Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
«Γεμάτη» και με ευρύτερες προεκτάσεις η ατζέντα των συναντήσεων

«Γεμάτη» ατζέντα και θεματολογία άμεσα συνδεδεμένη με ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις είχαν οι συναντήσεις που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά είναι όσα επισημαίνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, υπογραμμίζοντας ότι «δεν επρόκειτο για εθιμοτυπικές επαφές». Μεταξύ άλλων, στις συναντήσεις τέθηκαν ζητήματα που άπτονται του οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Ρωσίας και αντικατοπτρίζουν την εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αιχμή τη στήριξη του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, εξέλιξη που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και προκαλεί την έντονη αντίδραση της Ρωσίας και του Πατριαρχείου Μόσχας. Σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους, στις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον τέθηκαν επί τάπητος οι συστηματικές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει «δυσαρέσκεια στον αμερικανικό παράγοντα για τον μη εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία».

Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Κατά πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΠΕ στην Ουάσιγκτον, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι σύμβουλοί του ζήτησαν αφενός τον ενεργότερο ρόλο και την επιρροή των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας και αφετέρου την αποσύνδεση του θέματος από τα Ελληνοτουρκικά, αναφέροντας ότι αξιοποιείται και αυτό το ζήτημα από την Αγκυρα στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών αξιώσεων στο ευρύτερο παζάρι με την Αθήνα. Στη συνάντηση με τον Μπάιντεν αναφέρθηκε πως η Τουρκία επιχειρεί να θέσει το θέμα στη βάση της αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και ζητάει «παράλογα ανταλλάγματα». Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλεί με «κυρώσεις» τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο(2019-10-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την πίεση στο Πατριαρχείο(2007-08-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-06-15 00:00:00.0)
Σήμερα στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας(2004-05-06 00:00:00.0)
Οικουμενικότητα συμφερόντων;(2003-12-13 00:00:00.0)
Στην επιφάνεια η υποβόσκουσα κρίση(2001-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ