Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αποφυλάκιση Πατέλη και το τράβηγμα της κουρτίνας

Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας για την αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη, πυρηνάρχη Νίκαιας της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, επικεφαλής του «προτύπου» Τάγματος Εφόδου Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, που εκτέλεσε δεκάδες ανθρωποκτόνες εγκληματικές επιθέσεις κατά μεταναστών, αντιφασιστών, αγωνιστών και πρωτοπόρων κομμουνιστών του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, προσβάλλει τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και τις οικογένειές τους και συναντά τη δίκαιη αντίδραση και αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

Δεν αποτελεί, φυσικά, μεμονωμένη περίπτωση, καθώς πρόσφατη είναι και η εισαγγελική πρόταση που πρωτόδικα είχε ζητήσει την αθώωση όλων των κατηγορουμένων και της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, πλην του Ρουπακιά. Επίσης, όλο αυτό το διάστημα έχουν αποφασιστεί ή έχουν υπερψηφιστεί προτάσεις για αποφυλακίσεις άλλων χρυσαυγιτών. Αντίστοιχα, από την Τρίτη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο μόνος που μπορεί να αναιρέσει την απόφαση αποφυλάκισης, έχει στα χέρια του την υπόθεση και δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί, παρόλο που η απόφαση αυτή είναι εμφανώς αντίθετη με την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου που τους καταδίκασε χωρίς αναστολή.

Η πρωτόδικη απόφαση χαρακτήριζε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση (που δρα δηλαδή ως «επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση» (...) και «επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων») και δεν έδωσε στους καταδικασθέντες αναστολή μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, γιατί ακριβώς θεωρούσε ότι θα προβούν σε νέες αντίστοιχες πράξεις. Αντίθετα, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έκρινε κατά πλειοψηφία ότι «ο δράστης δεν υπάρχει πιθανότητα να τελέσει νέα εγκληματική πράξη, διότι το έγκλημά του τελέσθηκε για συγκεκριμένους λόγους ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών», αναιρώντας επί της ουσίας τον χαρακτηρισμό ως εγκληματικής οργάνωσης!

Και όλα τα παραπάνω, μόλις έναν χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και της φυλάκισης της ηγεσίας και των στελεχών της, σε μια χρονική περίοδο που εκδηλώνεται νέα εγκληματική δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Γίναμε μάρτυρες της προκλητικής ανοχής και ουσιαστικά της έμμεσης στήριξής τους από το αστικό κράτος, με τη διακοσμητική παρουσία της αστυνομίας, με τις διευθύνσεις των σχολείων να έχουν πάρει υπό την προστασία τους τις φασιστικές ομάδες, με την προβολή από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη της ανιστόρητης και καταδικασμένης στη συνείδηση του λαού μας θεωρίας των «δύο άκρων», που αθωώνει τη ναζιστική εγκληματική δράση. Από κοντά έρχεται για λογαριασμό του κράτους η αστική Δικαιοσύνη, και με την απόφασή της για αποφυλάκιση του ναζί Πατέλη «επιβραβεύει» και προστατεύει αυτήν την εγκληματική ναζιστική δράση. Ταυτόχρονα, ανοίγει τον δρόμο και για την αποφυλάκιση της μεγάλης πλειοψηφίας των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών με μικρότερες ποινές.

Η απόφαση αυτή στην πραγματικότητα «τράβηξε την κουρτίνα» της δήθεν ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η αστική Δικαιοσύνη, θεσμός και λειτουργία του πυρήνα του αστικού κράτους, κινείται, παρά τις φωτεινές εξαιρέσεις, στην τροχιά των σκοπών και επιδιώξεων της αστικής τάξης και του κράτους της.

Αναδεικνύεται η «απροθυμία» της Δικαιοσύνης στην αστική δημοκρατία να αντιμετωπίσει το φασιστικό τέρας, γιατί είναι τέκνα της ίδιας μήτρας: Της δικτατορίας του κεφαλαίου. Γι' αυτό η ίδια Δικαιοσύνη από τη μια:

  • έκανε πεντέμισι χρόνια να καταδικάσει τους φασίστες για τη δολοφονική τους δράση,
  • δεν απέδωσε καν την κατηγορία του ηθικού αυτουργού στον Πατέλη, παρότι αποδεδειγμένα οργάνωσε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πλήθος άλλων δολοφονικών επιθέσεων, αφού διά στόματος του ίδιου «ό,τι κινείται σφάζεται»,
  • μετέτρεψε την κατηγορία για την επίθεση στο ΠΑΜΕ από απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε επικίνδυνη σωματική βλάβη (μειώνοντας έτσι την ποινή),
  • παρακολουθούσε σαν θεατής τα γεγονότα στη Σταυρούπολη,
  • δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την καθαρογραφή της απόφασης, ενώ έχει ήδη περάσει ένας χρόνος, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία που θα κλείσει τους εναπομείναντες χρυσαυγίτες - αν τους κλείσει - οριστικά στη φυλακή.

Και από την άλλη, η ίδια «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, με την ταχύτητα του φωτός:

  • επεμβαίνει για να σύρει νέους ανθρώπους στα δικαστήρια επειδή διαδήλωσαν ενάντια στα αιματοβαμμένα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο λαομίσητο άγαλμα του Τρούμαν,
  • βγάζει σωρηδόν παράνομες απεργίες, φτάνοντας στο σημείο να δικάσει τέτοιες υποθέσεις ακόμα και όταν απαγορεύεται λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και με τα δικαστήρια επί της ουσίας κλειστά,
  • έτρεξε να εφαρμόσει το αντεργατικό τερατούργημα ενάντια στις πρόσφατες δίκαιες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η φασιστική ναζιστική εγκληματική ιδεολογία και δράση είναι χρήσιμη σ' αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα με πολλούς τρόπους. Ετσι, σε συνθήκες που πρέπει να προωθηθεί με ταχύτητα η αντιλαϊκή πολιτική για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, να φουσκώσουν με ζεστό χρήμα οι τσέπες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και ο λαός να πληρώσει το μάρμαρο (με την εκτόξευση της ακρίβειας σε αγαθά πρώτης ανάγκης, απροστάτευτος στα καιρικά φαινόμενα κ.ο.κ.), αφήνει ξανά αμολυτό το γνωστό μαντρόσκυλο, για να τρομοκρατήσει τον λαό και τη νεολαία, για να ενισχύσει το κατασταλτικό νομοθετικό οπλοστάσιο (με εμβληματικό νέο παράδειγμα τους νέους Ποινικούς Κώδικες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις τροποποιήσεις που έφερε και φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ).

Από την άλλη, δίνει «αέρα στα πανιά» των διάφορων θολών «δημοκρατικών» - «αντιφασιστικών» καλεσμάτων, που βέβαια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το φασιστικό τέρας, γιατί, σημαδεύοντας το όπλο, βγάζουν λάδι το χέρι που το κρατάει. Γιατί η αποθέωση της πρωτόδικης απόφασης και τα καλέσματα για στοίχιση πίσω από αυτή, οι προτάσεις για χρήση του τρομονόμου (187Α ΠΚ) για να αντιμετωπιστούν οι φασιστικές ομάδες, ακόμα και οι αυταπάτες που πλασάρονται από διάφορους «ειδικούς» ότι ο δικηγορικός σύλλογος μπορεί δήθεν να γίνει «εγγυητής των δικαιωμάτων όλων των κρατουμένων» (όπως αντίστοιχα και του «ενιαίου δικηγορικού σώματος»), στην πραγματικότητα αθωώνουν τον πραγματικό θύτη, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, αθωώνουν την αστική δημοκρατία και το κράτος της - και τους δικηγορικούς συλλόγους, που από τη φύση τους είναι ο «νομικός σύμβουλος» αυτού του κράτους - εγκλωβίζουν στη λογική του καταλληλότερου «διαχειριστή» και τελικά στη μοιρολατρία και την ενσωμάτωση.

Μόνο το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, που έχει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: Τη δικτατορία του κεφαλαίου με τις κυβερνήσεις του, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που την στηρίζουν, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα αποκρουστικά αυγά, τσακίζοντας τη φωλιά που τα ζεσταίνει. Μπορεί να οργανώσει και να δυναμώσει την πάλη ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό, σε άρρηκτη σύνδεση με την πάλη για την αύξηση των μισθών, για την Υγεία, για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό νόμο, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννά και τρέφει τα φασιστικά και ναζιστικά εκτρώματα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση όλοι οι προοδευτικοί νομικοί, που αυτήν την περίοδο απαρτίζουμε και ενισχύουμε τα ψηφοδέλτια της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» για τις εκλογές στις 28 και 29 Νοέμβρη, δίνουμε και θα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις.


Του
Αγγελου ΒΡΕΤΤΟΥ*
* Ο Αγγελος Βρεττός είναι μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος πρόεδρος για τον ΔΣΑ με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» και συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org