Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δεν θα επιβάλει η εργοδοσία σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς

Τις εργοδοτικές απειλές και την απαγόρευση σε εργάτρια να γραφτεί στο σωματείο της καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο

Από την παρέμβαση στο πτηνοσφαγείο
Από την παρέμβαση στο πτηνοσφαγείο
Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του «την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρωτοδίκης κ. Θεοδοσιάδης, με την οποία δεν επιτρέπει σε επί 17 χρόνια εργάτρια της "Πίνδος" να είναι μέλος του σωματείου της». Η προσωρινή διαταγή απορρίπτει αίτηση της εργάτριας Αλίκης Γιώτη, με την οποία αιτούνταν την εγγραφή της στον Σύλλογο Εργαζομένων Συνεταιριστικών Υπαλλήλων ως εργαζόμενης στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Πίνδος», μπροστά στις αρχαιρεσίες του σωματείου και ορίζει την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τον Δεκέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι η εργάτρια απολύθηκε από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Πίνδος» το 2013 για την πρωτοπόρα δράση της ενάντια στις μειώσεις μισθών, οι οποίες επιβλήθηκαν εντέλει με τις πλάτες της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, που έσπευσε να τη διαγράψει και από το μητρώο μελών του. Ακολούθησε ανάκληση της απόλυσης μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και δικαστική απόφαση. Από το 2017 η συγκεκριμένη εργαζόμενη, πρώην αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, δεν είναι μέλος σε κανένα σωματείο και ενώ έχει κάνει αλλεπάλληλες αιτήσεις εδώ και τρία χρόνια να γραφτεί στη συνδικαλιστική οργάνωση του χώρου που εργάζεται, η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων τής το αρνείται, γιατί έχει διαφορετική άποψη από αυτή. Είναι ακόμη ένα χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με τη βούλα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη διοίκηση του σωματείου επειδή εχθρεύεται την ανάγκη οργάνωσης των εργατών για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους, κρίνει ότι δεν πρέπει να είναι μέλος του η εργάτρια, ότι δεν πρέπει να συμμετέχει στην εκλoγοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου, δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι», καλώντας όλους τους φορείς να μην επιτρέψουν τη νομιμοποίηση τέτοιων ενεργειών.

Παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης

Σε συνέχεια των παραπάνω, χτες το πρωί κλιμάκιο συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων επισκέφθηκε το πτηνοσφαγείο της «Πίνδος» για ενημέρωση των εργατών, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Νίκο Εξαρχο. Η διεύθυνση ωστόσο του εργοστασίου απαγόρευσε την είσοδο των συνδικαλιστών στον χώρο εργασίας, παρά τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας. Η συνέχεια δόθηκε στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, με τον διευθυντή του εργοστασίου να απειλεί με μήνυση τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου σε μια προσπάθεια εκφοβισμού του, που όμως δεν έπραξε κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων συνδικαλιστών.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει ότι η προσπάθεια να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς δεν θα περάσει και καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να καταδικάσουν την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, να δώσουν μαχητικό «παρών» στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη, να ορθώσουν ανάστημα στις απολύσεις, στα δεκάωρα και τους μισθούς πείνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ