Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με νέες «απειλές» και «αντιδράσεις»

Δεν απέκλεισε χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας, «αν χρειαστεί», η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας

Από την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Από την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ
Νέοι κρίκοι, «απειλές» και «αντιδράσεις» προστίθενται συνεχώς στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα, η οποία κατέληξε σε νέο στρατιωτικό σχέδιο απέναντι στη Ρωσία, έναντι «ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης σε πολλαπλά μέτωπα».

Σε μια τελευταία εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επέδωσε διαμαρτυρία στον στρατιωτικό ακόλουθο της Γερμανίας στη Μόσχα, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο και του ανακοινώθηκε ότι οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, σχετικά με την πυρηνική αποτροπή της Ρωσίας «προκαλούν ένταση στην Ευρώπη».

Η Γερμανίδα υπουργός είχε δηλώσει σε συνέντευξή της («Deutschlandfunk»), ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, εάν χρειαστεί.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι συγκεντρώνει σταδιακά δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και δεν είναι πρόθυμο να συζητήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τη Μόσχα επί ίσοις όροις.

«Ελπίζουμε ότι η Γερμανία έχει λογικούς ηγέτες, ικανούς να συγκρατήσουν την υπουργό από την άρρωστη επιθυμία να δοκιμάσει την αξιοπιστία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Εξάλλου, συνέχισε η ίδια, η πρόσφατη Σύνοδος επιβεβαίωσε και πάλι ότι το ΝΑΤΟ «στοχεύει μόνο στην αποτροπή της Ρωσίας», όπως φάνηκε και από το στρατηγικό σχέδιο εφαρμογής Αντίληψη για την Αποτροπή και την Αμυνα στον Ευρωατλαντικό Χώρο, που ενέκριναν οι υπουργοί Αμυνας, επικαιροποιώντας τα ΝΑΤΟικά αμυντικά σχέδια στον «Ανατολικό Βραχίονα». Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουν να επεκτείνουν τις περιπολίες στον εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και να αυξήσουν την κινητικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Υπενθύμισε δε ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η Ρωσία κατηγορήθηκε ξανά για διάλυση της Συνθήκης INF (για περιορισμό πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές) που διατηρούσε με τις ΗΠΑ. Εκτοτε το ΝΑΤΟ «συνεχίζει να ενισχύει τα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας και να αναπτύσσει αεροσκάφη "F-35"».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, ισχυρίστηκε ότι ο διάλογος ΗΠΑ - Ρωσίας για τη «στρατηγική σταθερότητα» (έλεγχος των εξοπλισμών) «εξελίσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση», αν και οι δύο πλευρές «έχουν ακόμη σημαντικές διαφορές σε βασικά ζητήματα της στρατηγικής ατζέντας».

Στόχος αυτού του διαλόγου είναι να προσδιοριστούν οι παράμετροι ενός καθεστώτος ελέγχου των εξοπλισμών που θα οικοδομηθεί βάσει της Συνθήκης «New START» για τα στρατηγικά και πυρηνικά όπλα.

Προϋπόθεση για τη συζήτηση περί μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων είναι η απόσυρση αμερικανικών κεφαλών αυτής της κατηγορίας από την Ευρώπη στην αμερικανική επικράτεια, η εξάλειψη της υποδομής για την αποθήκευση και τη συντήρησή τους και ο τερματισμός της πρακτικής του ΝΑΤΟ για αποστολές ανταλλαγής πυρηνικών, πρόσθεσε ο Ρώσος πρέσβης.

Ουκρανία: Απειλές για «ασύμμετρες απαντήσεις» στη Ρωσία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, απείλησε χτες με «ασύμμετρα» μέτρα από το Κίεβο αν η Ρωσία πάψει να χρησιμοποιεί το δίκτυο διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

«Η Ρωσία δεν έχει ακόμη διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Κουλέμπα. «Στην περίπτωση που το Κρεμλίνο αποφασίσει να το κάνει και να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τη φήμη του ως ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης, έχουμε μια σειρά ασύμμετρων μέτρων ως απάντηση».

Οι εν λόγω απειλές από το Κίεβο έρχονται καθώς η Ρωσία, που προηγουμένως μετέφερε φυσικό αέριο κυρίως μέσω Ουκρανίας, διαφοροποιεί τις εξαγωγικές διαδρομές της, μεταξύ άλλων με τους υποθαλάσσιους αγωγούς «Nord Stream» προς τη Γερμανία και με τον αγωγό «Turkish Stream».

Ρωσία: Προτείνει διάλογο για Αμυνα - Ασφάλεια στη Νορβηγία

Στο μεταξύ, η Ρωσία επιδιώκει στενότερες και τακτικές επαφές στον τομέα της Αμυνας - Ασφάλειας με τη Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία, αλλά και σημαντικό «παίκτη» στην ανερχόμενη και στρατηγικής σημασίας Αρκτική.

Σε συνάντηση που είχαν ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, και η Νορβηγίδα ομόλογή του, Ανικεν Χουίτφελντ, προχτές βράδυ, συζητήθηκε η ρωσική πρόταση τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών να ξεκινήσουν τακτικές διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου.

Ο Λαβρόφ διευκρίνισε ότι Ρωσία και Νορβηγία διατηρούν ήδη τακτικές διαβουλεύσεις για την Ασφάλεια.

«Από την άλλη, η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ δεν είναι φίλος της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ τώρα «αναζητά το νόημα της μελλοντικής του ύπαρξης» και επιδιώκει να είναι «υπεύθυνο για την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο».

«Δεν έχουμε καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, αλλά έχουμε σχέση με τη Νορβηγία, επίσης στο μέτωπο της ασφάλειας, και θέλουμε να το ανεβάσουμε σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των υπουργείων Αμυνας», είπε.

Από την πλευρά της, η Χουίτφελντ αρκέστηκε σε μια σύντομη δήλωση για «μια καλή, ανοιχτή συζήτηση για θέματα για τα οποία συμφωνούμε και διαφωνούμε».

Οι δύο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν πριν από τη χτεσινή Σύνοδο του Ευρω-Αρκτικού Συμβουλίου του Μπάρεντς, στην πόλη Τρούμσε, στην οποία παραβρέθηκε και ο Φινλανδός ΥΠΕΞ, Π. Χααβίστο. Αντίθετα, η Σουηδή ΥΠΕΞ, Αν Λίντε, επέλεξε να μη συμμετάσχει και φιλοξένησε στη Στοκχόλμη σεμινάριο με θέμα «Προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Βαλτικής», με τη συμμετοχή και μελών του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, του κύριου φορέα λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ