Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Να μη φορολογηθούν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά

Να μην επιβληθεί καμία φορολόγηση στα αναδρομικά των συνταξιούχων, πολύ περισσότερο που αυτά καταβλήθηκαν κουτσουρεμένα, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και μάλιστα άτοκα, ενώ σε βάρος των συνταξιούχων συνεχίζουν να ισχύουν αιματηρές περικοπές στις συντάξεις τους, απαιτούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις με νέο υπόμνημα που κατέθεσαν χτες στο υπουργείο Οικονομικών.

Με αφορμή τις τεράστιες κρατήσεις που επιβάλλονται στα αναδρομικά των συνταξιούχων για τα έτη 2015 - 2016, με βάση τις νέες τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλουν αυτήν την περίοδο, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις επανέρχονται στο ζήτημα της φορολόγησής τους και στο υπόμνημά τους σημειώνουν, απευθυνόμενες προς το υπουργείο:

«Οπως σας είναι γνωστό, οι συνταξιούχοι την τελευταία 10ετία με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις δέχθηκαν πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους. Το συνολικό τίμημα αυτών των περικοπών που συνεχίζονται υπολογίζεται γύρω στα 8,5 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο.

Σε όλη αυτή την καταστρεπτική πορεία οι συνταξιούχοι με τους αγώνες τους κατάφεραν να αποκρούσουν ορισμένα μέτρα ακόμη πιο καταστροφικά που οι κυβερνήσεις σκόπευαν να εφαρμόσουν, όπως την "προσωπική διαφορά" για τους συνταξιούχους που έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από την ψήφιση του νόμου 4387/16.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, όπου οι νόμοι 4051 και 4093/12 κρίθηκαν αντισυνταγματικοί αλλά μόνο για το 11μηνο (Ιούνης 2015 - Μάης 2016), η κυβέρνηση υπολόγισε ότι το ποσό προς καταβολή ανέρχεται συνολικά σε 4 δισ. για όλους τους συνταξιούχους για τις περικοπές στα Δώρα, τις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις.

Αυτήν την απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση την εφάρμοσε κουτσουρεμένη με πολιτική απόφασή της. Με βάση αυτήν την απαράδεκτη ενέργειά της, η μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων βγήκε εκτός από τα 4 δισ. που ήταν να καταβληθούν.

Για όσους τελικά πήραν μετά από πολλά χρόνια τα ποσά που τους αναλογούσαν, έρχεται τώρα η τσιμπίδα της εφορίας να τους πάρει πίσω ένα σημαντικό ποσό.

Καλούμε την κυβέρνηση μετά από όλες αυτές τις περικοπές που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι, να μην προβεί σε καμιά φορολόγηση των αναδρομικών από όπου και αν προκύπτουν και να επιστραφούν σε όσους τα έχουν καταβάλει, αφού αυτά καταβάλλονται μετά από μεγάλο διάστημα, πολύ περισσότερο αφού τα ποσά αυτά καταβάλλονται στους συνταξιούχους ατόκως», καταλήγει το υπόμνημα των συνταξιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ