Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΗ
Σε όλη τη χώρα απλώνεται το κάλεσμα ξεσηκωμού και απεργιακής κλιμάκωσης

Με πανεργατικά συλλαλητήρια στις αρχές Νοέμβρη, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα συντονίζουν τη δράση τους, διαδηλώνουν ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προετοιμάζουν κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακή κινητοποίηση.

Η σχετική δραστηριότητα έχει αποφασιστεί σε μαζικές συσκέψεις, με τη συμμετοχή άνω των 400 συνδικαλιστικών οργανώσεων, με πρώτη αυτή της Αττικής, που έγινε στο γήπεδο Σπόρτιγκ στις αρχές Οκτώβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, σωματεία και Ομοσπονδίες πυκνώνουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους όρους αμοιβής και εργασίας, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Απεργιακές κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, διαμαρτυρίες ενάντια σε απολύσεις, γίνονται κρίκοι στην αλυσίδα της αγωνιστικής δράσης και μεταφέρουν πλατιά στους εργαζόμενους το κάλεσμα για μαζική κινητοποίηση.

Πολύμορφη δράση σε Ηπειρο - Λευκάδα

Με μια πολύμορφη αγωνιστική δράση δίνουν συνέχεια στην οργάνωση της πάλης τα Εργατικά Κέντρα και τα πρωτοβάθμια σωματεία που συμμετείχαν στην πανηπειρωτική σύσκεψη στις 17 Οκτώβρη στα Γιάννενα.

Στα Γιάννενα κινητοποίηση πραγματοποίησε το Σάββατο το πρωί έξω από το κατάστημα της «Market In» στη Χ. Τρικούπη το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων απαιτώντας από την εργοδοσία να υλοποιήσει την απόφαση του δικαστηρίου και να επαναπροσλάβει τους 11 εργαζόμενους.

Στη Θεσπρωτία οι εργαζόμενοι στον πρώην όμιλο «Νηρέας» με τη Γενική τους Συνέλευση απέρριψαν τις αντεργατικές απαιτήσεις της εργοδοσίας. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρέας» Θεσπρωτίας, η εργοδοσία, στο πλαίσιο της συγχώνευσης των εταιρειών «Σελόντα», «Νηρέας» και «Ανδρομέδα», ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν την οικειοθελή αποχώρησή τους και την επαναπρόσληψή τους με ατομικές συμβάσεις στη νέα εταιρεία. Οι εργαζόμενοι, μέσα από το σωματείο τους, αποφάσισαν ομόφωνα καμία αλλαγή στη σύμβαση εργασίας, ενώ διεκδικούν υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση επιδομάτων για όλους τους εργαζόμενους, να σταματήσει η ομηρία των ατομικών συμβάσεων και βελτίωση της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Στη Λευκάδα το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Μηνά την περασμένη Παρασκευή. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Βαγγέλης Βεργιώτης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Νώντας Κοντοπριάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Εστιατόρια και Συναφή Επαγγέλματα, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 9 Νοέμβρη. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι το κτίριο όπου στεγάζεται η ΔΕΗ στο οποίο αναρτήθηκε πανό που έγραφε: «Φθηνό ρεύμα - Η ακρίβεια τσακίζει τον λαό».

Στη Θεσσαλία

Στο πόδι για την επιτυχία των συλλαλητηρίων βρίσκονται τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλίας.

Στην Καρδίτσα, δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Πέμπτη, αποφάσισαν την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Τετάρτη 10 Νοέμβρη. Το γεγονός ότι το Σωματείο Τεχνικών ΟΤΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Επιτροπή Αγώνα καθαριστριών νοσοκομείου συμμετείχαν για πρώτη φορά σε παρόμοια σύσκεψη φανερώνει τις δυνατότητες να μπουν στη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεγαλώνοντας έτσι το αγωνιστικό μέτωπο.

Στη Λάρισα, όπου το συλλαλητήριο έχει οριστεί για τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη, αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων και παράλληλα πραγματοποιούνται εξορμήσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, όπως τα γιαπιά, οι φαρμακαποθήκες, εργοστάσια ξύλου, τροφίμων, μετάλλου και αλλού, για να φτάσουν πλατιά το κάλεσμα και η απόφαση συμμετοχής στα συλλαλητήρια.

Στον Βόλο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστές από σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, να στηριχτούν οι απεργίες των οικοδόμων την ίδια μέρα και των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στις 9 Νοέμβρη. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεδριάσουν άμεσα τα ΔΣ των σωματείων, να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις σε χώρους δουλειάς.

Στα Τρίκαλα, το συλλαλητήριο έχει οριστεί για την Πέμπτη 4 Νοέμβρη. Ηδη τα ΔΣ των Σωματείων Τροφίμων και Εμποροϋπαλλήλων έχουν συνεδριάσει και πραγματοποιούν περιοδείες σε χώρους δουλειάς, προκειμένου να γίνουν ακόμα περισσότεροι οι εργαζόμενοι που θα συγκρουστούν με την εργοδοσία, θα προσπεράσουν τις δυσκολίες και θα συμμετάσχουν στον οργανωμένο αγώνα και τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

Σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Σε σύσκεψη στην Ηλεία αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία του Πύργου καθώς και παράστασης διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα της ΔΕΗ, ενάντια στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος στις 2 Νοέμβρη. Στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας στον Πύργο, ανταποκρίθηκαν τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηλείας, Εργαζομένων στους δήμους Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ζαχάρως, Οικοδόμων, Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα και Υπηρεσίες και η ΕΛΜΕ Ηλείας. Το «παρών» έδωσαν, επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πύργου και περιχώρων, η Ομάδα Γυναικών Πύργου (μέλος της ΟΓΕ) και η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών Πύργου.

Στον συντονισμό της δράσης τους για την αντιμετώπιση των αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών και ταυτόχρονα τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, προχωρούν συνδικάτα και άλλοι φορείς στη Ζάκυνθο, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου. Αποφασίστηκε, ως μια πρώτη απάντηση, η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Πέμπτη 4 Νοέμβρη (7.30 μ.μ. πρώην Νομαρχία), ενώ πάρθηκε απόφαση και για απεργία μέσα στον Δεκέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώνουν την Πέμπτη για την Υγεία του λαού(2022-10-18 00:00:00.0)
Οργανώνουν την πάλη τους για την κατάσταση στην Υγεία(2021-09-15 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και συσκέψεις με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις(2018-03-16 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι συμμετοχές(2004-11-30 00:00:00.0)
Στο πόδι η Πελοπόννησος(2002-10-31 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε επιτροπή της Κίνησης στην Ηλεία(2002-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ