Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΣΑ
Στο προσκήνιο οι αριστεροί «Μαχόμενοι Δικηγόροι»

Στόχος η κοινή πορεία με άλλες δυνάμεις και η διαμόρφωση ενός αγωνιστικού ριζοσπαστικού ρεύματος, που θα ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς στο ΔΣΑ

Ο Βασίλης Δημόπουλος, υποψήφιος της ΔΑΣ - «Μαχόμενοι Δικηγόροι»
Ο Βασίλης Δημόπουλος, υποψήφιος της ΔΑΣ - «Μαχόμενοι Δικηγόροι»
Και το όνομα αυτής Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) - «Μαχόμενοι Δικηγόροι». Είναι μια παράταξη, που έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας (ΔΣΑ). Είναι μια παράταξη, που συσπειρώνει αριστερούς, ανένταχτους και δημοκράτες δικηγόρους από διάφορες συνδικαλιστικές κινήσεις, ενώ στους κόλπους της συνυπάρχουν άτομα με αγωνιστική παρουσία στο μαζικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες. Είναι μια παράταξη, που απαρτίζεται από γνωστούς νομικούς επιστήμονες και ανθρώπους με πλούσια προσφορά στους αγώνες για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είναι μια παράταξη, που εκπροσωπεί τη μαχόμενη δικηγορία, όλους εκείνους τους δικηγόρους, που ζουν καθημερινά μέσα στην «πιάτσα» και δίνουν τη μάχη στις αίθουσες και τους διαδρόμους των δικαστηρίων.

Ολοι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στις επικείμενες εκλογές στο ΔΣΑ στις 24 και 25 Φεβρουαρίου. Μέσα από τη συσπείρωση και την ενότητά τους σήμερα στοχεύουν στην ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων, που θέλουν το ΔΣΑ υπερασπιστή των συμφερόντων των μαχόμενων δικηγόρων και αύριο στη διαμόρφωση ενός ριζοσπαστικού ρεύματος αντίστασης και ανατροπής της κρατούσας κατάστασης στο σύλλογο, για να εκφραστεί, επιτέλους, η κοινωνική πλειοψηφία των δικηγόρων της Αθήνας.

«Δεν πάει άλλο»

Για τους στόχους και το πρόγραμμα της ΔΑΣ - «Μαχόμενοι Δικηγόροι», μας μιλάει ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Δημόπουλος.

- Ποιοι ήταν οι λόγοι, που οδήγησαν στη δημιουργία μιας νέας δικηγορικής παράταξης;

- Ξεκινάμε από την κοινή διαπίστωση ότι η κατάσταση «δεν πάει άλλο» και «πρέπει άμεσα να ανατραπεί». Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να εκφραστούν οι αγωνιστικές και διεκδικητικές διαθέσεις των μαχόμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, των νέων δικηγόρων, οι οποίοι βιώνουν την εκμετάλλευση και αγωνιούν και αγωνίζονται για την επαγγελματική τους επιβίωση, την κοινωνική υπόσταση και την επιστημονική και προσωπική τους αξιοπρέπεια. Η αγανάκτηση για την κατάσταση αυτή και η θέληση για μια άλλη πορεία και μια άλλη πολιτική στο ΔΣΑ, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μαχόμενων δικηγόρων, είναι οι αιτίες που επέβαλαν την ίδρυση αυτής της νέας παράταξης.

Ολοι εμείς, αριστεροί, μαχόμενοι δικηγόροι, εκφράζοντας την κοινή αγωνία μας για τις δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο της Δικηγορίας και της Δικαιοσύνης γενικότερα και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα και τις απαιτήσεις των καιρών, συγκροτήσαμε τη συνδικαλιστική παράταση ΔΑΣ - «Μαχόμενοι Δικηγόροι».

- Χρησιμοποιείτε συνέχεια τον όρο «μαχόμενοι δικηγόροι»...

- Ναι, ο συνδυασμός μας εκφράζει όλους τους μαχόμενους δικηγόρους, τις νέες και τους νέους, τους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Προτείνει ένα σύνολο στόχων ανάκαμψης του δικηγορικού λειτουργήματος και της Δικαιοσύνης και υπόσχεται ότι θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις και θα επιδιώξει αταλάντευτα και αγωνιστικά την επίλυση των δικηγορικών προβλημάτων, αποκρούοντας τις συντονισμένες προσπάθειες εξόντωσης των μαχόμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Στο συνδυασμό μας συσπειρώνονται αγωνιστικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις και κομματική τοποθέτηση. Συνυπάρχουν πολλοί συνδικαλιστές, πρώην και σημερινοί σύμβουλοι του ΔΣΑ, άνθρωποι με συνεπή παρουσία και δράση στο χώρο της δικηγορίας, αλλά και γενικότερα στους αγώνες για την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών.

Κοινή πορεία και μετά τις εκλογές

- Τι καινούριο έρχεται να προσφέρει ο συνδυασμός σας στο χώρο των δικηγόρων;

- Στόχος της παράταξής μας δεν είναι μόνον η συμμετοχή στις επικείμενες δικηγορικές εκλογές, αλλά, κυρίως, η μετά τις εκλογές κοινή μας πορεία και με άλλες δυνάμεις για τη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού ριζοσπαστικού ρεύματος αντίστασης και ανατροπής του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων στο ΔΣΑ.

Η κίνησή μας αυτή αποτελεί αντικειμενική αναγκαιότητα, απαντάει στις αγωνίες της πλειοψηφίας των μαχόμενων δικηγόρων της Αθήνας, βασίζεται στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των συναδέλφων και στηρίζεται στη θέληση και τις διαθέσεις τους ν' αντιστραφεί η κατάσταση τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά.

- Μιλάτε με πολλή αυστηρότητα για την απερχόμενη διοίκηση, όπως «η κατάσταση δεν πάει άλλο», «αύριο θα είναι αργά»...

- Στην τριετία που λήγει, οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις, που βρίσκονται είτε στο Προεδρείο και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ είτε στη «συμπολιτευόμενη» αντιπολίτευση, αδράνησαν και δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα μεγάλα καυτά και οξυμένα προβλήματα του κλάδου (Ασφαλιστικό, Ταμείο Συνεργασίας, Φορολογικό, συνθήκες άσκησης επαγγέλματος - απονομή δικαιοσύνης, ανισοκατανομή της δικηγορικής ύλης, γιγάντωμα των μεγαλογραφείων κλπ.).

Ο ΔΣΑ έχει οδηγηθεί από τις κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις σε κατάσταση πλήρους τέλματος και αδράνειας, αδυνατεί να επιλύσει τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα των δικηγόρων, κυρίως αυτών των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ έχει τελείως αποκοπεί από τα γενικότερα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα κι έχει πάψει να ακούγεται ή να έχει οποιαδήποτε βαρύτητα η φωνή των δικηγόρων στα μεγάλα ζητήματα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της λειτουργίας του κράτους δικαίου, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, του αυταρχισμού.

Διαχειριστικός μηχανισμός ο ΔΣΑ

- Εννοείτε ότι έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ΔΣΑ και η παρέμβασή του στα δρώμενα της κοινωνίας;

- Εχουμε αλλοίωση του θεσμικού χαρακτήρα του ΔΣΑ. Ο σύλλογός μας μεταβλήθηκε, από επιστημονικό - συνδικαλιστικό όργανο αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης, σε απλό γραφειοκρατικό - διαχειριστικό μηχανισμό.

Βασικός εκφραστής αυτής της τακτικής είναι ο απερχόμενος και επί δύο τριετίες πρόεδρος του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτης, ο οποίος ακολούθησε το δρόμο της ένοχης σιωπής και όχι την πολιτική σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική. Αντί αυτής, μάλιστα, επέλεξε μια δραστήρια πολιτική διαχείρισης των δικηγορικών προβλημάτων, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της συντηρητικής κυβερνητικής πολιτικής, με το περιεχόμενο της οποίας άλλωστε συμφωνεί.

Επίσης, στην ηγεσία του ΔΣΑ έχει αποκρυσταλλωθεί η αντίληψη να αποσυνδέονται τα προβλήματα της Δικηγορίας και της Δικαιοσύνης από τη γενικότερη κοινωνική και πολιτική κατάσταση.

- Εσείς τι προτείνετε σ' αυτόν τον τομέα;

- Πρέπει να αναδειχθεί ο θεσμικός ρόλος και χαρακτήρας του ΔΣΑ, ως κατ' εξοχήν φορέα υπεράσπισης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, που πλήττονται και συρρικνώνονται επικίνδυνα με την επέκταση και το γιγάντωμα των κατασταλτικών μηχανισμών, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης (Europol και σύστημα Σένγκεν), όσο και σε επίπεδο εθνικό, με τη θέσπιση και εφαρμογή μέτρων και πρακτικών, οι οποίες, στο όνομα, δήθεν, αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, προωθούν την ανατροπή των αρχών του διεθνούς δικαίου (ηλεκτρονικό φακέλωμα, τρομονόμος, ευρωτρομονόμος, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ευρωεισαγγελέας).

- Σε κάθε προεκλογική περίοδο γίνεται πολύς λόγος για συνεργασία και συμπόρευση των δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων στο ΔΣΑ. Αυτή τη φορά, παρ' όλα τα θετικά αποτελέσματα, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ούτε τώρα υπήρξαν εκείνα τα βήματα που έχει ανάγκη ο κλάδος.

- Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι οποίες συμμετέχουν στην παράταξή μας, πάλεψαν κατά την προηγούμενη τριετία με συνέπεια και αποφασιστικότητα μέσα και έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ και προσπάθησαν με επιμονή και σταθερότητα να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και συσπειρώσεις, τόσο μεταξύ των παρατάξεών τους, όσο και με άλλες δυνάμεις, μέσα και έξω από το ΔΣ, οι οποίες διαφοροποιούνται και αντιδρούν στην αποτελμάτωση, στην αδράνεια και το συμβιβασμό, τον οποίον επιβάλλουν τα κυρίαρχα συντηρητικά, όλων των αποχρώσεων, συνδικαλιστικά ρεύματα στο ΔΣΑ.

Η ανάγκη για ακόμη ευρύτερη συσπείρωση και κοινή δράση βρέθηκε αντιμέτωπη με προκαταλήψεις, μικροπαραταξιακούς υπολογισμούς αυτόνομης παρουσίας, το σύνδρομο της «δικής μας έδρας» στο διοικητικό συμβούλιο και με προφάσεις «ιδεολογικής και συνδικαλιστικής καθαρότητας» κάποιων συνομιλητών μας.

Ενα σημαντικό βήμα

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η επιτευχθείσα με την ίδρυση της παρατάξεώς μας συσπείρωση αποτελεί ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα για την ευρύτερη συμπαράταξη και συμπόρευση όλων των δυνάμεων της αμφισβήτησης και της ανατροπής στον ΔΣΑ. Και βοηθάει, ώστε από την επομένη των εκλογών να συνεχίσουμε να έχουμε ανοιχτούς τους διαύλους επαφής και συνεργασίας με άλλες δυνάμεις, με τις οποίες μπορεί να συγκροτήσουμε τον πόλο αυτόν.

- Θα μπορούσατε να μας πείτε σε ποια ζητήματα θα δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα;

- Ζητήματα, όπως η ανεργία των δικηγόρων, η υποαπασχόληση - ετεροαπασχόληση, η ανισοκατανομή της δικηγορικής ύλης, η «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, η Κοινωνική Ασφάλιση των δικηγόρων, ο εκδημοκρατισμός του ΔΣΑ (τροποποίηση Κώδικα Δικηγόρων, το εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής - έμμεση εκλογή προέδρου), συλλογικές μορφές άσκησης δικηγορίας με ισότιμη συνεργασία (συνεργατική δικηγορία), Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - αναστολή ισχύος των πρόσφατων τροποποιήσεων μέχρι την αποδεδειγμένη πλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή των νέων διατάξεων (αύξηση του αριθμού των δικαστών, πρόσληψη ειδικευμένων δικαστικών υπαλλήλων, υλικοτεχνική υποδομή), νέοι, ασκούμενοι και έμμισθοι δικηγόροι, ειδική προστασία της μητέρας δικηγόρου, θα είναι θέματα, που θα βρίσκονται μόνιμα στο κέντρο της προσοχής της παράταξής μας.

- Και μια τελευταία ερώτηση. Γιατί κάποιος δικηγόρος να επιλέξει το δικό σας συνδυασμό, από μια πληθώρα που υπάρχουν σ' αυτές τις εκλογές;

- Ο δικηγόρος, που θα πάει στις κάλπες στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, θα έχει να επιλέξει μεταξύ δύο αντιλήψεων: Από τη μια, η αντίληψη που θέλει το ΔΣΑ διαχειριστή και εντολοδόχο της κυρίαρχης κάθε φορά πολιτικής, «φιλόξενη εστία» των μεγαλοδικηγορικών γραφείων και, από την άλλη, η ριζοσπαστική αντίληψη που θέλει το σύλλογο υπερασπιστή των συμφερόντων των μαχόμενων δικηγόρων, μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και θεσμικό συμπαραστάτη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Εμείς καλούμε τους μαχόμενους δικηγόρους, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις και κομματικές εντάξεις, να συσπειρωθούν σήμερα στη ΔΑΣ - «Μαχόμενοι Δικηγόροι» και αύριο, με τη συμμετοχή τους στους κοινούς αγώνες, στη μάχη για να μην περάσει ο ΔΣΑ στα χέρια των μαχόμενων δικηγόρων.


Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύναμη ρήξης και ανατροπής(2005-02-23 00:00:00.0)
Ωρα της κοινής δράσης και συσπείρωσης(2004-12-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο αγώνας για το σύλλογο των μαχόμενων δικηγόρων(2002-02-27 00:00:00.0)
Υποψήφιος πρόεδρος ο Β. Δημόπουλος(1999-01-29 00:00:00.0)
"Εκφράζουμε τη νέα γενιά και τη μαχόμενη δικηγορία"(1996-02-14 00:00:00.0)
"Χρειάζεται ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων"(1996-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ