
Οργανώνουν την πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 3 Σεπτέμβρη(2018-08-23 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης οι ναυτεργάτες(2013-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ